Prekliatie mestečka Palokaski (J.K. Johansson - Laura)

13.06.2015 11:15

Severská literatúra si už nejaký čas udržiava status kvalitného krimi s hutnou atmosférou a výrazným štýlom. Medzi čitateľmi zarezonovalo viacero mien, ktoré sa stali symbolom napätia a svojráznych hrdinov. Pod pseudonymom J. K. Johansson sa ukrýva niekoľko autorov zo severu, ktorí spojili svoje sily a vytvorili trilógiu o temných tajomstvách mestečka Palokaski. Prvá časť s názvom Laura je zameraná na pátranie po zmiznutej študentke, no ako sa ukáže, celá situácia je omnoho zložitejšia, než sa na prvý pohľad zdalo. Nielen pre ňu samotnú, ale aj pre miestnych obyvateľov. V malom fínskom mestečku sa nič neutají, každý každého pozná, no napriek tomu je pre človeka zvonku ťažké preniknúť do tamojšieho sveta. Staršia i mladšia generácia si uchováva svoje tajomstvá, a aj keď si myslíte, že už ste v obraze, autor(i) vás presvedčí, že ešte stále je čo odhaliť...

"Miia vyšla na chodbu a zamkla dvere. Nikke měl rolety stále stažené. Podívala se na hodinky. Bylo po čtvrté. Má bratr ještě schúzku? Opatrně stiskla kliku. Nebylo zamčeno, ale místnost byla prázdná. Přišel dneska bratr vôbec do práce? Miia dveře rychle zavřela a z budovy skoro vyběhla. Nepříjemná, nesmyslná a nezkrotná myšlenka, že bratr má s Lauřiným zmizením něco společného, ju pronásledovala až do obchodu s alkoholem."

Miia Pohjavirtová skončila s prácou u polície a nastúpila na svoju niekdajšiu školu ako preventistka. Jej úlohou je pomáhať problémovým študentom a zamedziť ich ďalším krokom po šikmej ploche. A hneď od prvého dňa sa potýka s ťažkosťami, ktoré prepoja obe jej pôsobiská. Mestečkom sa šíria zvesti o zmiznutí Laury Andersenovej, ktorá sa nevrátila domov po študentskej oslave konca leta. Polícia sleduje viacero falošných stôp, a napokon je to práve Miia, kto príde veci na koreň. Laura sa ako typická tínedžerka búrila proti konvenciám a jediný, kto by mohol odkryť jej tajomstvá, je Miin brat Nikke. V škole pôsobí ako psychológ a Laura bola jeho klientkou. Očividne však čosi skrýva, keďže o Laure zaryto mlčí a navyše potajme zničí jej zložky. Do okruhu opdozrivých spadá aj skupina zbohatlíckych deciek, ktoré sa radšej než učeniu venujú hýreniu. Dokonca ani ich rodičia nie sú žiadne neviniatka, a najmä jedna z matiek - zhodou okolností Miina bývalá spolužiačka - je Mii tŕňom v oku. A aby toho nebolo málo, aj jej nový objav z radov opačného pohlavia sa správa čudne. Všetko sa ešte viac skomplikuje, keď sa prípad zmiznutia zmení na vyšetrovanie vraždy. Mia nemôže zatvárať oči pred skutočnosťou a musí uznať, že Laura sa nápadne podobá na jej sestru Venlu, ktorá takisto pred rokmi záhadne zmizla...

"Nikkeho zamrazilo. Už podruhé se mu dnes zachtělo proskočit zavřeným oknem na dvúr. Netoužil po tom, aby někdo četl o jejich nočních setkáních, o jeho vlastních myšlenkách o Lauře a co má společného s Venlou. A zvlášť ne jeho poznámky, jak je Laura úžasná, chytrá a okouzlující. Nikdo, kdo by ty dokumenty četl, by se nedokázal ubránit myšlence, že k ní něco cítil. Chtěl ji uchránit před hrozícím nebezpečím, ať už bylo jakékoli. Laura byla jako sestra, jako Venla, nevinná, potřebující ochranu. Samozřejme. Jen sestra. Zničit záznamy sa neukázalo jako příliš rozumné."

J. K. Johansson sa nezameriava prvoplánovo iba na rozpletanie zamotaného prípadu. Autori si dobre uvedomujú aktuálne globálne nebezpečenstvá a nastoľujú aj ďalšie témy, ako internetová kriminalita, zneužívanie mladistvých, neželané tehotenstvá či šikanovanie. Ako som už spomenul, Laura je prvou časťou trilógie, pretože hoci sa prípad zdanlivo vyrieši, stále ostáva niekoľko nezodpovedaných otázok. Druhá časť - Noora - sa bude venovať ďalšiemu dievčaťu, ktoré sa zaplietlo do siete miestnych tajomstiev. Už teraz sa teším na postupné rozuzľovanie nastolených námetov. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: Prekliatie mestečka Palokaski (J.K. Johansson - Laura)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok