Smrť číha všade (J. Deaver - Ocelový polibek)

13.12.2016 18:06

Kto by už v dnešnej dobe nepoznal meno Jefferyho Deavera? Už dávno sa stalo synonymom kriminálneho psychotrileru, a to právom. O jeho kvalitách nikto nepochybuje, a hoci sa niekedy ozývajú hlasy, že sa v jeho príbehoch sem-tam opakujú isté motívy, každá jeho nová kniha vzbudzuje široký záujem. Inak to nie je ani s Ocelovým polibkem, v poradí už dvanástym prípadom s Lincolnom Rhymom a Ameliou Sachsovou. Po toľkých rokoch "spolupráce" si aj sám autor uvedomil, že je načase posunúť obľúbenú dvojicu do novej polohy, a tak sa aj Lincoln Rhyme vymyká zo zaužívaného štandardu poradcu newyorskej polície. Narušenie schémy série jej prospelo, prinieslo osvieženie a otvorilo nové možnosti, ako naložiť s vývojom deja i ústrednej postavy.

"Rychlé nahlédnutí do kavárny a hned zpátky do krytu za sloupem. Pořád ho neviděla. Musí sedět někde vzadu. Přesunula se doprava a přiblížila se ke klenutému vchodu do podniku. Jestliže nevidí ona jeho, tak ani on ji. Počká na posily, pak ho obklíčí... Sachsová zalapala po dechu, když se blízko za ní ozval výkřik. Hrozivý jekot člověka trpícího strašnou bolestí, tak vysoký, syrový, že nepoznala, zda ho vydal muž, nebo žena."

Amelia Sachsová ani netuší, ako sa zvrhne prenasledovanie hľadaného zločinca. Muž, po ktorom pátra polícia, zamieri do obchodného domu, čím jej skomplikuje situáciu. Avšak skôr, než sa jej podarí privolať posily a chytiť ho, dôjde k nešťastiu na eskalátoroch. V ich mechanizme sa zasekne miestny pracovník a umiera napriek Ameliinej snahe pomôcť mu. Páchateľ medzitým využije náhlu nepozornosť a utečie. Amelia je z celej situácie nesvoja, a navyše sa už nemôže úplne spoľahnúť ani na pomoc jej partnera Lincolna Rhyma, ktorý skončil s prácou policajného konzultanta a venuje sa primárne výučbe kriminalistiky. Ako to už býva zvykom, všetko má napokon oveľa hlbšiu podstatu, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Na scéne je totiž nový sériový vrah využívajúci na svoje zločiny predmety každodennej potreby. Útok tak môže prísť prakticky odkiaľkoľvek. Situáciu ešte zhoršuje fakt, že sám seba vníma ako vykonávateľa dôležitej misie a svoju rolu zohrávajú aj jeho rodinné a sociálne podmienky. Amelia sa musí uspokojiť s roztriešteným tímom a dolapiť páchateľa skôr, než napácha nenapraviteľné škody...

"Venku pobíhali lidé. Mobilní telefony natáčely havárii. Hajzlové... Měl aspoň jeden z nich tolik slušnosti, aby zavolal 911? Ale ano, ozvala se siréna. Skončím ve vlastní nemocnici? napadlo doktora. To by byla pěkná ironie. Možná ho na pohotovosti ošetří stejný lékař, jemuž dnes pomáhal... Ale moment. Je mi docela zima. Proč? Ochrnul jsem? Pak si Nathan Egan uvědomil, že neochrnul, že má všechny nervy a smysly citlivé; pocit chladu způsobovala kapalina, jež mu stékala po těle ze zadní části toyoty, kterou při srážce v podstatě přepůlil. Od pasu dolů měl šaty nasáklé benzinem."

Koniec roka tradične prináša sumarizovanie v rôznych oblastiach života, a ani literatúra nie je výnimkou. Román Ocelový polibek takisto neostal imúnny voči kritike a dominuje viacerým rebríčkom ohľadom najlepších kriminálok roka. Či oprávnene, to najlepšie posúdite sami, ale je pravda, že k Deaverovým vydarenejším dielam, ja osobne ho považujem za pútavejší ako bol napr. ten predošlý. Najmä preto, že zabehnutý tím sa musí vysporiadať s novou situáciou a čitateľ je tak konfrontovaný s ich neistotou a nutnosťou prispôsobiť sa zmenám. Po prvotnom napätí v obchodnom dome síce nastupuje trochu pomalšia pasáž zoznamovania sa so zápletkou, hlavným podozrivým a dôležitými okolnosťami, to je ale pre príbeh významné a potom prichádza pravá kriminálna atmosféra. Fanúšikovia Jefferyho Deavera majú šťastie aj v tom, že píše dosť objemné knihy, takže si ju môžu navyše vychutnať o čosi dlhšie.

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Domino.

 

Diskusná téma: Smrť číha všade (J. Deaver - Ocelový polibek)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok