O hľadaní mieru v nepokojnom svete (J. Burtonová - Múza)

18.06.2017 08:09

Miniaturistu, debut Jessie Burtonovej, som síce nečítal, ale jej aktuálne preložená novinka Múza ma zaujala jednak nevšednou obálkou, a jednak anotáciou. Mám rád príbehy, odohrávajúce sa v rôznych časových obdobiach, a táto kniha nie je výnimkou. Navyše sa postavy pohybujú vo svete umenia i vo vojnovom období, čím dej získava na pútavých námetoch. Ak čakáte klasický romantický príbeh na pozadí spoločenských udalostí, mali by ste byť opatrní vo svojich predpokladoch. Táto britská autorka totiž nekráča s davom a zakladá si na originalite ohľadom deja, postáv i spracovania. Už od úvodných viet (viď prvý úryvok) na vás útočí zaujímavými myšlienkami, a inak to nie je ani v ďalšom priebehu. Priznám sa, že mi síce chvíľu trvalo vžiť sa preto do deja, ale to bude asi i tým, že som odchovaný na priamočiarej komercii :-)

"Nie všetci nakoniec dospejeme k tomu, čo si zaslúžime. Mnohé chvíle, ktoré zmenia beh života - napríklad rozhovor s neznámym človekom na lodi -, sú iba šťastná náhoda. A predsa - nikto vám nenapíše list alebo si vás nevyberie za spovedníka, ak na to nemá pádny dôvod. Práve o tom ma poučila ona - že na šťastie musíte byť pripravení. Do hry musíte vložiť vlastné figúrky."

Príbeh začína v Londýne v polovici šesťdesiatych rokov, kedy doba veľmi nepriala inakosti. Svoje o tom vie aj imigrantka z Karibiku Odelle, pracujúca v obochode s obuvou. Denne čelí rôznym typom ľudí i nie vždy príjemným reakciám na jej farbu pleti. A hoci je vzdelaná, rozhľadená a s ambíciami písať poéziu či román, naráža na podceňovanie a nedôveru v jej schopnosti. Zmena príde s ponukou pracovať ako pisárka, s ktorou ju osloví zvláštna Marjorie Quicková. Ďalšou dôležitou osobou v jej živote sa stane mladík Lawrie, ktorý po matke zdedil obraz neznámeho autora s iniciálami I.R. Tým sa v deji premosťujeme do tridsiatych rokov a éry španielskej občianskej vojny, kde sledujeme zbližovanie umelca Isaaca Roblesa a letnej návštevníčky z Nemecka Olive Schlossovej. Dôsledky politického vývoja majú neblahý dopad nielen na ambiciózneho maliara, ale na všetkých zúčastnených. Ako to už býva, prepojenie krajín a časových línií je omnoho väčšie, ako sa na začiatku javí, a autorka si pre čitateľa vďaka tomu pripraví nejedno prekvapenie...

"Olive si spomenula na Adriána, toho zavraždeného chlapca z Malagy, na Isaacove obavy, čo sa stane so Španielskom, a rozmýšľala, či majú pravdu... Vypila tri poháre šampanského a zmocnil sa jej pocit, že po izbách chodí duch toho chlapca. Sadla si vzadu do prúteného kresla a zdalo sa jej, že medzi hosťami vlečú jeho zakrvavené telo. Predstavovala si, že ostatní náročky takto pijú, tancujú, vykrikujú a tlieskajú, lebo ho tým chcú zatisnúť naspäť do zeme mŕtvych a tento dom si podržať pre živých."

Jessie Burtonová je pôvodne herečka, na dráhu spisovateľskej kariéry sa vybrala až v druhom rade. Znalosť príbehov, deja a jeho spracovania jej zjavne napomáha, pretože jej text priam hýri farbami, zvukmi i pachmi. Má cit vystihnúť atmosféru i konkrétne miesta, a stačí jej na to minimum slov. Zároveň jej to poskytuje priestor narábať s tajomnom. Napríklad sem-tam niečo spomenie akoby medzi rečou (znovu sa musím odvolať na úryvok), vôbce netušíte, o čom či o kom je reč, a zmysel vám to dá až o niekoľko kapitol. Autorka má knihu premyslenú, nevarí z vody a nekalkuluje s čitateľovým šokovaním. Dej plynie pokojne, ale nenudíte sa. Hlavná postava (alebo aspoň prvá z nich) Odelle si vás podmaní svojou húževnatosťou, skromnosťou i snahou presadiť sa v neprajnom svete. Držíte jej palce a veríte, že napokon bude všetko v poriadku. Menej istoty už máte u Olive, keďže vojna ako taká nepraje šťastným koncom, ale niektoré príbehy prežijú aj ich aktérov... Múza je zvláštne spojenie romantiky, vojnovej drámy s presahom do výtvarného umenia, takže ak hľadáte únik od tradičných žánrov, bude pre vás tým pravým.

Diskusná téma: O hľadaní mieru v nepokojnom svete (J. Burtonová - Múza)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok