J. Benzoni - Zlatá chiméra Borgiovcov

05.02.2015 14:38

Francúzska spisovateľka Juliette Benzoni má na konte veľké množstvo románov, čerpajúcich predovšetkým z bohatej európskej histórie. Romance, dobrodružné príbehy či literatúra faktu jej priniesli svetové uznanie a každým novým titulom potvrdzuje svoj nevyčerpateľný talent. Širokú obľubu si získala aj sériou o odborníkovi na šperky Aldovi Morosinim, ktorá sa už v počte dielov prehupla do druhej desiatky. Nečudo, ja som sa s ňou síce teraz stretol po prvý raz, ale okamžite som pochopil jej devízy - napätie, romantika, humor, mystika, záhady dejín a významných osobností, to všetko vytvára pestrú zmes, ktorá vás bude baviť od prvej po poslednú stranu. Dej je navyše zasadený do tridsiatych rokov 20. storočia. Spoločenské, ideologické i kultúrne zmeny tvoria skvelú kulisu pre pátranie po dávno stratenom šperku - v tomto prípade patriacom neslávne známemu Cesaremu Borgiovi...

"Zastavte!... Okamžite zastavte!" Nikam to však neviedlo. Vrhol sa na dvere, ktoré však zostali zatvorené. Potom na druhé... ani tie sa neotvorili. Snažil sa ovládnuť hnev, aby mal jasnú hlavu, a opäť sa zaboril do operadla. Málo frekventovaná hlavná cesta vedúca od železničnej trate okolo niekoľkých domov bola slabo osvetlená a takmer prázdna. V tej chvíli pochopil, že tentokrát sa stal obeťou únosu on sám, a to v samotnom centre Paríža..."

Za Aldom prichádza do Benátok americký milionár, aby ho požiadal o nájdenie tzv. chiméry Borgiovcov. Wishbone je totiž beznádejne zamilovaný do opernej speváčky Lucrezie Torelliovej, ktorá si ako podmienku vydaja kladie dodanie daného šperku. Ak si ju chce Wishbone odviesť k oltáru, musí vyhovieť jej márnivosti. Problém je, že šperk bol naposledy videný na palube Titanicu a je pravdepodobné, že skončil na dne oceánu. Lenže na parížskej aukcii sa zjaví synovec jeho vtedajšej majiteľky, ktorý je presvedčený, že jeho teta bola zavraždená a šperk padol do rúk vrahyne. Vtom sa začína rozbiehať nebezpečné pátranie po dávnom poklade i po zločincoch stojacich za zabitím počas potopenia slávnej lode. Aldovi v ňom tradične pomáha nielen jeho najlepší priateľ-egyptológ (ktorý sa, mimochodom, zamiluje do "pôvodkyne" problému - Lucrezie), ale aj jeho čiperný staršia teta, jej verná spoločníčka či šéf parížskej poliície. Aldo navyše musí čeliť aj citovej dileme - chiméra Borgiovcov bola totiž kedysi v rukách Belmontovcov, s ktorými pred časom prišiel do styku. Konkrétne s krásnou Pauline, ktorá aj tentoraz opantá jeho zmysly, hoci doma v Benátkach naňho čaká milovaná manželka Lisa. A tá sa rozhodne nebude iba nečinne prizerať Aldovým záletom...

"Lisa pred niekoľkými rokmi prežila podobné dobrodružstvo s neistým koncom, keď jej tiež silno búšilo srdce a bola na pokraji plaču. Vtedy sa však okolnosti vyvíjali ináč. Neboli pre ňu také kruté, pretože necítila pálčivú žiarlivosť. Tentoraz jej nevrátia len manžela, ale aj jeho milenku, za ktorých slobodu zaplatí. Určite ich zbadá bok po boku a bude si pripadať ako kupec na trhu s otrokmi. Bude musieť vydržať ich vďaku, aj keď by ich najradšej zahrdúsila..."

Zlatá chiméra Borgiovcov je zábavný, poučný a napínavý román. Ide o akýsi mix dobrodružného Indianu Jonesa a uhladene bystrého Sherlocka Holmesa. Ide síce o jedenásty príbeh v sérii (!), ale všetky podstatné informácie a vzťahy medzi postavami sú náležite objasnené. Kniha ako taká by si možno zaslúžila viac si posvetiť na štylistickú úpravu textu, pretože ten je niekedy príliš kostrbatý a obsahuje buď zastarané slová, alebo bohemizmy. Inak sa číta ľahko a ani neviete ako, obrátite posledný list... a ostanete prekvapení! Záver je totiž značne otvorený, preto dúfam, že sa čoskoro dočkáme aj ďalších dielov tejto vydarenej série :-)
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Remedium.

Diskusná téma: J. Benzoni - Zlatá chiméra Borgiovcov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok