J. Lindseyová - Búrlivé vyznanie

14.03.2015 14:16

Americká autorka historických romancí Johanna Lindseyová je vo svojom žánri neutíchajúcou stálicou, o čom svedčí aj jej dlhoročná obľúbenosť medzi slovenskými čitateľmi. Či už sa jedná o regentské Anglicko, divoké americké prérie, orientálne krajiny alebo severské kmene, v každom prostredí dokáže navodiť primeranú atmosféru a vytvoriť silných, odvážnych hrdinov. Nie je to inak ani v jej aktuálnej novinke Búrlivé vyznanie, vďaka ktorej sa prenesieme do sveta obchodníkov, korzárov, zámorských plavieb a, samozrejme, nečakanej lásky. Skalní fanúšikovia už možno tušia, že ide o ďalší príbeh z úspešnej série o rodine Maloryovcov - o pirátoch, pašerákoch, dobrodruhoch, svetákoch a neodolateľných milovníkoch. Jedna generácia už našla svoje šťastie a pomaly prichádzajú na rad ďalší členovia rozvetvenej rodiny...

"Vtom si všimol na stole položenú súbojovú pištoľ, ktorá tam zrejme nebola náhodou. Nathan sa na ňu na chvíľu zahľadel, premýšľal o možnostiach, ako by sa k nej dostal skôr ako veliteľ. Pravdepodobnosť, že v nej bude len jedna guľka, rozhodla. Jednoznačne by potreboval dve. Jednu pre veliteľa a druhú na reťaz, ktorá mu spútavala nohy, aby mohol ujsť. Jedine, že by veliteľa držal ako rukojemníka..."

Nathan Tremayne sa po otcovej smrti dostal na čelo skupiny pašerákov, no pre činnosť nastali krušné časy. Nielenže anglické úrady čoraz viac trestali ich aktivity, ale Grigg, Nathanov najväčší protivník a vrah jeho otca, navyše spôsobil rozpad jeho mužstva. No ako obvykle mal Nathan šťastie v nešťastí - dostal na výber. Buď skončí na šibenici, alebo pomôže veliteľovi chytiť Grigga a získa tak naspäť nielen svoju loď, ale aj slobodu. Nathan si vyberie múdro, a tak nastúpi ako námorník na prvú loď plaviacu sa do Ameriky, kde by mal Grigg so svojou partiou vyčíňať. Loď patrí Maloryovcom, ktorí sa v zámorí chytajú uviesť do spoločnosti Antonyho dcéru Judith. Tá docielila, aby s ňou vycestovala aj jej nerozlučná priateľka a sesternica Jacqueline. Judy však ani netuší, ako jej dokáže jedna plavba zmeniť život. Podľahne príťažlivosti mladého námorníka, v ktorom dokonca spozná "ducha", čo ju pred pár rokmi upútal v rozpadnutom domci na rodinnom pozemku. Bolo to v čase, keď sa tam Nathan ukrýval ako pašerák, čo v Judith vyvolá podozrenie, či aj teraz nemá čosi za lubom, čo by ohrozilo celú jej rodinu. Nathan jej musí dokázať, že nemá v pláne ublížiť komukoľvek z jej blízkych, získať si jej dôveru i slobodu a porátať sa s nepriateľmi... 

"Tentoraz však vedela, s kým má do činenia, že to nie je nejaký tulák bez tváre, ale neuveriteľný fešák. Keď urobila, čo sa od dámy v takejto situácii očakáva, tak sa len naoko snažila odstrčiť ho od seba a presunula ruky po jeho obnaženej hrudi na plecia. A skôr než by to mohla zopakovať, priložil pery na jej ústa a zalial ju taký nádherný pocit, že sa už nechcela od neho odtrhnúť."

Búrlivé vyznanie je klasickou romancou, čiže kto vie, do čoho sa púšťa, nebude sklamaný. Dej je pútavý, hoci chvíľu trvá, kým sa rozbehne. Johanna Lindseyová totiž úvodných cca 50 strán venuje rodinným vzťahom, čo môže byť dosť mätúce najmä pre tých, ktorí ešte nemajú prečítaný žiadny príbeh o Maloryovcoch. Kto ku komu patrí, kto je koho potomok a pod... Viacero členov rodiny však ešte stálo nenašlo zaľúbenie, takže je celkom možné, že sa dočkáme aj ďalších dielov. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy

Diskusná téma: J. Lindseyová - Búrlivé vyznanie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok