Pred černokňažníkovou mágiou niet úniku (J. Červenák - Prízraky na Devíne)

04.06.2016 18:54

Kto by povedal, že panovník Nitrianskeho kniežatstva Pribina bol taký správny chalan, ktorý sa odvážne staval za svoj ľud a dokonca sa nebál priznať, že nie je neomylný? Okrem neho na stránkach Prízrakov na Devíne ožívajú aj ďalšie viac či menej známe historické postavy zo začiatku deviateho storočia, poznačeného mocenskými bojmi a stretmi vierovyznaní. Ide pritom už o siedmu knihu zo série Čierny Rogan. Môžete ju však bez problémov čítať aj bez znalosti predošlých príbehov. Juraj Červenák ako znalec filmovej i televíznej tvorby dobre vie, že epizodické spracovanie jednotlivých dielov je neraz lepšie a pre nových čitateľov prístupnejšie. Postava Rogana si vás navyše získa už od prvých momentov. Pôsobí ako chlapík, s ktorým by ste zašli na medovinu a chceli ho mať po svojom boku v prípade krčmovej bitky. Hoci ktovie, či by ste s ním udržali tempo. Medzi nami, jeho schopnosť vyliečiť si svojpomocne účinky prehýrenej noci by sa zišli viacerým z nás...

"Biele telo poletovalo v papuli ozrutného vlka tam a späť v spŕškach krvi a skália. Posledné dve bosorky sa rozbehli k svojim plášťom pohodeným na zemi. Rogan vyrazil za nimi. Jedna si sithla prehodiť plášť cez plecia. Len čo zapla sponu, tá jasne zažiarila. Beštia vzlietla, ale vtedy sa tmou mihla černokňažníkova dýka. Čepeľ pribila plášť k ženinmu trupu. Zavyla, zatočila sa vo vzduchu a ako netopier postihnutý náhlou hluchotou narazila do skalnej steny."

Černokňažník Rogan a jeho verný druh vlk Goryvlad vypočujú volanie nitrianskeho kniežaťa a prichádzajú mu na pomoc. Knieža Lučivoj, vládca Devína, totiž ostal bez mužských potomkov a aby dohliadol na ďalšie smerovanie hradiska, rozhodne sa vydať svoju krásnu dcéru za toho, kto zbaví Devín prízračnej hrozby. O jej ruku prejavia záujem traja uchádzači - Mojmír z Moravy, Kvašnja z Gradu a Radomir z Nitry, ktorý by rád s dedičkou Devína oženil svojho syna Pribinu. Pytači sa stretnú na Devíne, ktorého okolité lesy sú v područí zlovoľných síl. Rogan s Gorjom majú podozrenie, že by mohlo ísť o pozostatky mŕtvych avarských bojovníkov, ale ako čoskoro zistia, veci sú omnoho komplikovanejšie a sami sa im rozhodne nebudo môcť dostatočne ubrániť. Okrem toho musia mať na pamäti aj odvekú nevraživosť Nitry a Moravy, keďže Devín je významným strategickým miestom. Ľudské intrigy sa tak neraz ukážu nebezpečnejšie než mágia...

"Zaváhanie ho prišlo draho. Zľava doňho vrazilo telo raziace hlinou a rozkladom. Zatackal sa a udrel chrbtom do stromu. Tesne pred ním zažiarili zelenkasté oči, na kabátci mu zaškrabotali ostré pazúry. Papuľa sa zahryzla do nastaveného predlaktia, tesáky vnikli hlboko do svalstva. Rogan pustil luk, ale nie kvôli telesnej bolesti. Pocítil prúd zlej, temnej sily, čo mu cez besove zuby chrstla do rany sťa jed. Už chápal, prečo Kvašnjovi bojovníci tak rýchlo podľahli. Besi nelogali len krv. Požierali ich duše."

Azda sa nemýlim, ak sa nazdávam, že Ďuro sa pri písaní nových černokňažníkových dobrodružstiev dobre bavil. Z textu cítiť hravosť, dynamiku, nadhľad a obľúbenosť postáv. Nezahlcuje čitateľa detailmi z minulosti, ale pritom šikovne podsúva informácie, ktoré ho poučia a podnietia v ňom zvedavosť. Dej napreduje rýchlo, je priamočiary a hluché miesta rúbe hlava-nehlava. Postavy sú poplatné žánru a hoci majú podporu božských síl, trpia a krvácajú ako obyčajní smrteľníci. Okrem slovanskej mytológie tu máme aj zástupcov vzmáhajúceho sa kresťanstva. Autor nevníma svet čierno-bielo, tak ako inde, aj medzi nimi sa nájdu ľudia rôznych tvárí a pohnútok. Bohaté jazykové prostriedky a adekvátna reč sú už len čerešničkou na torte. Prízraky na Devíne sú fantasy peckou, ktorá by nemala ujsť vašej pozornosti.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.

Diskusná téma: Pred černokňažníkovou mágiou niet úniku (J. Červenák - Prízraky na Devíne)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok