Nevšedný triler písaný od konca po začiatok (J. Deaver - Říjnový seznam)

01.09.2015 09:00

O tom, že Jeffery Deaver je majster kriminálnych psychotrilerov, niet pochýb. Vytvoril niekoľko nezabudnuteľných postáv, ktoré sa už dávno stali dlhoročnými spoločníkmi miliónov čitateľov po celom svete. Napínavé príbehy o chytaní sériových vrahov sú v prenesenom význame ako rozprávky pre dospelých - dobro víťazí nad zlom, spravodlivosti je učinené zadosť a zloduchovia sú potrestaní. Lenže... je to vždy tak? Autor vie, aké dôležité je udržiavať prvok prekvapenia, a z času na čas príde s niečím celkom novým. Vrchol invenčnosti dosiahol románom Říjnový seznam, a to predovšetkým v rámci kompozície a rozprávačského postupu. Klasický dej obrátil doslova naruby. Príbeh zúfalej ženy snažiacej sa získať späť unesenú dcérku je spracovaný od jeho konca po začiatok - od chvíle, keď sa celá záležitosť ukončí, po moment, kedy sa všetko rozbehlo. Že vám to nedáva veľký zmysel? Spočiatku som sa aj ja na knihu díval s nedôverou. Predsa len, už som navyknutý na klasický priebeh. Ale s každou ďalšou stránkou som si uvedomoval, že moja skepsa bola neopodstatnená... 

"... vylovil z kapsy tlumič, zkontroloval, zda je čistý, a našrouboval ho na hlaveň. Poté zastrčil pistoli za opasek. Podíval se na hodinky. Lhůta uplynula před dvěma minutami. Uvažoval, jestli... Od věkovitých dveří se rozlehlo pevné a rozhodné zaklepání. Podíval se kukátkem, které včera nainstaloval. Daniel Reardon a jakýsi slušně vypadající gentleman. Joseph poklepal dlaní na pažbu pistole, aby se ujistil, že je zbraň na svém místě, a odemkl."

Gabriela je na konci so silami. Jej dcérku Sáru uniesol psychopat Joseph, požadujúci ako výkupné okrem peňazí aj tzv. októbrový (říjnový) zoznam. Zdá sa, že oň majú záujem aj iní, a hoci spočiatku vôbec netuší, ako a kde sa má k nemu dostať, vie, že urobí všetko, aby ochránila Sáru a bola čím skôr v bezpečí. Na pomoc jej príde Daniel Reardon, fešák ako z filmového plátna, ktorý jej ponúkne pomoc. Nevšedná poisťovacia spoločnosť so zameraním (aj) na vymáhanie a záchranu unesených ľudí rozbieha akciu, hoci jej záver (v ponímaní čitateľa začiatok) je podľa všetkého tragický... Postupne sa odvíja (alebo skôr navíja) klbko príbehu, z ktorého sa dozvedáme, čo predchádzalo daným udalostiam. Gabriela je hľadaná a sledovaná políciou, očividne došlo k niekoľkým úmrtiam a nevšedné panoptikum dopĺňa Gabrielin podivný kamarát. Otázkou tentoraz neostáva, kto je páchateľom, ale skôr aký má motív a kto je v celom prípade skutočnou obeťou a kto páchateľom...? 

"Joseph zamířil ke služobnému vchodu. Zkontroloval, že na něj není z oken vidět, vytáhl z vnitřní kapsy šroubovák a pustil se do zámku. V devadesáti procentech případů jiný nástroj nepotřebujete, speciální lupičské nářadí je spíš na obtíž než k užitku. Zkontroloval pistoli a znovu se soustředil na zámek. V duchu zaklel, že jeho cíl, Gabrielin přítel Frank Walsh, bydlí až v šestém patře. Tiše si povzdechl. Vyšlapat tolik schodu, pomyslel si, je to poslední, co teď potřebuju."

Říjnový seznam je o poznanie kratší ako iné Deaverove knihy. Nepochybne si však vyžiadal omnoho viac práce a sústredenia. Napísať román "odzadu" iste nie je hračka. A to nie je všetko, tomu je prispôsobená aj grafika a technická stránka knihy - tiráž, titulný list, predhovor atď. nájdete až na konci knihy, rovnako ako prvú kapitolu... Kapitoly sú krátke, navyše každá začína fotkou ilustrujúcou ich obsah. A ako celkovo pôsobí príbeh a jeho spracovanie? Priznám sa, najprv som mal trochu problém vžiť sa doň a do postáv, obrátený dej nie je bežný jav, na aký som zvyknutý, ale postupne som začali veci dávať čoraz väčší zmysel a nakoniec sa ukázala aj prekvapivá pointa. Říjnový seznam zhltnete rýchlo. Jasne v ňom cítiť Deaverovu pečať, fanúšikovia tohto žánru určite nebudú sklamaní.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Nevšedný triler písaný od konca po začiatok (J. Deaver - Říjnový seznam)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok