Keď pred ohňom niet úniku (J. Patterson & D. Ellis - Neviditeľný)

01.01.2017 15:53

James Patterson sa rok čo rok tradične umiestňuje na špici rebríčkov najlepšie zarábajúcich spisovateľov. Ročne vyjde pod jeho menom kvantum kníh, i keď je pravda, že viaceré z nich majú i spoluautora. Nič to však nemení na úctyhodnom čísle 350 miliónov, čo je počet predaných výtlačkov Pattersonových kníh vo svete. Ja osobne mám k autorovi tiež blízko, preto ma teší každý jeho preklad. Je totiž zarážajúce, ako málo titulov je dostupných v našom jazyku. Román Neviditeľný je samostatným príbehom, na ktorom sa podieľal aj David Ellis. Ide v postate o klasický krimitriler, ktorý nebúra konvencie, dokonca obsahuje niekoľko zabehnutých klišé, no číta sa ľahko a nebudete sa pri ňom nudiť. Okrem sériového vraha sa pohráva aj s ďalšou hrôzou, ktorá je omnoho živelnejšia - ohňom a požiarmi. 

"Plamene mi olizujú flanelovú prikrývku, vyskočím z matraca, nohami sa dotknem podlahy, trielim k oknu - jeden, dva, tri, štyri kroky. Z hrdla sa mi vyderie detské kvílenie, začína sa ma zmocňovať panika. Pokrčím plecia, skočím do okna. Lenže okno bolo vyrobené poctivo. Tak, aby odolalo. Zvuky poprepletané s kvílením alarmu a praskotom plameňov znejú ešte desivejšie, pripomínajú nenásytné zavýjanie. Odrážam sa od obloka, padám späť do spaľujúcej horúčavy."

Výskumná analytička FBI Emmy Dockeryová sa ocitne na čiernej listine, keď ju vedenie označí za psychicky nestabilnú. Jeden z dôvodov je oficiálny - po smrti sestry-dvojčaťa sa Emmy upla na myšlienku, že požiar v jej dome nebol náhodný a išlo o čin sériového vraha. Druhý dôvod sa už na verejnosť nedostal - Emmin nadriadený využíva možnosť pomstiť sa jej tak za to, že odmietla jeho sexuálne návrhy. Emmy sa však nevzdáva a do svojho pátrania zapojí aj bývalého snúbenca a špeciálneho agenta Booksa. Ten má dobré vzťahy s riaditeľom FBI, a tak sa napokon vytvorí úzka skupina, majúca za úlohu dokázať, že požiare rozosiate po celom území Spojených štátov, klasifikované ako náhodané, má na svedomí jeden človek. Napokon sa ukáže, že Emmy mala pravdu a agenti tak majú dočinenia s takmer dokonalým zločinom. Páchateľ kryje svoje beštiálne vraždy pod rúškom ohňa, je systematický a vysoko inteligentný. Pri intenzite dvoch vrážd týždenne sa však musí tím FBI poponáhľať, ak chce predísť ďalším mučivým úmrtiam...

"Vedeli ste, že by som nikdy v živote neublížil zvieraťu? Viete, že sponzorujem isté dieťatko v istej krajine tretieho sveta? Že tam mesačne posielam tridsať dolárov? Viete, že som raz vyplatil pohreb istého suseda...? To vám asi dobre dodrbe predstavy o mne, čo? Iste chcete, aby so bol čírym zlom. To sa totiž dá ľahko pochopiť. Nechcete vedieť, že dokážem byť aj štedrý a súcitný. To dozaista nezapadá do jasnej, jednoduchej predstavy, akú ste si o mne vytvorili.... Nemyslím si, že je to fér. To je všetko. Od nikoho nečakám, že ma vyhlási za svätého, ale bol by som rád, keby ste ma vnímali ako zložitú osobnosť."

Neviditeľný neprináša nič nové, ba dá sa povedať, že využíva pomerne zaužívané motívy. Máme tu jedinca z radov šedých myšiek, ktorému nikto neverí, ale on to dotiahne až do víťazného konca. Ako motivácia slúži smrť blízkej osoby, čím prípad nadobúda charakter osobnej vendety. A napokon sa dočkáme aj sexizmu v najrýdzejšej podobe. Na strávenie času pri knihe, kde nemusíte veľmi uvažovať a nechávate sa len unášať dejom, je však postačujúca. Dej je postavený na usilovnom pátraní krok za krokom, kde môžeme sledovať postup od podozrenia až po záverečné vyvrcholenie, aj keď prvá polovica knihy spočíva len v snahe Emmy rozbehúť akciu. Emmy ako hlavná postava je niekedy až otravná, no faktom tiež ostáva, že práve jej odhodlanosť je hnacím motorom príbehu. Pozitívny krokom je aj zapracovanie kapitol venujúcich sa myšlienkam samotného vraha. Dynamizujú dej a udržiavajú čitateľa v napätí. Verím, že Neviditeľný si nájde dostatočný okruh čitateľov, aby mal tak James Patterson viac šancí sa u nás udomácniť.

Za recenzný výtlačok ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Keď pred ohňom niet úniku (J. Patterson & D. Ellis - Neviditeľný)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok