J. Deaver - Sběratel kůží

08.02.2015 14:20

Jeffery Deaver vstúpil so svojou úspešnou sériou o konzultantovi Lincolnovi Rhymovi už do druhej desiatky. Jedenásty prípad imobilného vyšetrovateľa a jeho tímu na čele s odhodlanou detektívkou Ameliou Sachsovou pritom vracia do hry hneď dvoch ich niekdajších protivníkov. Vzdáva tak poctu nielen úctyhodnému počtu vyriešených prípadov, ale aj celej mytológii série. Kto ju pozná, bude nadšený a iste si rád opráši spomienky na minulé diely, a kto nie, nech sa nebojí, Deaver nič neponecháva na náhodu a všetko dôležité ozrejmí. O obľúbenosti autora svedčí niekoľko faktov - o jeho diela prejavujú záujem filmové produkčné spoločnosti (spomeniem napr. titul Zberateľ kostí s Denzelom Washingtonom a Angelinou Jolie), bol požiadaný pokračovať v písaní dobrodružstiev Jamesa Bonda a v susednom Česku sa vydavateľstvo Domino podujalo reeditovať celú spomínanú sériu. Jeffery Deaver sa už jednoducho stal kultom na poli krimitrilerov, čo dokazuje aj jeho aktuálna novinka Sběratel kůží.

"Rychle se otočila, aby útočníkovi pohlédla do tváře. Bože, Bože... Málem se pozvracela, když uviděla nažloutlou latexovou kuklu s výřezy pro oči, ústa a uši - těsně přiléhající kuklu, která křivila obličej pod ní, jako by byl z roztopeného vosku. Muž byl v pracovní kombinéze s logem, které Chloe nedokázala v šoku přečist. Rozplakala se, začala kroutit hlavou, prosila skrz roubík, křičela skrz roubík, ale muž jí ho držel pevně na ústech. Jeho rukavice byly stejně přiléhavé a odporně nažloutlé jako kukla."

Dej je ako obvykle zasadený do New Yorku, ktorý opäť čelí hrozbe sériového vraha. Lincoln Rhyme kvôli nehode s doživotnými následkami už dávno nevykonáva prácu policajného kapitána, no naďalej spolupracuje ako konzultant pri riešení závažných trestných činov. Aj tentoraz za ním prichádza kolega Lon Selitto so žiadosťou dolapiť vraha s nezvyčajným modom operandi. Svoje obete zavlečie do podzemia mesta, kde im na brucho vytetuje časť odkazu. Nielenže sú jeho tatérske schopnosti skutočným majstrovstvom, ale namiesto atramentu používa vždy iný - no zakaždým veľmi účinný - jed. Posadnutosť kožou a útržok knihy, ktorú sa podarí vyšetrovateľom nájsť na mieste činu, ich dovedú k domnienke, že ide o možného obdivovateľa Zberateľa kostí, prvého zločinca, s ktorým mal tím pred rokmi do činenia. Obetí postupne pribúda, no vyzerá to tak, že páchateľ je dobre oboznámený s Rhymovými metódami. Darí sa mu unikať a okrem toho si dá za cieľ vyradiť z hry svojich protivníkov. Lincoln, Amelia, Lon a ďalší sú v ohrození a nikto si nemôže byť istý, kedy a kde sa môže stať nasledujúcou obeťou. K prebiehajúcemu pátraniu sa pridá aj snaha nájsť komplicov tzv. Hodinára (siedmy prípad), ktorý umrel, no mnohé jeho obchody ešte neboli uzavreté. Ako je u Deavera zvykom, musíte sa pripraviť na početné prekvapenia, ktoré si udržia vašu pozornosť počas celého príbehu.

"Billy si všiml, že na zadní zdi Rhymova domu je umístěna videokamera, a tak začal předstírat, že kontroluje elektrické vedení. Naklonil sa za jednu popelnici, jako by hledal nějaký problémový úsek elektrického vedení, obešel kameru a přiblížil se k zadním dveřím Rhymova domu. Tam vytáhl z pouzdra na zubní kartáček injekční stříkačku obsahující jed z hadího kořene a vsunul si ju do kapsy..."

Tak ako sa autor pohráva s čitateľmi, rovnako sa aj slogany knihy zahrávajú s ich očakávaniami. Pretože hoci aj samotný názov odkazuje na spomínaného Zberateľa kostí, napokon je všetko inak a v popredí je iný známy zločinec. Sběratel kůží je vynikajúci triler plný napätia, akcie, prepracovaných detailov a hlavne (čo považujem v tomto žánri za najdôležitejšie) s výborne vykresleným záporákom. Navyše sa máte možnosť dozvedieť veľa zaujímavých poznatkov z oblasti tetovania, moderných vyšetrovateľských analýz či dokonca samostatných ozbrojených skupín hlásiacich vlastné presvedčenia... Dávam palec hore a už teraz sa neviem dočkať ďalšieho dielu, keďže Deaver si nechal mierne otvorené dvierka...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: J. Deaver - Sběratel kůží

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok