J. Ashfordová - Múdra a bohatá

24.03.2016 17:04

Keď sa mám začítať do novej autorky historických romancí, vždy som tak trochu skeptický. Je vôbec možné priniesť v tomto žánri ešte niečo nové? Samozrejme, romantické príbehy sú rôzne - niektoré vás vtiahnu do skutočného dobrodružstva (Gaelen Foley), iné kladú dôraz na psychologizáciu postáv (Mary Baloghová). Od Jane Ashfordovej už vyšla vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ jedna kniha (Jedna svadba nestačí), ale s jej tvorbou som sa prvýkrát stretol až pri jej druhom románe. A hneď ma zaujala. Autorka má ľahký štýl, postavy sú "normálne", akoby žili vedľa u susedov a už od začiatku vám budú sympatické. Oceňujem, že medzi nimi nešlo o lásku na prvý pohľad, dokonca aj povestná iskra nie je až taká výrazná. Osud ich spojí a musia sa spolu jednoducho naučiť žiť...

"Zložila si pokrčený čepiec, vyzliekla špinavý plášť a podišla ku kozubu, aby si zohriala ruky. Až vtedy, keď čakala úľavu, zrazu si uvedomila, že je stovky míľ vzdialená od všetkého známeho, od civilizovaného sveta. Zasvätila život mužovi, ktorého ani nepozná. Ocitla sa v beznádejne rozvrátenej domácnosti, kde ju navyše čakali dve nevychované deti. Bože, prečo jej Jamie o nich nepovedal?"

Clare ani vo sne nedúfala, že by niekedy mohla zo dňa na deň skončiť s náročnou prácou vychovávateľky a užívať si rozprávkové bohatstvo. Presne to sa jej však stalo, keď sa stala dedičkou strýka žijúceho v ďalekej Indii. Lenže má to jeden háčik - jej chamtivý bratranec jej nedovolí disponovať majetkom, kým sa nevydá. A tak sa Clare pustí s pomocou svojho právnika do hľadania vhodného manžela. Musí byť chudobný, aby súhlasil s jej podmienkami, ponechať jej dohľad nad vlastnými financiami a podľa možností by mal vyzerať k svetu. Voľba padne na Jamieho, ktorý sa silou-mocou snaží udržať rodinný majetok nad vodou, no napriek všetkému ho musí predať. Sobáš s Clare mu prinesie východisko, no tým sa celý príbeh len začína. Po príchode na panstvo Clare zisťuje, že Jamie má dve malé sestry - neposedné dvojčatá, ktoré žijú ako divošky. Nielenže sa podujme vychovať z nich spôsobné dámy, ale aj zlepšiť povesť rodiny v očiach dedinčanov a takisto pomôcť manželovi s rekonštrukciou sídla. A popritom si azda nájdu obaja systém, ako spolu bez problémov vychádzať...

"Prikývol, a ani nevnímal, s čím vlastne súhlasí. Vstal a vykročil k nej. Keď zachytil iskru v tých zvláštnych zelených očiach, urobil ďalší krok. Prešiel po nej pohľadom od hlavy po päty. Clare prehltla. Páľava sálajúca z kozuba zrazu nebola nič v porovnaní s páľavou, čo jej prechádzala útrobami. Ešte dva kroky, a ocitla sa v jeho náručí. Jamie si ju pritiahol bližšie, a všetky starosti boli razom preč. Telo mala v jeho objatí pružné a vzrušujúce. Objala ho okolo šije a pritisla sa k nemu. Keď pocítila na ústach jeho pery, zaplavila ju vášeň. Spomienky na podobné okamihy v minulosti prekryla prítomnosť."

Múdra a bohatá síce nie je celkom presný preklad originálneho názvu (The Bride Insist), ale rozhodne odráža ducha hlavnej hrdinky. Clare vie, čo chce, rovnako ako Jamie, no musia nájsť kompromisy, aby obaja dosiahli svoje. Clare si chce udržať novozískanú nezávislosť aj napriek sobášu, a Jamie túži zveľadiť rodinný majetok, hoci sa mu prieči žobrať od manželky každú libru. Veľkým plusom románu sú vedľajšie postavy, či už Jamieho sestry, ktoré sú neraz dôvodom zbližovania manželov, alebo Clarina spoločníčka Selina či miestny vikár. Všetci dotvárajú kolorit príbehu, ktorý vám miestami vyčarí úsmev na tvári. Som rád, že Clare nie je hrdinka, ktorá sa rozptápa pri každom úsmeve svojho muža, a Jamie sa nerozpakuje dávať okato najavo svoje chyby - občasnú pijatiku a pošliapanú hrdosť. Ak sú aj iné romány Jane Ashfordovej na rovnakej vlne ako tento, zrejme sa u mňa zapíše medzi obľúbené.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: J. Ashfordová - Múdra a bohatá

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok