Krvavá história z ľudského uhla pohľadu (J. Grey - Dni slávy, dni smútku)

26.12.2016 17:01

Americká spisovateľka Juliet Grey prichádza s druhým dielom svojej trilógie o najznámejšej francúzskej kráľovnej. Kníh s danou témou (či už beletrie, alebo literatúry faktu) je na trhu neúrekom, tak čím je práve toto spracovanie také výnimočné? Autorka si dala obrovskú námahu pri výskume a hľadaní aj najmenšieho detailu zo života Márie Antoinetty či doby, v ktorej žila. Jej osud zmapovala od raného detstva, čo je nesporná výhoda pre každého nadšenca histórie. Väčšinou sa totiž spisovatelia zameriavajú na koniec jej púte, predsa len ide o nevšedný a "bombastický" námet. Rovnako zaujímavá je však aj cesta, ktorú Mária Antoinetta prešla ako dcéra Márie Terézie a mladučká francúzska dauphine po boku nesmelého manžela Ľudovíta. Dni slávy, dni smútku sa časovo sústredia na obdobie od nástupu páru na trón až do vypuknutia francúzskej revolúcie. 

"Cíti, že jej každým štipľavým úderom na koži navierajú hrubé krvavé pásy. Napokon sa mučenie skončí a ona sa zrúti na drevenú podlahu s nesúvislým preklínaním, výkrikmi a slzami. Vlasy jej voľnými prameňmi skĺznu na rozdriapaný chrbát. No trest je ešte len v polovici. Sklamané frflanie davu prehluší zasyčanie rozžeraveného uhlia. Strážcovia postavia ženu na nohy, aby mohli dokončiť verejnú potupu."

Mária Antoinetta sa štyri roky pripravovala na úlohu francúzskej kráľovnej pod prísnym dohľadom "madam Etikety" a ďalších členov dvora, prosperujúcich z priazne Ľudovíta XV. Po jeho smrti a predpísanom období smútku sa novými vodcami národa stáva manželský pár ešte len na prahu dospelosti. Mária Antoinetta je rozhodnutá chopiť sa príležitosti a nemieni dovoliť, aby bola kráľovná iba obyčajnou formalitou a trendy určovali rôzne metresy, ako tomu bolo predtým. Zároveň dúfa, že nastanú nové časy a jej manžel Ľudovít spraví zásadné zmeny aj vo vládnom kabinete. Otvorenou ostáva aj otázka zabezpečenia dediča. Ľudovít sa však pre zdravotné ťažkosti stále nemá k činu a spočiatku pokračuje v stopách svojho predchodcu. Sklamanie si Mária Antoinetta zábavami a nákupmi, čo obyčajný ľud vníma s veľkou nevôľou, vzhľadom na stupňujúcu sa biedu a chudbou. Zlé sociálne podmienky, nákladný život kráľovského dvora a nesprávne rozhodnutia napokon vedú k rozpútaniu jedného z najkrvavejších konfliktov v dejinách. Popri tom sa však nezastaví ani osobný život kráľovnej, predovšetkým snaha otehotnieť. Po mnohých peripetiách privedie na svet syna, no je otázne, či to má pozitívny vplyv na jej manželstvo. Čoraz viac totiž prepadá kúzlu švédskeho vojaka a diplomata Axela von Fersena...

"Dvadsaťpäť rokov po tom, čo ma matka priviedla na svet, som ja stratila svoje dieťa, možno aj kvôli tomu, že som sebecky trvala na tom, že sa zúčastním na oslave vlastných narodenín v Paríži. O pár týždňov znovu obnovíme styky a požiadama Boha o odpustenie a pomodlíme sa, aby k nám bol štedrý: aby som rýchlo otehotnela a porodila zdravé bábätko. No tento večer navždy zostane zapísaný v mojej pamäti a za svojou stratou nikdy neprestanem želieť. A predsa, skôr než sa minul mesiac, postihol ma ešte väčší žiaľ."

Juliet Grey dokázala vykresliť známu postavu európskych dejín (hovoriť čisto o francúzskych by bolo nepresné) naozaj dokonale. Mária Antoinetta si zachováva všetky aspekty osobnosti, ktoré ju sprevádzajú naprieč históriou. Je povrchná, márnivá, túži po zábave, obdive a spoločnosti, ale zároveň si praje prosperitu pre ľud, ktorý prijala za svoj, drží hrdo vztýčenú hlavu za každých okolností, aby robila česť svojmu manželovi aj matke, sledujúcej jej kroky z rodného Rakúska. Dni slávy, dni smútku sú umne zvoleným názvom, pretože zatiaľ čo sa rozvíja vláda Ľudovíta XVI., jeho manželka má na zreteli aj ich intímne záujmy. Autorke sa výborne podarilo spojiť politické, sociálne a kultúrne dejiny s osobnostným rozmerom postáv. Na stránkach románu ožívajú viac i menej známe osoby, vďaka čomu získavajú strohé fakty lesk a punc reality. Trilógia Juliet Grey je pripomienkou hrozivých udalostí, pevnej vôle i ťažkých rozhodnutí spočívajúcich na mladých pleciach a nemala by ujsť žiadnemu záujemcovi o históriu či jednoducho silné ľudské osudy.

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Slovart.

Diskusná téma: Krvavá história z ľudského uhla pohľadu (J. Grey - Dni slávy, dni smútku)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok