Atmosféra klasiky v modernom šate (J. Klassenová - Učiteľova dcéra)

10.10.2015 15:50

Éra historických romantických príbehov u nás už prekonala najväčšiu slávu, ale našťastie sa stále vyskytnú kvalitné tituly, ktoré si k nám, verným čitateľom, nájdu cestu. Ja osobne som okrem toho fanúšikom literatúry 19. storočia, mená ako Austenová, sestry Bronteové, Dickens, Byron, Goethe a ďalšie sú kvalitou overenou časom. Americká spisovateľka Julie Klassenová je natoľko fascinovaná klasickými dielami anglickej literatúry, že sa sama pustila do písania podobne ladených príbehov. A to nielen úspešne, ale najmä zaujímavo. Pri čítaní jej knihy Učiteľova dcéra zo mňa skutočne dýchala atmosféra anglického vidieka spred dvoch storočí, ale zaodetá do moderného šatu. Mierna ťažkopádnosť dobovej štylistiky je nahradená svižným tempom a doplnená o nenásilný humor. 

"Vyskočila na nohy, pričom sa jej opätok zasekol o obrubu šiat a takmer spadla. Kŕčovito prehltla a snažila sa získať stratenú rovnováhu. Pripomínala si, že Henry už nie je tým chlapcom, ktorý jej pod perinu kládol myši. Husté tmavé vlasy, ktoré mu lemovali tvár, mal lepšie upravené ako kedysi a črty tváre výraznejšie, než si pamätala. Videla mu na tvári škodoradostný úškrn? 

Emma (žeby išlo len o náhodnú podobnosť mena s hrdinkou románu Jane Austenovej :-) ?) je dcéra učiteľa, ktorý vedie školu pre mladých džentlmenov. Po manželkinej smrti sa však John uzavrel do seba a všetka starostlivosť o chod rodinnej inštitúcie tak spočíva na pleciach jeho dcéry. Emma je sčítaná, inteligentná žena, snažiaca sa udržať školu nad vodou. V tom čase prichádza pozvanie od baroneta Westona, aby John prišiel vzdelávať jeho dvoch synov na jeden rok priamo do jeho sídla v divokom Cornwalle. John a Emma si teda zbalia veci a čelia nielen novému prostrediu, ale aj ďalším nečakaným výzvam. Emma si totiž veľmi živo spomína na baronetových starších synov, ktorí kedysi chodili do ich školy. Philip jej prirástol k srdcu, bol príjemný, milý a citlivý. Teší sa, že sa obnoví ich priateľstvo, no obavy má z Henryho. Ten sa k nej vždy správal nevrlo, povýšenecky a arogantne. Akoby ani nebol rodený džentlmen a robilo mu radosť provokovať ju. Opätovné stretnutie vedie k samozrejmému iskreniu a ďalšiemu prehlbovaniu ich citov, no nad ich možným vzťahom visí otázka Henryho zasnúbenia a tiež ťaživého tajomstva, ktoré obklopuje starobylé rodinné sídlo...

"Na okamih sa na seba pozreli a pocítili medzi sebou vrúcne puto náklonnosti. Vtom sa dovnútra vovalila ďalšia vlna a oboch ostriekala. Ľadová voda Henrymu prenikla cez jemnú ľanovú košeľu a na celom tele mu naskočili zimomriavky. Emma pod studenou spŕškou zalapala po dychu. Henry udrel do malty a konečne sa v nej objavila puklina. Zaplavil ho pocit úspechu, ktorý sa vzápätí úplne rozplynul, pretože cez škáru začala dnu pod silným tlakom tiecť voda. Bolo už príliš neskoro... Búrka stále silnela a s každou vlnou do kaplnky vtekala voda..."

Učiteľova dcéra v sebe nesie atribúty tradičného historického románu s ľúbostnou zápletkou, čo ocenia najmä romanticky založené duše. Julie Klassenová verne zobrazila nielen postavenie a vnímanie ženy-intelektuálky v spoločnosti 19. storočia, ale aj vtedajší školský systém. Oceňujem aj dodatočné otázky vedúce k zamysleniu sa nad zmenami vo vývoji školstva, vzťahov a prekonávania problémov. Celá kniha tým získava ďalší rozmer. K tomu patrí aj precítený opis cornwallskej nespútanej krajiny a postupné odhaľovanie miestnych tajomstiev. Vo vydavateľstve i527.net už vyšli okrem Učiteľovej dcéry aj dve ďalšie Klassenovej knihy. Ak vás zaujme, môžete teda hneď siahnuť aj po nich.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Diskusná téma: Atmosféra klasiky v modernom šate (J. Klassenová - Učiteľova dcéra)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok