Romantické krimi z budúcnosti (J.D. Robb - Smrtící kalich)

14.09.2015 18:55

Ako to už býva (smutným) zvykom, naše vydavateľstvá sa sotva pustia do vydávania rozsiahlej série v obave z jej neúspechu a sklamania tých čitateľov, ktorí si hrdinov obľúbia a potom musia čeliť ich nevítanému koncu. Našťastie pre našinca nie je problém siahnuť po českých prekladoch, a tak nám medzi inými neujde ani séria o detektívke Eve Dallasovej, vyšetrujúcej prípady v New Yorku, zasadené do druhej polovice 21. storočia. Pod pseudonymom J.D. Robb sa ukrýva úspešná americká spisovateľka Nora Roberts. Autorka je, dá sa povedať, jednou z najplodnejších, z jej pera plynú romantické príbehy jeden za druhým a mnohé z nich sa dočkali aj filmového spracovania. Séria "Smrtící..." sa pomaly blíži k neuveriteľnej jubilejnej tridsiatke príbehov, ale každý z nich je osobitý. Ja sám som sa s Evou Dallasovou zoznámil až pri predošlej časti, takže viem, že môžete so sériou bez obáv začať aj bez znalosti ostatných dielov.

"Zazvonily zvony a věřící sklonily hlavy... Pomodlili se a kněz jim požehnal. Popřáli pokoj jeden druhému. A znovu zazněly jejich hlasy, zpívající Beránku boží, který na sebe bereš hříchy světa, smiluj se, zatímco kněz rozlomil hostii a vložil z ní kousek do kalicha. Ministranti pokročili kupředu a zastavili se u oltáře. Kněz si přiložil pohár k ústúm. Zemřel, jakmile se napil krve."

Počas pohrebného obradu s obľúbeným členom spoločnosti umrie mladý kňaz. Všetko nasvedčuje tomu, že bol úmyselne otrávený, čo vzhľadom na prostredie a charakter jeho práce vyznieva omnoho nemilosrdnejšie. Eva Dallasová preniká čoraz hlbšie do katolíckej komunity v Harleme, čo niekedy síce znamená narušiť jej vieru, ale bez kladenia nepríjemných otázok by sa sotva dopátrala pravdy. Prvým krokom je zistenie, že v živote uznávaného otca Miguela Floresa je isté časové hluché miesto, počas ktorého zrejme absolvoval plastickú operáciu a nechal si odstrániť tetovanie. Žeby bol mladý kňaz v skutočnosti niekým iným? Do hry vstupuje aj iná komunita, Cirkev večného svetla. Tá sa rozhodne nedá označiť za pokojnú a miernu, ich vodca Jimmy Jay je rodený "šoumen" a jeho entuziazmus je ako stvorený na strhnutie davov. Lenže aj jeho život je náhle ukončený a medzi veriacimi zavládne zdesenie. Modus operandi neznámeho vraha začína získavať presné kontúry, ale jeho motív ostáva napriek tomu nejasný. Prekážajú mu kňazi alebo sila, ktorú reprezentujú? 

"Eva si udělala čas, aby si pustila záběry z posledních minut Jimmyho života a prostudovala jeho smrt. Výpovědi svědkú se daly označit za přesné. Teď ji ale víc zajímaly reakce okolí. Jolene vyběhla ke zhroucenému manželovi. Šok, ztráta vědomí. A jestli to nebyly opravdové mdloby, Eva by ji osobně jmenovala na evangelickou obdobu Oscara. Jako další přisprintoval Clyde z opačné strany jeviště a křičel pokyny na bezpečnostní tým, ať nepouštějí na pódium diváky. Dcery, jejich manželé a technici - všichni pobíhali, klopýtali, křičeli a strkali se. Chaos."

Vraždy, sex, tajomstvá - Nora Roberts alias J. D. Robb vie, ako namiešať príbehový koktejl plný zaujímavých námetov. Postavy si obľúbite hneď od začiatku, ich pracovný zápal v spojení so slovnými prekáračkami i dávkou romantiky z nich robia naozaj sympatických hrdinov. Láska je bohato zastúpená najmä vzťahom medzi Evou a jej milionárskym manželom Roarkom. Je pre ňu oporou tak v súkromí, ako aj v práci - jeho dobre mienené rady jej neraz pomôžu posunúť sa vpred. Autorke sa nedá uprieť bohatá fantázia a schopnosť posplietať nitky príbehu tak, aby vás udržala v napätí a aby ste si zároveň príjemne oddýchli od každodenných starostí. Dajte Eve Dallasovej šancu, určite vás nesklame.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora

Diskusná téma: Romantické krimi z budúcnosti (J.D. Robb - Smrtící kalich)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok