Pocta klasickým duchárskym príbehom (J. Boyne - V tomto domě straší)

30.10.2016 09:22

Mám rád klasické príbehy a rovnako aj tvorbu súčasného spisovateľa Johna Boyna. A keď sa tieto dva prvky spoja, vznikne z toho kniha ako V tomto domě straší. Boyna som doteraz poznal ako autora kníh pre mladších čitateľov, ale zato s dôležitými posolstvami. Naposledy to bol román Chlapec na vrchole hory, kde sa dotkol témy druhej svetovej vojny, podobne ako v jeho azda najznámejšom príbehu Chlapec v pruhovanom pyžame. Detské postavy neopúšťa ani vo svojej duchárskej novinke. Nie sú síce ústrednými postavami, ale predsa zohrávajú významnú rolu. Štýl napodobňuje rovnako ladené príbehy z 19. storočia a ide mu to skutočne skvelo. Nie nadarmo sa v ňom mihne aj anglický velikán Charles Dickens, Boyne vzdáva románom poctu aj jemu samotnému. 

"Došla jsem až ke zdi v naději, že tam bude branka, a když jsem se otočila, div jsem neupadla přes hromadu starých náhrobkú naskládaných v rohu na sebe, přičemž se mi srdce rozbušilo úzkostí. V duchu jsem se nabádala ke klidu, s nímž bych spíš našla cestu ven, ale jak jsem se rozhlížela, vykřikla jsem, protože jsem se ocitla tváří v tvář holčičce, nanejvýš sedmileté, která stála uprostřed cestičky a navzdory počasí na sobě neměla kabát."

Dvadsaťjedenročná Eliza Cainová učí najmladšie dievčatá v miestnej škole a žije so svojím otcom. Ako pracovník londýnskeho múzea a expert na hmyz v nej odmala podporoval lásku ku knihám a vede. Medzi ich obľúbencov patrí hlavne Charles Dickens, preto si jeho verejné čítanie nechce Elizin otec nechať ujsť za nič na svete. A to napriek chorobe, ktorá ho sužuje už dlhší čas. V sychravom počastí sa však jeho stav ešte zhorší, a keď umrie, Eliza je ponechaná sama na seba. Prakticky zo dňa na deň opúšťa domov a cestuje v ústrety neznámu. Odpovie totiž na inzerát a stáva sa novou guvernantkou na vidieckom šľachtickom sídle. Už od príchodu na vlakovú stanicu však zažíva jednu zvláštnu situáciu za druhou. Gaudlin Hallu sa všetci miestni vyhýbajú, nikto o ňom nechce hovoriť a Eliza je už šiesta guvernantka v priebehu roka. Deti, o ktoré sa má starať, jej síce rýchlo prirastú k srdcu, ale Eliza cíti, že v rozľahlom dome sa deje niečo netypické. Je presvedčená, že sa  v ňom nachádza prízrak, ktorý sa ju snaží vyštvať, ba dokonca pripraviť o život. Čo sa v Gaudline Halle stalo a kde sú rodičia detí? Kto vlastne podal inzerát a prečo má Eliza pocit, že agresívny prízrak nie je jediný za chladnými múrmi? 

"Ale ještě nebyl konec, protože ty ruce za mnou do mě strčily znovu a já se zase ocitla venku, podlahu pode mnou vystřídala hloubka a na jejím dně místo, kde najdu svou smrt, kde se mé tělo roztříští na kusy, ale opět, právě včas, mne ten druhý pár rukou vtiskl zpátky, tentokrát mnohem silněji, tak silně, že jsem takovou bolest ještě nikdy nepocítila, a já dopadla do místnosti, svalila jsem se na podlahu a hrabala se pozpátku ke zdi, na niž jsem narazila tak zprudka, až jsem bolestí vykřikla, a v tu ránu se okno zabouchlo, vítr okamžitě utichl a já tam zústala ležet..."

John Boyne naplnil víziu duchárskeho príbehu z 19. storočia do krajnosti. Výborne vystihol atmosféru, vyústenie deja i štýl, akým je román písaný. Dlhé súvetia, opisy prostredia, striedme konanie pod vplyvom konvencií - to všetko vytvára pútavý kolorit. Čitateľ často tuší, kam sa dej bude uberať, ale autor to neraz robí zámerne. Napriek tomu dokáže aj z očakávaných situácií vydať maximum a vy si Elizino objavovanie pravdy užívate celý čas. Spočiatku som sa staval negatívne voči úvodu, pasáži, kým sa Eliza vydá do Gaudlin Hallu, ale v závere sa vyjasní aj tento rozpracovaný námet. Nejde o knihu, ktorá by bola prvotne určená neskôr narodeným čitateľom, ako je u Johna Boyna zvykom. Staromódny spôsob rozprávania by im možno nesadol, ale ktovie? Možno sa v nich vďaka tomu prebudí záujem aj o diela staršieho dáta. 

Recenzný výtlačok poskytla mediálna spoločnosť Albatros Media.

Diskusná téma: Pocta klasickým duchárskym príbehom (J. Boyne - V tomto domě straší)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok