J. Featherová - Záhadný vikomt

07.11.2016 18:42

Od americkej spisovateľky historických romancí Jane Featherovej som sa pred časom trochu dištancoval. Pamätám si jej román Srdcová kráľovná, ktorým ma očarila, no niekoľko jej ďalších titulov sa mi až tak nepáčilo. Záhadný vikomt je po dlhšej dobe román, ktorým som sa jej rozhodol dať znovu šancu. A urobil som dobre. Ide síce o druhú knihu zo série, ale pri čítaní to vôbec nevadilo. Príbeh zasadený do obdobia Veľkej francúzskej revolúcie je podmanivý a určite si získa priazeň všetkých milovníkov žánru. Autorka neponúka len bežný ľúbostný príbeh, ale stavia ho na udalostiach, ktoré mali dopad na celé spoločenské dianie. To si vyžaduje silných, odvážnych jedincov, a jej hrdinovia sú presne takí. Vrhajú sa do nebezpečenstva a riskujú životy, aby zachránili iné...

"Kára zastala a odsúdencov heglo, až do seba narazili. Stála v dlhom rade ťahajúcom sa cez celé námestie až po desivú siluetu gilotíny, vynímajúcu sa na červenom nebi v neskorom popoludňajšom slnku. Marie Claire chvíľu ako zhypnotizovaná upierala oči na čepeľ, ktorá za hlasného burácania davu pomaly dopadla na čiesi hrdlo. Potom sa kára znovu pohla dopredu. Prišla chvíľa, keď sa vzadu na káre otvorila mreža a odsúdencov vyhnali na námestie."

William a Hermione sa spoznali na naozaj netradičnom mieste - v parížskom väzení, odkiaľ viedla jediná cesta - na popravisko. Hero prišla do revolúciou zmietaného mesta hľadať svojho brata Aleca. Ten sa tam pred časom vybral z ronvakého dôvodu - chcel nájsť svoju snúbenicu a jej rodinu. William a Hero ujdú a Hero sa stáva súčasťou skupiny zachraňujúcej šľachtické rodiny pred hrozbou gilotíny. Keď Alec napokon nájde Marie Claire takmer v hodine dvanástej, cesty Hero a Williama sa rozídu. William má na zreteli povesť mladej šľachtičnej a uvedomuje si, že nepatrí do jeho sveta plného neistoty a ohrozenia. Hero však nemieni zaháľať, jej povaha jej nedovolí ostať bokom, a tobôž nie po tom, čo videla a zažila. Lenže ani Londýn nie je celkom bezpečný, Hero sa stane cieľom francúzskeho agenta známeho pod prezývkou Jašter, ktorý je odhodlaný vyniesť na svetlo všetky tajomstvá svojich nepriateľov, aby ich mohol zdiskreditovať a zničiť...

"Hero dobre vedela, že sama nemá dosť síl, aby bojovala s Jašterom. Hoci sama seba považovala za neporaziteľnú, pobyt vo Francúzsku ju ešte posilnil a v boji proti francúzskym agentom získala dostatok skúseností, zrazu si pripadala ako amatérka, chudera začiatočníčka v krvavej aréne smrti, kde bojovali muži ako Jašter a William. Najskôr sa musí Williamovi priznať, aká je hlúpa a príliš namyslená, čo spôsobilo, že skrížila meč s takým nepriateľom. Zachvela sa a predstavila si Williamov chladný pohľad. Určite sa nahnevá a bude nadávať. Ohrozila nielen jeho, ale všetkých, s kým spolupracuje."

William a Hero sú na pomery historických romancí zvláštny pár. Už od začiatku sa strmhlav vrhajú do nebezpečenstva, neťahajú si pod nosom medové motúzy a aj spoločnú vášeň zdieľajú takmer okamžite. Hrozba odhalenia na pôde nepriateľov ich zrejme núti užívať si každý okamih naplno. A práve časť, keď sa nachádzajú vo Francúzsku, je tou lepšou a zaujímavejšiu. Prostredie Londýna je už o niečo miernejšie a rozvíja sa tu skôr klasická zápletka na pozadí plesov, prechádzok v parku a návštev v pánskych kluboch. Záhadný vikomt ponúka pohľad na malú časť dopadu Francúzskej revolúcie, no aj napriek tomu môžete precítiť jej hrôzy. Úradujúca gilotína pripravila o život mnoho ľudí a aj malá hŕstka odvážlivcov stačila, aby boli viaceré z nich ušetrené... Jane Featherová prekonala románom moje očakávania a odteraz sa už jej ďalším dielam určite vyhýbať nebudem :-) .

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: J. Featherová - Záhadný vikomt

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok