Tajný rukopis v pozadí sériových vrážd (J. Cornwellová - Hadie listiny)

03.11.2015 09:22

Keď sa u nás objaví preklad úspešného debutu, zakaždým je vychvaľovaný do nebies. Väčšinou vďaka úžasnému talentu autora či autorky, skvelému štýlu a príbehu, ktorý si získal čitateľov po celom svete. Priznám sa, odkedy ma takéto bombastické prvotiny párkrát poriadne sklamali, som voči nim mierne skeptický. Jessica Cornwellová má spisovateľskú náturu v krvi, jej starým otcom je známy románopisec John de Carré. Už táto informácia ma posmelila a od jej románu Hadie listiny som očakával niečo viac. A skutočne som sa dočkal nevšedného literárneho počinu. Nielen po obsahovej stránke, ale aj v rámci kompozície a rozprávačského uhla pohľadu. Ide o krimi príbeh obohatený o výraznú mysterióznu zložku. Hadie listiny sú prvou časťou zamýšľanej trilógie a ako sa zdá, autorka sa ňou rozhodla naplno preraziť vo svete literatúry.

"Dievča vzlyká. Nebojuje, telo má načisto ochabnuté. Z úst jej tečie krv rovno na leštenú bambusovú dlážku, ktorá sa odráža v štyroch zrkadlách. Žena odhrnie dievčaťu vlasy z tváre a snaží sa poutierať krv, no nič tým nenapraví. Na dlážke leží odseknutý kus mäsa. Zrazu pochopí a zdvihne sa jej žalúdok. Ten netvor jej vyrezal jazyk. Za sebou začuje pohyb. Cíti na sebe jeho pohľad."

Prevažná časť deja sa odohráva začiatkom tohto roka, no príbeh začína v lete 2003. A to s vydarenou tajomnou a mrazivou atmosférou. Mladá žena je svedkom, ako jej milenec spácha krvavý akt, no na bližšie vysvetlenie okolností si ešte budeme musieť počkať... Vzápätí sa totiž presúvame do súčasnosti, kde sa zoznamujeme s hlavnou hrdinkou Annou. Je výnimočná v tom, že dokáže podprahovo vnímať svet okolo seba - farby, zvuky, vône... Veci i miesta sa jej prihovárajú, vďaka čomu je vyhľadávanou "lovkyňou". Pracuje pre organizáciu venujúcu sa pátraniu po stratených rukopisoch, pričom najväčší zálusk má na tzv. Hadie listiny - alchymistický rukopis obsahujúci návod na večný život a ďalšie aspekty, čo z neho robí zároveň aj nebezpečnú zbraň. Náhodny objav palimpsestu posunie hľadanie novým smerom, pričom Anna spojí sily s barcelonským detektívom Fabregatom. Ten sa už vyše desaťročia potýka s nevyriešenými vraždami, ktoré predstavujú špinu na jeho kariére. Telá obetí boli ponechávané v kostoloch a vždy mu boli doručené zvláštne verše z neznámeho diela. Anna si uvedomuje, že by mohlo ísť o stopu k Hadím listinám. Iluminatov palimpsest je očividne nielen vzácny, ale aj život ohrozujúci rukopis. A nebezpečenstvo číha všade... 

"Had sa plazí ďalej a ja mlčím. Sledujem pohyblivý tieň, ktorý zlezie po stene a prepletá sa po čiernych dlaždiciach k posteli. Na okamih zmizne. Francesc! Potrasiem ním. Francesc! Chcem sa pohnúť, pozviechať sa na nohy, vyskočiť z postele a schytiť lopatu zo záhrady. Chcem hadovi rozdrviť lebku ostrým koncom lopaty, odťať mu hlavu, polámať kosti na vydláždenej zemi, no prineskoro. Príchod cudzieho tela do postele ma vydesí. Had sa plazí po prikrývke pomedzi naše nohy. Prúd namáhaných svalov sa pohybuje čoraz rýchlejšie. Plazí sa k mojim vystretým prstom..."

Hadie listiny sú netypicky vystavaný román. Hlavnou rozprávačkou je Anna, no miestami ju vystrieda aj Fabregat retrospektívne objasňujúci minulé udalosti či obyčajný, vševidiaci rozprávač. Aj Cornwellovej štýl sa odlišuje od klasických krimirománov, niektorým čitateľom možno chvíľu potrvá, kým si naň navyknú. Každopádne však ide o zaujímavý debut, ktorý síce odpovie na najpálčivejšie otázky deja, ale zároveň je zrejmé, že ostalo zopár otvorených dverí pre ďalšie pokračovanie. Autorka si zjavne dáva záležať na dôkladnom štúdiu, keďže Hadie listiny sú plné informácií a faktov. Nejde o provoplánové písanie, preto si myslím, že kniha Jessicy Cornwellovej nebude len jednorazovým úspechom. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: Tajný rukopis v pozadí sériových vrážd (J. Cornwellová - Hadie listiny)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok