Silný príbeh s dôležitým posolstvom (J. Grey - Spoveď Márie Antoinetty)

28.07.2017 10:10

Už viackrát som sa rozplýval nad tým, aký dobrý nos má Slovart na prekladové young adult tituly. Rovnakú priazeň prechovávam aj k ich kriminálkam, ale nemenší záujem mám i o ich síce početne skromnejšiu, ale ohromne pútavú edíciu historických románov. Mojou najväčšou "láskou" ostáva Michelle Moran, no trilógia o rakúskej nešťastnici na francúzskom tróne jej úzko šliape na päty. Spoveď Márie Antoinetty sa už zameriava na besnenie revolúcie, kedy sa z poddaných stal ľud s krvavými požiadavkami a dôsledkami ďaleko presahujúcimi ich myšlienky. Rok 1789 sa do dejín zapísal obrovskými písmenami (či presnejšie číslicami), ale pôvod udalostí treba hľadať už v skoršom období. Juliet Grey (vlastným menom Leslie Carroll) tak ponúka svojou ságou skutočne impozantný pohľad nielen na život kráľovnej, ale na jej stranách sa odráža kolorit mnohých zúčastnených. 

"Výkon spravodlivosti dnes večer a potrestanie vinného kontrarevolucionára je jedna vec. No volanie po krvi, akoby poprava šľachtica bola len športovým podujatím ako štvanie zveri či zápas v boxe, už predstavovala horúčku, ktorej sa sochárka bála. Núti sa pozrieť na obesenca. Oči jej blúdia po úhľadnej a elegantnej postave, čo sa krúti v temnej a mrazivej noci, sleduje jeho bledú kožu, krv už mu začala stekať z tela..."

Príbeh je rozprávaný predovšetkým z pohľadu Márie Antoinetty, ale autorka venuje tiež pozornosť Louison Chabry, žene z ľudu, čím sa udalosti stávajú komplexnejšími a čitateľ má tak možnosť zoznámiť sa viac aj s pohnútkami revolucionárov. Masy ľudí sa prejavujú svojou brutalitou a krvilačnosťou, akoby v nich túžba po pomste a smrti šľachticov vrela už celé stáročia. Zdravý rozum bol neraz odsunutý na druhú koľaj, čo malo často za následok aj smrť nevinných, žien a detí. Kráľovská rodina sa podujme na útek, ale náhoda im nedovolí dotiahnuť svoj plán do konca. Po uväznení sa ich obraz na verejnosti ešte zhorší a tušia, aký bude výsledok. Najmä keď sú pozorne sledovaní a stráže obozretne zabraňujú akémukoľvek kontaktu s vonkajším svetom. Napriek snahe a intervenciám sa nad rodinou sťahujú mračná, a keď je kráľ Ľudovít XVI. popravený, Mária Antoinetta už nepochybuje, že ju onedlho stihne rovnako krutý osud. Frivolná kráľovná zahadzuje svoju márnivosť a stáva sa z nej zrelá žena žijúca v strachu o manžela a neskôr o svoje deti...

"V priebehu niekoľkých dní mi odoberú všetko, čo sa vo väzení doteraz dalo považovať za luxus. Pri snorení po pašovaných veciach mi zničia matrace. Väčšinu plátna mi vezmú, lebo sa boja, že budem môcť písať a dostávať správy písané neviditeľným atramentom na kusoch šatstva. Vezmú mi moje dva prstene, posledné šperky, ktoré som dostala od Ľudovíta. Aspoňže mi nechali čepce a fižé. Už nikdy nesmiem mať v cele kvety, a pokiaľ ide o jedlo, už nebudem mať žiadne privilégiá."

Tento román je úžasný a zároveň strašný. Neberte to však v zlom, myslím tým myšlienku a hrôzy, akých boli (sú) ľudia schopní vykonať, keď majú na to príležitosť. Prvé dva diely sa niesli v o niečo menej dramatickom duchu, čo je prirodzené, keďže zobrazovali udalosti pred rokom 1789. Spoveď Márie Antoinetty sa končí, prirodzene, jej smrťou v októbri 1793, pričom jej posledné roky boli naplnené skutočným napätím. Čitateľ vie, ako to celé dopadne, ale napriek tomu akosi túži zvrátiť priebeh histórie. Kráľovná sa stáva živou postavou, nie iba menom z učebnice, a spolu s ňou intenzívne prežívate každú bolesť, smútok a zradu. Napriek rozsiahlemu obsahu sa text číta ľahko, je dynamický a jeho hlavnou devízou je gradácia. Prospieva tomu aj pohľad obyčajnej sochárky Louison. Je dobre, že Juliet Grey zvolila tento postup, aspoň sa nemusela obmedzovať čisto na uväznenú kráľovnú. Samozrejme, že v románe ožívajú aj ďalšie skutočné osobnosti a dojem z celého príbehu umocnia aj poznámky v závere. Spoveď Márie Antoinetty je síce treťou časťou série, ale určite tou najúdernejšou. Bude vo vás rezonovať dlho. Ostáva veriť, že ľudstvo sa poučilo a podobný teror sa už nikdy nezopakuje...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Silný príbeh s dôležitým posolstvom (J. Grey - Spoveď Márie Antoinetty)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok