J. Karika - Strach

23.11.2014 10:18

Jozef Karika patrí medzi našich najúspešnejších autorov. Do širšieho povedomia sa uviedol príbehmi z mafiánskeho prostredia, ale, našťastie, nedopustil, aby ho vďaka nim čitatelia zaškatuľkovali. Práve naopak, veľmi rýchlo dokázal, že dokáže vytvoriť pútavý dej zasadený i do skoršieho historického obdobia a presahujúci naše končiny. Autorovu najnovšiu knihu spája s tými predošlými prvok, ktorý sa stal akýmsi jeho poznávacím znamením - napätie, čo vás bude držať v strehu od prvej po poslednú stránku. Strach je mysteriózny triler s dokonale vypracovanou atmosférou a úderne a jasne zvoleným názvom. Dejovo síce veľmi nevybočuje zo žánrových tendencií, ale práve to je jednou z jeho devíz. Nesnaží sa o bombastické novátorstvo, napriek tomu vám dýcha na krk mrazivé neznámo a spolu s postavami sa nebojíte len jeho podstaty, ale tiež vedomia, že sa pred ním nemáte kde ukryť...

"Nadvihol som hlavu a rozochvene nazrel ponad operadlo. Nikto tam nestál. Bolo to čosi horšie. Brada sa mi roztriasla, z hornej pery mi do úst skĺzla kvapka slaného potu. Neveriacky som zachrčal, chcel som sa rozkričať, no nešlo to. Dvere do spálne boli odchýlené. Z tmavej hlbiny za nimi sa ozývalo nepravidelné jemné cinkanie... každá bunka mi chcela vyskočiť z tela... V tme za odchýlenými dverami zapraskali parkety."

Vyhorený tridsiatnik sa po rozpade vzťahu a odchode z práce vracia do rodičovského bytu na okraji Ružomberka, aby sa dal v tichom ústraní dokopy a prišiel na to, ktorým smerom sa vydať. Lenže hoci Jozef sa celé roky usiloval hodiť temnú minulosť za hlavu, ona naňho nezabudla. Za zatvorenými dverami niekdajšej detskej izby, ktorú obýval aj so svojou sestrou, sa ukrývajú všetky jeho obavy a číhajú na jeho slabú chvíľku, aby ho ovládli a pripravili o rozum. Síce už uplynulo dvadsaťsedem rokov od sestrinho zvláštneho zmiznutia, ale ako sa zdá, počas tridsaťstupňových mrazov sa opätovne prebúdza tajomné zlo a vyhladnuto sa obzerá po nových obetiach. Aktéri niekdajšej tragédie sa po rokoch znovu spoja, aby čelili nielen neznámemu nepriateľovi, ale i vlastnému strachu. V okolí totiž začnú miznúť deti, v čom verejnosť vidí prácu sadistického vraha. K Čebraťu sa valia novinári, no nemajú ani potuchy, kto - alebo lepšie povedané čo - je za tým. Jozef sa spolu s bývalou partiou z detstva usiluje poskladať všetky diely skladačky, ale jej výsledok im rozhodne nepridá na pokoji. Odhalenie možných súvislostí ich vženie priamo do náručia mysteriózneho nepriateľa. Prízraky (a nielen tie z ich vlastnej minulosti) sa po nasýtení detskými obeťami zamerajú aj na dospelákov a nikto si nemôže byť istý, či nebude ďalším na ich zozname...

"Roztrieštené rebrá, rozmliaždená lebka, rozlámané kosti... Mŕtva jelenia rodinka uprostred bielej lúky. Čosi ich dolámalo a pomliaždilo. Bolo toho však viac... Počul si o Ďatlovovom priesmyku? opýtala sa ma Hana. Jasné, povedačka o deviatich mŕtvych ruských študentoch! Ich mŕtvoly mali podobné zranenia. Chýbal im aj oči, jazyk, nos a ďalšie tvárové časti - ako papierovým deťom."

Jozef Karika zasadil dej príbehu do jemu blízkeho a známeho prostredia. Verné opisy reálií Nízkych Tatier spolu s občasnou sebairóniou robia zo Strachu autentické čítanie. Autor sa umne pohráva s myšlienkou, že ľudia majú najväčšie obavy z vecí či javov, ktorým nerozumejú. Zvrat v závere príbehu je prekvapivý, no znalci žánru ho možno budú trochu tušiť. Zhrnuté a podčiarknuté - Strach je plnokrvný mysteriózny triler so psychologickou hĺbkou hlavnej postavy, skvelo zvládnutým prepojením prítomnosti s minulosťou a doslova mrazivou atmosférou. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.