Skúška lásky na pozadí tureckých vojen (J. Pronská - Janičiarova žena)

15.01.2017 15:37

Janke Pronskej sa rozhodne nedajú uprieť dve veci - bohatá fantázia a talent oživiť stredovek v celej jeho kráse i hrôze. Má na konte už trinásť historických romancí a napriek tomu každá prináša niečo nové. Schopnosť neopakovať sa a "nevykrádať" samu seba je práve to, čo z nej spravilo kráľovnú v danom žánri. A oprávnene. Okrem romantiky totiž primiešava do svojich príbehov aj fakty a osobnosti dejín, ktoré tak opäť majú možnosť aspoň na chvíľu vyjsť na svetlo sveta. Janičiarova žena už podľa názvu napovedá, že sa venuje téme Turkov a ich snahe o ovládnutie Uhorska. I keď jedným dychom treba poznamenať, že v popredí nie sú samotné boje či vojenské dejiny, ale skôr ich dopad na život a okolnosti, ktoré i dnes vyvolávajú zimomriavky. Autorka sa nebojí podrobiť svoje postavy bolesti a drsným skúškam, a aj preto nebudete môcť knihu len tak odložiť.

"Hlas kresťanského zvona v ňom vyvolával desivé spomienky. Bol symbolom zrady a najhoršieho poníženia, na aké sa nedá zabudnúť. Bol jeho prekliatím i jeho znovuzrodením. Myslel na večer spred desiatich rokov, pamätal si každý detail, ktorý mal navždy vrytý do pamäti, spomínal na hrozné týždne naplnené urputnou snahou prežiť. Dnes konečne naplní prísahu a vezme si, čo mu patrí."

Gabriela, dcéra grófa Pálfiho, si užíva slobodu väčšmi než jej staršia sestra Katarína, ktorá sa vydala a odišla s manželom na juh krajiny. Navzdory snahe jej pestúnky a vychovávateľke trávi najradšej svoje dni mimo hradu pri rieke a venuje sa rybárčeniu. Práve tam natrafí na príťažlivého mladíka a okamžite sa medzi nimi rozvinie hlboký cit. Gabriela spočiatku netuší, že ide o Richarda Salma, dediča susednej pevnosti, ale ani to jej nebráni snívať o jeho láske a náručí. Rovnako nedbá ani o srbského rytiera Vladana Pribojiča, ktorý si mädlí ruky nad ich sobášom, aby ním vyženil aj hrad Čabraď. Gabrielinu oddanosť Richardovi vníma ako hrubú zradu a vymyslí plán, ako zaľúbenú dvojicu rozdeliť. Využije chaos ohľadom požiaru a zatiaľ čo si všetci myslia, že Richard je mŕtvy, Vladan využije svoje kontakty a mladého muža predá do tureckého otroctva. Po dlhom desaťročí utrpenia a stupňovania pocitu krivdy sa Richard vracia do Uhorska ako obávaný janičiar. Je však možné vzkriesiť starú lásku a niekdajší život? Alebo je už všetko stratené a jediným možným východiskom je pomsta...?

"Nenáhlil sa, vychutnával si pohľad na lôžko a na ženu, ktorá sa priam topila v hodvábe a čipkách. Dívala sa naňho trochu vyzývavo, vedomá si toho, čo príde. Tak ako každú chvíľku, ktorú si pre seba ukradli. Zakaždým ju však prekvapil, ukázal jej niečo nové, vzrušujúce, nádherné, a ona sa dychtivo učila, všetko od neho prijímala bez výhrad. Pristúpil k posteli, položil svietnik na stolík a sadol si na peľasť. Najprv sa len díval, ako sa jej ústa chvejú s každým nádychom a otvárajú sa ani lupene ruží, ako sa jej oči lesknú sťa hladina jazera, vťahujú ho do svojich hlbín. Bola ako čarovný nápoj, ktorého sa nikdy nepresýti."

Kým prvá polovica knihy vsádza na romantiku, druhá je napínavejšia a omnoho dramatickejšia. Odkedy sa Richard ocitne v rukách Osmanov, dej naberá grády a už vás nepustí zo svojich spárov. Pozadie uhorsko-tureckých vojen poslúžilo Janke Pronskej ako skvelé východisko pre rozohratie osudom skúšaného vzťahu. Popritom využíva aj ďalšie čiastkové motívy, ako napr. krutú daň z krvi u Gabrielinej sestry Kataríny či samotné vojenské i diplomatické kontakty našich krajanov s Osmanmi. Na stránkach Janičiarovej ženy ožívajú hrad Čabraď a pevnosť Litava, takže na svoje si už tradične prídu aj milovníci našich stredovekých pamiatok. Dúfam, že autorku ešte dlho neprejde inšpirácia a pani Múza jej bude neúnavne klopať na dvere. My, jej čitatelia, už teraz totiž netrpezlivo čakáme na ďalší vydarený román.

 

Diskusná téma: Skúška lásky na pozadí tureckých vojen (J. Pronská - Janičiarova žena)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok