Veľkolepá fantasy z netradičných končín (J. Červenák - Oceľové žezlo)

11.07.2017 08:58

Vždy si rád prečítam Jurajove historické detektívky, ide o príjemné a pritom kultivované osvieženie v záplave noviniek, ktoré denne útočia na náš knižný trh. Priznám sa, že čistokrvné fantasy nikdy nebola moja šálka kávy, ale pred časom som sa nechal opantať Černokňažníkovými dobrodružstvami a môj postoj sa o málo pozmenil. Vydavateľstvo Artis Omnis sa podujalo vrátiť ku koreňom tvorby Juraja Červenáka a prináša v novom slovenskom vydaní jeho trojdielnu sériu Bohatier. Tá sa síce neodohráva na našom území, ale spojitosť so Slovanmi ostáva zachovaná. Pútavá obálka a technická stránka knihy svedčia o zodpovednom prístupe a bol som zvedavý, či ma dokáže vtiahnuť aj príbeh odohrávajúci sa v časoch stredovekého Kyjevského kniežatstva. 

"Bolesť sa stávala neznesiteľnou. Zaskučal, nohy sa mu podlomili, klesol na kolená. Žezla sa však nepustil. Čosi doňho vstúpilo. Vlialo sa do žíl plných vriacej krvi. Akoby sa mu telom rozbehli tŕňové šľahúne, naježené dozadu zahnutými háčikmi. Naplnili mu lebku, hruď i brucho, vleteli do rúk a nôh. A všade sa pevne zachytili, začreli sa do chorého svalstva, do krivých kostí, zamotali sa do ciev, ktorými prúdila riedka krv."

Príbehom sa mihne plejáda rôznych postáv a bytostí, no ťažisko spočíva na Iľjovi, nemanželskom synovi menej významného vladyku, ktorého ešte v matkinom bruchu postihla krutá kliatba. V jej dôsledku sa neho stal krivý, odpudivý mrzák, čeliaci posmechu a nenávisti. To sa zmení, keď celú dedinu zmárni nečakaný príchod nájazdníkov túžiacich po bohatstve plynúcom z trhu s otrokmi a obety starým bohom. Medzi odvedenými ženami je aj Iľjova láska Dinora, ale nemá na to, aby niečo podnikol. Krátko nato sa v dedine zastavia traja pútnici, obdarení nielen silou a postavením, ale aj mágiou. Z Iľju sa stáva urastený, zdravý muž, predurčený na veľké veci. Napokon sa stáva súčasťou vojenskej družiny putujúcej do bojov v mene kyjevského vládu. Ich cieľom je moc, sláva a majetok, no zároveň musia čeliť aj omnoho vážnejším hrozbám než tým ľudským. Pod zemou mesta Suwara totiž drieme krvilačný čierny drak, ktorý čaká na prebudenie, aby pod rozkazmi svojho pána zniesol zo sveta každého protivníka...

"Stret kopijí s konskými hruďami bol drvivý. Praskalo drevo, lietali ostré úlomky zlomených násad, fŕkala konská krv, búšili kopytá. Niekoľkých baghaturov odhodilo dozadu, ale hneď sa pozviechali, tasili meče a s vytím sa vrhli naspäť do kucapace. Zamrach cítil, ako hrot jeho kopije vniká do konského tela. Cez uhýbajúcu sa násadu prešli do jeho rúk záchvevy, akoby sa unikajúca duša zvieraťa prelievala do baghatura. Zavyl. Takéto vzrušenie poskytovalo len branie životov. Včas násadu pustil a odskočil. Prebodnutý tátoš sa v smršti hliny a kamenia zrútil na zem. Zamrach sa vrhol na jazdca."

Oceľové žezlo má pomerne jednoduchú premisu. Iľja putuje s vojskom po krajine a popritom zažíva rôzne príhody. Niekomu by to už len preto mohlo pripadať nezáživné, ale nedajte sa pomýliť. Juraj Červenák vie, ako zaujať a pohrať sa s dejom tak, aby aj z obyčajného rozhovoru vydoloval maximum. Vzhľadom na to spočíva ťažisko dynamiky na postavách, a tie si určite obľúbite. Či už ide o Iľju, ktorý sa dostal k zásadnej životnej zmene ako slepé kura k zrnu, troch pútnikov alebo samotných veliteľov. Apropo, postavy. Nepozornejší čitatelia sa môžu poľahky stratiť v množstve mien a názvov, ale aj to je neoddeliteľnou súčasťou autorovho štýlu. Očividne má dobre naštudované dobové reálie, čo jeho knihu zaraďuje o niekoľko priečok vyššie, hoci to na druhej strane znamená, že vás zahltia opisy krajín, miest, terénu, ba často aj počasia. Text je však písaný svižným jazykom, preto to nepôsobí vôbec spomaľujúco. Slovná zásoba je bohatá, s nadmieru využitými zastaranými slovami i expresívami vhodnými pre tento žáner. Úvodný diel Bohatiera ma navnadil a určite siahnem aj po zvyšku série.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis

Diskusná téma: Veľkolepá fantasy z netradičných končín (J. Červenák - Oceľové žezlo)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok