Sériový vrah hľadajúci bájnu sošku kurtizány... (J. Lutz - Šílenství)

31.07.2015 10:00

Znie to neuveriteľne, ale uznávanému americkému spisovateľovi Johnovi Lutzovi pomaly ťahá na osemdesiatku! I v tomto veku si však očividne udržiava sviežu myseľ, pretože jeho aktuálne romány sú stále plné dynamiky, zvratov a prešpekulovaných zločincov. Ako väčšina autorov kriminálnych a psychologických trilerov aj on vytvoril vlastného hrdinu, ktorý rieši v každom dieli série odlišný prípad. Ide o Franka Quinna, bývalého komisára newyorskej polície, momentálne šéfa súkromnej detektívnej kancelárie. Spolu s ním sa z knihy do knihy "presúvajú" aj ďalšie postavy, ktoré si určite rýchlo obľúbite. Jeho partnerka v živote i práci Pearl, šéf polície Harley Renz, súdny lekár s povesťou nekrofila Nift, či televízna moderátorka spravodajskej relácie Minnie Minerová. Všetci sa svojím dielom zapájajú do pátrania po sériových vrahoch a ani v románe Šílenství to nebude inak. Rozdiel je len v tom, že tentoraz si vrah vyberie ako cieľ samotného Quinna. Rozohráva hru, v ktorej vyhrá ten bystrejší a odhodlanejší...

"Vrah ho sledoval, jak se Quinn narovnává a protahuje. Zjevně se domníval, že k jezeru doběhl první. Skvělé! Pokud ho netrefí už první ranou, stihne to do Quinna napumpovat napodruhé. Rozhodně však dřív, než se ten odepsaný polda vzpamatuje a sáhne po pušce. Postoupil k silnému kmeni a přikrčil se. Tady ho Quinn sotva spatří, a neuvidí ho ani poté, čo na něj vystřelí. Vrah se neubránil úsměvu. Šach mat, blesklo mu hlavou."

Frank Quinn je Harleym Renzom, komisárom polície v New Yorku, privolaný k prípadu masovej vraždy. Šesť mladých žien bolo zabitých v hotelovom apartmáne, pričom predtým boli mučené a na čele mali vyrezané iniciály DOA. Frank sa s vrahovým postupom už stretol pred niekoľkými rokmi - vtedy mu však unikol, hoci podľa oficiálnych správ umrel pri havárii lietadla. Teraz sa na scéne objavuje znovu a je rozhodnutý dotiahnuť súperenie s odhodlaným detektívom do víťazného konca. Keď obetí začne pribúdať, začnú sa medzi nimi vynárať súvislosti. Všetky tým či oným spôsobom patria do jednej rozvetvenej rodiny, ktorá si deti skôr adoptuje než by si ich zadovážila prirodzenou cestou. O to pevnejšie putá medzi nimi vládnu a rovnako úzkostlivo si strážia svoje tajomstvá. Až postupne sa vyšetrovateľom podarí odhaliť, že celé roky pátrajú po soške kurtizány cirkevného štátu, ktorú kedysi vytesal sám Michelangelo. Žeby po nej pátral aj sám vrah a pri mučení získaval od obetí informácie? Zdá sa, že je vždy o krok popredu a hru na mačku a myš si skutočne užíva. Napokon zájde dokonca až tak ďaleko, že sa zameria na osobu z Quinnovho blízkeho okolia...

"Pokusila se pohnout končetinami, ale zjistila, že je má pevně svázané průmyslovou izolační páskou. Dokázala však mírně zahýbat hlavou. A trochu i nohama pevně fixovanýma u kolen a kotníků. Když se bude snažit, třeba pásku trochu uvolní, ale nikdy ne natolik, aby se osvobodila. A i kdyby překonala pouta, podaří se jí zevnitř otevřít kufr? Ležala nahá, zpocená, stočená jako plod v lůně. Cítila frustraci. Zlost. Obavy. To je ono. Páska se bude aspoň trochu roztahovat. Na to se musím soustředit, pokud chci ještě někdy vylézt živá."

Šílenství je klasický procedurálny román o pátraní po nebezpečnom vrahovi. V tomto prípade je ozvláštnený zároveň aj hľadaním bájnej sošky. Priznám sa, že tento motív mi pripadal trochu nadbytočný. Trochu kritický budem aj ohľadom rodiny, okolo ktorej sa krútili vraždy. Čakal som väčší súvis s vrahom, azda že to bude niektorý jej člen, napokon sa všetko okolo jej zamotanej histórie a rodokmeňa ukázalo ako celkom nepodstatné. Napriek tomu je Šílenství typickým príkladom napínavého krimitrileru, hoci John Lutz má aj lepšie chvíľky. Napríklad predošlý diel série - Zvrat - mal oveľa lepšie tempo i zápletku. Verím však, že aj táto aktuálna novinka si nájde široké spektrum čitateľov, autorovo meno je predsa len zárukou istej kvality. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Sériový vrah hľadajúci bájnu sošku kurtizány... (J. Lutz - Šílenství)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok