J. Kellerman - Zabiják

19.12.2014 21:49

Jonathan Kellerman nie je čitateľskej verejnosti neznámym menom. Ako niekdajší psychológ využíva získané skúsenosti a poznatky pri písaní obľúbených trilerov, kde nie je dôležité len odhalenie páchateľa zločinov, ale veľký dôraz je kladený i na motiváciu konania zla. Autora zaujíma v prvom rade pozadie trestných činov, sústreďuje sa na vykreslenie vnútra postáv a to, čo ich predurčuje či formuje do podoby páchateľov. Ako väčšina autorov v danom žánri, aj Kellerman vytvoril hrdinu, ktorý rieši v každej knihe odlišný prípad. Zabiják je síce v poradí už dvadsiaty druhý diel série, no u mňa išlo o prvé stretnutie so psychológom Alexom Delawareom. Nijako mi to však nenarušilo pôžitok z čítania, keďže jednotlivé romány sa dajú poľahky čítať aj samostatne. V tomto konkrétnom príbehu sa okrem vyšetrovania vrážd rieši aj ďalšie nezanedbateľné jablko sváru - boj o zverejnenie detí do opatery. Alex Delaware ani nevie ako a zapletie sa do sporu, ktorý ho pripraví o pokojný spánok... 

"Župan byl rozevřený, takže bylo vidět, že vrchní díl pyžama je skoro celý zbrocený další rezavohnědou skvrnou, už zaschlou a ztvrdlou do škraloupu. Kousek nad místem, kde musel být pupík, bylo přes krev vidět asi třinácticentimetrovou trhlinu. Vodorovný čistý řez, uprostřed nakrabacený. Vraj ji asi nejdřív bodl a pak máchl nožem se strany na stranu, takže jí rozpáral bránici."

Alex má pomerne bežnú úlohu - vypracovať odborný posudok dvoch sestier, ktoré sa uchádzajú o výchovu dcéry jednej z nich. Constance Sykesová je lekárka so skvelým zázemím, schopná poskytnúť neteri všetko potrebné, no Alex má pochybnosti o jej citovom založení. Chladná štyridsiatnička naňho pôsobí neprívetivo a nazdáva sa, že jej pohnútky ohľadom odobratia dcéry jej sestre majú hlbšie korene, ako sa zdá. Ree Sykesová sa naopak prejavuje ako starostlivá matka, ktorá svoju malú Ramblu úprimne ľúbi. Je si vedomá chýb, ktorých sa ako matka dopustila, ale je odhodlaná spraviť všetko preto, aby dcérke poskytla plnohodnotný domov. Súd na základe Alexovho posudku ponechá dieťa matke, čo má za následok vyhrážky zo strany sklamanej Constance. Alexov dobrý priateľ, detektív Miles Sturgis, mu chce prideliť ochranu, avšak vzápätí sú privolaní k obeti vraždy. A nie je ňou nik iný ako obávaná doktorka Sykesová! Vrah si s ňou dal skutočne veľa roboty, podľa všetkého ide o osobné vyrovnávanie účtov. Constance zrejme nemala veľa priateľov, no kto bol schopný dať najavo svoju nenávisť k nej takým krutým spôsobom? Alex tradične spolupracuje s Milesom pri vyšetrovaní vraždy, ktorá ale neostane jedinou. Obetí pribúda a súvislosť medzi nimi sa objavuje len ťažko. Napätie stúpa a odhalenie páchateľa (či páchateľov) smeruje k dramatickému záveru...

"Řidič se nedíval doprava ani doleva; místo toho každou chvíli klopil oči dolu. Psal textovou zprávu. Toyota do něj v plné rychlosti čelně narazila. Třesk zněl překvapivě tlumeně. Dutý rachot, jak se japonské autíčko z fury plastu rozpláclo o těžký kov... Řidič popelářskeho vozu civěl na pochroumanou harmoniku, která kdysi bývala osobnim autem."

Zabiják je výborným doplnkom edície Napätie vydavateľstva Domino. Jonathan Kellerman vytvoril postavy hľadajúce samy seba i odpovede na otázky o zmysle ich práce či života. Príbeh je dávkovaný postupne - spočiatku sa ako čitatelia zoznamujeme s jednotlivými osobami, prenikáme za oponu súdnych sporov, aby sme boli vzápätí prekvapení náhlym zvratom a vhodení do vôd vyšetrovania. Ak máte radi kvalitné psychologické trilery, kde ide viac o pochopenie človeka a jeho pohnútok než o všetko ničiacu akciu, táto kniha vás určite zaujme. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: J. Kellerman - Zabiják

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok