J. Probstová - Manželský zväzok

12.12.2014 21:34

Americká autorka Jennifer Probstová je dobre známa slovenským čitateľom vďaka jej milionárskej sérii, v ktorej sa snúbi romantika s erotikou a zároveň so psychologickou hĺbkou ústredných postáv. Manželský zväzok je štvrtou a záverečnou (aspoň zatiaľ) časťou série a rovnako ako v predošlých dieloch, aj tu máme možnosť zoznámiť sa s osobami plnými túžob, ale i ambícií a démonov z minulosti. Dej je opäť zameraný na taliansku rodinu Conteovcov, rozširujúcu svoje podnikanie na americkom kontinente. Cukrárske a pekárske tradície sú stavebným kameňom ich spoločnosti a od svojich obchodných partnerov očakávajú, že ich budú dodržiavať s rovnakou vrúcnosťou. Na čele hlavnej pobočky v Miláne stojí Julietta Conteová, ktorej ku šťastiu nechýba veľa - rozvíja svoj podnikateľský talent a buduje rodinnú značku. Jej súrodenci už našli životných partnerov, a tak v tomto smere konečne prichádza rad aj na ňu.

"Zvyčajne neznášala, keď niekto, najmä ak to bolo v rámci biznisu, vyslovil jej krstné meno. Až pričasto totiž zažila, že muži zneužívali ich vzťah a akýkoľvek prejav blízkosti na to, aby ju ponížili. No Sawyer ho vyslovil tak, že v jeho ústach nadobudlo úplne nový význam. Cítila jeho rešpekt, no aj neskrývanú zmyselnú túžbu a to ju úplne vyvádzalo z rovnováhy."

Julietta neverí babským povedačkám o účinkoch knihy so zaklínadlom prinášajúcim pravú lásku. Lenže po odporúčaniach šťastne vydatých žien z blízkeho okolia napokon aj jej skeptické srdce podľahne pokušeniu. Kúzlo jej prinesie do cesty dlhoročného rodinného priateľa, s ktorým všal ona osobne dovtedy nebola v kontakte. Sawyer Wells chce založiť hotelovú sieť pre prominentných hostí a prvý hotel plánuje otvoriť v Miláne, centre módy a domove rodiny, čo mu kedysi nezištne pomohla postaviť sa na vlastné nohy. Predostrie Juliette plán, v ktorom by firma Conteovcov figurovala ako exkluzívny partner a dodávateľ. Hneď na začiatku dá Sawyerovi najavo, že nedovolí, aby ju podceňoval len preto, že je žena. Sawyerovi imponuje jej sebavedomie i to, že pred ním nepadá do mdlôb ako väčšina žien. Je si vedomý svojho príťažlivého zovňajšku, no ešte so žiadnou z priateliek dlho nevydržal. Julietta ho nielenže neodolateľne vábi, ale zároveň ho aj neustále čímsi prekvapuje. Jej nadanie, talent a cit pre obchody sa snúbia s úctou k rodinnému kozubu a hodnotám, ktoré on sám už dávno považuje za stratené. Julietta mu otvára svoju dušu i dvere domu Conteovcov a Sawyer tak po rokoch opäť začína oživovať pochované city. 

"Sawyer si dávno uvedomil, že nemá šancu na plnohodnotný, trvalý vzťah. S minulosťou plnou zneužívania, zanedbávania a duševného týrania nemal v sebe nič čisté ani dobré, čo by mohol ponúknuť. Dával si veľký pozor, aby ženy, ktoré s ním kedy boli, od začiatku vedeli, že ich vzťah nemá žiadnu budúcnosť a nedúfali v nemožné." 

Manželský zväzok, vzhľadom na predošlé tri diely, môže niekomu pripadať ako obohratá pieseň o božsky príťažlivom milionárovi a žene, ktorá ho svojou vnútornou silou a rozhodnosťou presvedčí, že každý, aj stratený jedinec, má právo byť milovaný. Avšak tí, čo poznajú Probstovej milionársku sériu, budú iste zvedaví, ako ju celú zakončila, a ostatných možno táto časť navnadí aj na tie zvyšné. Okrem toho hlavní hrdinovia nie sú až takí dokonalí, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Julietta má problém prejaviť a prežívať svoju ženskosť a Sawyer je plný rán z ťažkého detstva. Dve odlišné, a pritom tak podobné duše sa jednoducho museli nájsť, aby sa dokázali navzájom vyliečiť...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy.

 

Diskusná téma: J. Probstová - Manželský zväzok

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok