Silné a stále aktuálne posolstvo (J. Boyne - Chlapec na vrchole hory)

05.07.2016 14:33

Takýchto kníh treba ako soľ. Priamych, úderných, a najmä stále aktuálnych. John Boyne nie je žiadny komplikovaný rozprávač, jeho príbehy majú pomerne jednoduché zápletky, ale odrovnajú vás svojou naliehavosťou a otvorenosťou. To dokázal už románom Chlapec v pásikavom pyžame a v nastolenom trende pokračuje aj Chlapcom na vrchole hory. Nenechajte sa zmiasť podobnými názvami, nejde o sériu, hoci obe knihy sú zasadené prevažne do obdobia druhej svetovej vojny. Sústredia sa však na prežívanie obyčajných ľudí, na mládež a ich vnímanie okolitého diania. Autor sa vie nielen výborne vcítiť do mladšej vekovej kategórie, ale tiež vystihnúť emocionálny (ba aj ideologický) zmätok. Príbehy tohto typu by sa mali šíriť do všetkých kútov, aby otvorili oči zaslepencom a tých zdravo uvažujúcich utvrdili v správnosti ich postojov. 

"Mníchov. Nad tabuľou oznamujúcou príchody a odchody vlakov viseli obrovské hodiny. Rozbehol sa k nim, narazil do muža, ktorý išiel oproti nemu, a spadol na chrbát. Pozrel hore a uvidel sivú uniformu, hrubý čierny opasok, vysoké čierne čižmy a nášivku na rukáve, na nej bol hákový kríž a nad ním orol s roztiahnutými krídlami. Muž pozrel dolu a namiesto toho, aby chlapcovi pomohol vstať, pohŕdavo skrivil pery a špicou čižmy stúpil Pierrotovi na prsty."

Pierrotov svet sa v krátkom čase úplne rozpadne a obdobie detstva je nenávratne preč. Keď osirie a je nútený ísť do detského domova, musí sa zároveň rozlúčiť aj so svojím najlepším kamarátom Anšelom. V sirotinci sa prvýkrát stretne so šikanou od miestneho chlapca, no veľmi rýchlo zistí, že najlepšou možnosťou je postaviť sa mu. Neostáva tam dlho, čoskoro si ho osvojí otcova sestra Beatrix. Pierrot tak cestuje do Berchtesgadenu, kde jeho teta pracuje ako gazdiná pre významného muža. Pierrotovi meno Adolfa Hitlera veľa nehovorí, no postupne sa bližšie zoznamuje s ním aj s jeho názormi. Začne si ho vážiť a robí všetko pre to, aby bol naňho Fuhrer pyšný. Odrezaný od sveta, čoraz viac podlieha v Hofburgu Hitlerovmu vplyvu napriek opatrným varovaniam zo strany tety Beatrix a Hitlerovho šoféra Ernsta. Okolo vodcu národných socialistov sa sťahujú mračná, pretože nie všetci súhlasia s jeho politikou. Keď sa o tom Pierrot (po novom ponemčený Pieter) dozvie, musí si vybrať, na koho stranu sa postaví. Otázne je, či bude napokon schopný žiť s vedomím, čo všetko ovplyvnil a či ho výčitky svedomia úplne nezničia...

"Pierrot zaujal miesto v prednom rade, aby si vypočul záver Fuhrerovho príhovoru. Povedal, že nadchádzajúci rok 1941 bude pre Nemecko skvelý, svet konečne pochopí ich odhodlanie a víťazstvo sa blíži. Napriek slávnostnej atmosfére hulákal, akoby obecenstvo napomínal, a ľudia ho odmeňovali radostnými výkrikmi. povzbudení jeho takmer šialeným nadšením. Párkrát buchol do rečníckeho pultu päsťou, vtedy Eva zatvorila oči a strhla sa, a čím viac búchal, tým viac ľudia jasali a svorne kričali "Sieg Heil!" Spolu s nimi aj Pierrot, jeho hlas znel rovnako zvučne, precítene, jeho verzia bola rovnako neochvejná."

John Boyne sa so svojím hrdinom nemazná a poriadne ho skúša už od jeho siedmich rokov. Pierrot dospieva a pod vplyvom prostredia sa mení nielen fyzicky, ale predovšetkým duševne. Z tolerantného a citlivého chlapca sa stáva arogantný a falošným vlastenectvom nadchnutý mladík schopný urobiť čokoľvek, len aby sa zavďačil svojmu pánovi a Ríši. Neuvedomuje si pritom obmedzenosť svojho sveta a to, že je odsúdený na zánik. Jednotlivé kapitoly nás vždy posunú v čase a spolu s Pierrotom sme svedkami dôležitých zmien a udalostí. Dejom sa mihne množstvo reálnych osôb od spomínaného Hitlera, cez Evu Braunovú až po najvyšších predstaviteľov Nemecka. Mne osobne bola okrem Beatrix sympatická ešte jedna postava - Pierrotova spolužiačka Katarina, ktorá sa nebála otvorene ho kritizovať, sarkasticky komentovať jeho úspechy a otvorene sa mu postaviť. Chlapec na vrchole hory je určený pre rôzne vekové kategórie, jeho obsah a posolstvo je natoľko akútne aj v súčasnosti, až verím, že mnohých podnieti zamyslieť sa. Ako totiž múdro povedala jedna z postáv románu, predstierať, že nič nevieme, je najhoršia lož zo všetkých.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Silné a stále aktuálne posolstvo (J. Boyne - Chlapec na vrchole hory)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok