Láska a záhady za múrmi starého sídla (J. Klassenová - Tajomstvo Pembrooke Parku)

02.07.2016 08:05

Historické romance už majú u nás najväčší boom za sebou, ale občas sa objaví autorka, ktorá sa svojou kvalitou a obľúbenosťou prebojuje do sŕdc čitateľov. Vydavateľstvo i527.net predstavilo našincom Julie Klassenovú a okamžite sa zaradila medzi výrazné spisovateľky daného žánru, na ktorej nové knihy netrpezlivo čakám aj ja sám. Ako sama autorka priznáva, Tajomstvo Pembrooke Parku je jej najrozsiahlejšou knihou. Nečudo, rozpracovala príbeh, ktorý si zaslúži dôsledný prienik do tajov starého sídla aj jeho obyvateľov. Inšpirovala sa pritom reálnym anglickým sídlom, no ťažisko predsa len spočíva na jej bohatej fantázii. Postavy sú však natoľko "živé", že nie je ťažké predstaviť si ich prechádzať sa chodbami, salónmi či okolitými uličkami. 

"Potom, čo sfúkla sviecu, ležala bdelo azda aj dve hodiny. Počula každý ston vetra spoza okien a každé zaškrípanie, ktoré starý dom vynôtil. Aj keď zaspala, často sa prebudila, nevediac, čo ju vyrušilo a zabúdajúc, kde sa nachádza. Pripomenula si, že v dome nie je sama. Nie je dôvod strachovať sa, sú tu sluhovia. Prečo jej tá myšlienka prinášala tak málo úľavy?!"

Abigail Fosterovú stíha jedna nepríjemná správa za druhou. Nielenže jej priateľ z detstva a platonická láska Gilbert získal štipendium na štúdium architektúry v Taliansku, ale pred odchodom zistí, že nepomýšľa na ich vzťah a zrejme dáva prednosť jej mladšej sestre. Navyše ich rodina čelí finančnému krachu a sú nútení radikálne zmeniť svoj život. Ked Fosterovci dostanú ponuku nasťahovať sa od Pembrooke Parku, sídlu patriacemu vzdialenej rodine, takpovediac nemajú na výber. Abigail veľmi dúfa, že tam budú spokojní, pretože to bola práve ona, kto presvedčil otca na neúspešné investovanie. Sídlo je však zahalené tajomstvom. Pred dvadsiatimi rokmi v ňom došlo k úmrtiu a odvtedy ostalo zapečatené. Po jeho otvorení sa zdá, akoby tam zastal čas, všade sa vznáša atmosféra záhadnosti, v noci Abigail počuje akési volanie a všetci zamestnanci majú prísny zákaz rozprávať o Pembrookovcoch a ich rodinnej histórii. Postupne sa zoznamuje aj s obyvateľmi z okolia, najmä s rodinou Chapmanovcov. Hlava rodiny Mac bol kedysi blízkym zamestnancom Pembrookovcov a jeho syn William je v súčasnosti miestnym kaplánom. A práve on je osobou, ktorá Abigail najviac upúta. Stále viac v nej však rastie podozrenie, či sa William cez ňu len neusiluje nájsť v Pembrooke Parku bájny poklad. A keď navyše začne dostáva záhadné listy, stupňuje sa v nej aj pocit možného nebezpečenstva...

"Srdce sa jej rozbúchalo. Zvírený stĺp sivého a čierneho dymu sa vinul nahor od... kostola? Nie, spoza neho. Z fary! Abigail na okamih zmeravela, hlavou jej vírili myšlienky. William. Pozerala tu i tam, ale nevidela nikoho, koho by mohla zavolať. Potom si vyhrnula sukne a rozbehla sa cez bránu okolo kostola až k fare. Plamene šľahali zo zadného okna. Abigail sa pretlačila cez dvere a nazrela dovnútra. Stál tam William a snažil sa zadusiť plamene, ktoré sa šplhali po okenných záclonách."

Keď som čítal prvú knihu od Julie Klassenovej, trochu mi vadilo, že každú situáciu rozoberá úplne do detailov, ale v Tajomstve Pembrooke Parku je tento štýl viac než vítaný. Dodáva príbehu na prepracovanosti, a to tak v rámci záhady okolo sídla, ako i samotných postáv. Opäť platí, že aj tie vedľajšie sú výrazné individuality a nestratia sa v záplave iných mien. Keby autorka žila o dvesto rokov skôr, dnes by sa iste nachádzala v učebniciach a dopĺňala mená klasickej literatúry ako Jane Austenová alebo sestry Bronteové. Nadmieru sa jej darí vystihnúť ducha začiatku 19. storočia a preniesť jeho atmosféru aj na čitateľa. Tajomstvo Pembrooke Parku je romantické, napínavé, záhadné a právom sa radí medzi Klassenovej najvydarenejšie tituly. Táto cca 450-stranová kniha je ako stvorená na predlžujúce sa letné dni.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Diskusná téma: Láska a záhady za múrmi starého sídla (J. Klassenová - Tajomstvo Pembrooke Parku)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok