Šialenec vyžívajúci sa v pohľade na smrť (J. Deaver - Zapadákov)

21.02.2016 09:59

Zistil som, že by som nemal čítať "deaverovky" krátko po sebe. Nedávno som sa rozplýval nad Spiacou bábikou, úvodným dielom série o agentke CBI Kathryn Danceovej. Aktuálny román Zapadákov je štvrtou časťou a opäť sa stretávame s partiou kalifornského tímu vyšetrovateľov. Kathryn je známa ako "ľudský detektor lži". Na základe hoci nepatrných odchýlok v správaní človeka vie zistiť, či hovorí pravdu alebo nie. V minulej recenzii som sa pozastavoval nad tým, že je azda až príliš dokonalá a miestami svoju snahu preháňa. Jeffery Deaver má svoje postavy očividne rád, pretože v Zapadákove je Kathryn omnoho "normálnejšia". Aj ona robí chyby a ako sa ukáže, môžu mať nedozerné následky. V rámci príbehu sledujeme dva odlišné prípady, čo je vždy vítané vzhľadom na jeho dynamiku. 

"A potom spatřila, jak se jakýsi muž vedle její dcery úplně přestal ovládat - začal mlátit chlapíka vedle sebe do obličeje a snažil se vyšplhat ostatním na ramena, jako kdyby v šílené panice uvěřil, že si prorazí cestu stropem. Byl statný a urostlý... Michelle viděla, jak dcera otevřela ústa k výkřiku, ale pak ji mužova tíha zatlačila dospod a Trish zmizela v rozbouřeném moři šílenství."

Kathryn vypočúva svedka v prípade nebezpečného vraha a obchodníka s drogami. Všetko prebieha v poriadku, agentka je presvedčená, že muž nič neskrýva, až do chvíle, kedy utečie a je zjavné, že práve on je strelcom, po ktorom pátrajú. Kathryn je nielenže nútená priznať si chybu pred kolegami z iných divízií, ale zároveň je suspendovaná a odvolaná z prípadu. Tak sa dostáva k jednotvárnej a pomerne nudnej práci - v rámci nej má skontrolovať finančné a poistné záznamy klubu Zapadákov, ktorý sa stal dejiskom tragickej udalosti. Počas koncertu niekto vyvolal paniku a masa ľudí sa v chaose stala doslova vražedným nástrojom. Vplyvom hromadnej snahy o útek z budovy došlo k udupaniu, uduseniu a vážnym zraneniam. Kathryn si je istá, že niekto úmyselne vyvolal chaos a sledoval paniku ako zábavné predstavenie. Kto sa tak vyžíva v pohľade na strach a smrť? Kathryn opäť spája sily s miestnym veliteľom Michaelom O´Neilom, pretože je presvedčená, že páchateľ nepovedal posledné slovo. Práve naopak, jeho túžba po smrti bude pravdepodobne už len gradovať...

"Matka se čtyřletým děvčátkem v náručí se prodrala bránou, otočila se k prázdné části parkoviště a klopýtavě se vydala tím směrem. Danceová si všimla, že má zlomenou paži. Žena dokulhala asi deset krokú  k lavičce, pak postavila dcerku na asfalt a zhroutila se. Danceová k ní právě doběhla, když za sebou uslyšela hlasitý řinkot tříštěného skla. Ohlédla se a viděla, že se lidé valí na chodník. Kdosi rozbil výkladní skříň obchodu se suvenýry a otevřel tak další únikovou cestu z parku. Stádo prchající novou mezerou se brzy rozrostlo na několik set kusú."

Zapadákov sa rozbieha trochu pomalšie. Deaver si pripravuje pôdu pre stupňujúce sa napätie, spracúva novú situáciu svojej ústrednej hrdinky a mapuje všetko dôležité, čo neskôr v plnej miere zúžitkuje. V románe sa vrátia aj starí známi z predošlých dielov a fanúšikovia romantickej línie si takisto prídu na svoje. Záporák je klasický zloduch, ktorý je spočiatku vždy akoby o krok pred vyšetrovateľmi, ale vďaka ich dômyselnosti a neúnavnosti sú k nemu čoraz bližšie. Kniha sa mi zdala podobná už zmienenej Spiacej bábike. Ak tiež patríte k čitateľom, ktorí len nedávno čítali iný príbeh s Kathryn Danceovou, odporúčam chvíľu počkať. Zapadákov si potom vychutnáte o niečo lepšie, pretože ide o skvelú procedulárku. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Šialenec vyžívajúci sa v pohľade na smrť (J. Deaver - Zapadákov)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok