Keď zabíja elektrina... (J. Deaver - Hořící drát)

08.07.2015 11:17

Jeffery Deaver v našich končinách momentálne boduje románom Říjnový seznam v českom preklade vydavateľstva Domino. Neupútava v ňom len klasickým napätím a rozprávačským majstrovstvom, ale hlavne netradičnou kompozíciou, keďže príbeh je čitateľom podávaný od konca. Jeho recenziu vám prinesiem onedlho, teraz sa zameriam na jeho staršiu knihu, ale v novom šate. Domino vie, že výrazný Američan má i u nás množstvo fanúšikov a podujalo sa vydať nanovo jeho najznámejšiu sériu s Lincolnom Rhymom a Ameliou Sachsovou. Je známe, že Deaver v každej časti predstavuje iné prostredie, v ktorom páchateľ pôsobí. Spomeniem napríklad svet tetovania (Sběratel kůží), nadšencov života hmyzu (Prázdné křeslo) či bizarného kúzelníctva (Iluze). Ako deviaty v poradí do nej patrí román Hoříci drátkde sa ponoríme do (pre laikov pomerne neznámej) oblasti elektriny, jej sily, pôsobenia i nebezpečenstva. Newyorskí vyšetrovatelia tak čelia omnoho hrozivejšiemu a neviditeľnejšiemu nepriateľovi ako kedykoľvek predtým. 

"Celý prostor se mezi autobusem a kabelem visícím z okna prozářil zábleskem intenzivním jako tucet sluncí. Pasažér jednoduše zmizel v oblaku bilého ohně. Řidičovo zorné pole zaplnily šedé mžitky. A přestože byl připoutaný, narazil horní částí trupu do bočního okénka. Skrz znecitlivěné uší k němu dolehly výkřiky pasažérů. Napůl slepýma očima spatřil plameny. A když začal ztrácet vědomí, napadlo ho, jestli on sám nemúže být zdrojem toho ohně."

Do prípadu sa zapojí hneď niekoľko zložiek, vďaka čomu sa stretávame nielen so starými, ale aj novými postavami. K newyorskej polícii sa pridáva najmä FBI a oddelenie vnútornej bezpečnosti. Lincoln Rhyme tak čelí všemožným ľudským povahám, z ktorých väčšina ho privádza do zúfalstva. Je to človek vedy a ľudia ako takí sú preňho prototypom omylnosti. Len jeho najbližší sú už zvyknutí na jeho náladovosť a vedia, že keď chce, dokáže byť aj milý a ústretový. Všetko svoje nadanie a snahu musia vynaložiť pri dolapení páchateľa, ktorý zabíja pomocou elektriny. Stopové dôkazy a jeho profilácia im dáva zabrať, pretože je veľmi inteligentný a môže udrieť prakticky kedykoľvek a kdekoľvek. Odpovede im môže poskytnúť vedenie firmy Algonquin Consolidated, na ktorej zariadenia sa vrah napája a zároveň používa aj ich materiál a kombinézu. Spočiatku sa zdá, že útočí náhodne, ale čoskoro je čoraz jasnejšie, že jeho obete sú cielené a jeho úmysel má preňho isté opodstatnenie. Jeho motívy a totožnosť sú odhaľované len postupne a Amelia s kolegom Pulaskim budú mať často nervy na dranc, pretože si nikdy nemôžu byť istí, či kdesi nablízku nečíha pasca. Stačí chvíľa nepozornosti, a vražedným nástrojom sa môže stať aj rýchlovarná konvica... 

"Musela se soustředit. Když nyní postupovala po pouhých centimetrech, podařilo se jí zmenšit vlny tak, že nedosahovaly na odkrytý zdroj. Viděla však, že jí nezbývá více než minuta nebo dvě, než stoupající voda pronikne do obnažené časti baterie. Vytáhla obyčejný šroubovák a začala jím odstraňovat rám přístupových dvířek. Voda už téměř dosahovala k horní části baterie. Kdykoliv se předklonila, vytvořila se v kalné vodě drobná vlnka, jejíž hřeben se téměř dotkl obnažené části... Vtom jí zorné pole zaplnil výšleh bílého světla doprovázený obrovským praskavým zaburácením. Amélie odletěla dozadu a zmizela pod hladinou kalného oceánu."

Hořící drát je klasická deaverovka. Máme tu netradičného, šikovného páchateľa, (ne)čakané zvraty, mravenčiu prácu laboratórnych technikov na čele s kvadruplegikom Lincolnom Rhymom a akciu v podobe odhodlanej detektívky Amelie Sachsovej. Som rád, že v tomto románe dostal väčší priestor agent FBI Fred Dellray, ktorý je mojou obľúbenou postavou. Priznám sa však, že oblasť elektriny a odborných záležitostí s ňou súvisiacich ma veľmi "nevzali", ale všadeprítomná hrozba mala čosi do seba. Jeffery Deaver už dávno dokázal, že ako autor sa nebojí vrhnúť do neprebádaných vôd, ale našťastie nespí na vavrínoch a každou knihou to len potvrdzuje. Už sa teším na spomínaný Říjnový seznam, rovnako ako na najnovší diel Lincolnovej série s poradovým číslom dvanásť. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: J. Deaver - Hořící drát

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok