Intenzívne odhaľovanie záhadnej minulosti (Ch. White - Nezvestná)

30.06.2019 09:24

Debut vychvaľovaný zvučnými menami môže zapôsobiť dvojako - buď čitateľa odradí ako sugestívna reklamná kampaň, alebo vzbudí jeho zvedavosť. Jeffery Deaver či Linda Castellová by predsa nemrhali slovami na niečo, čo sa im nepáči... Vydavateľstvo Tatran je našťastie zárukou kvality, a tak som nepochyboval, že Nezvestná nebude stratou času. A nemýlil som sa. Podľa názvu som sa domnieval, že pôjde o klasické pátranie po stratenom dievčati/žene, no Christian White prišiel so zaujímavejším konceptom. Už od začiatku prakticky vieme, kto zmizol aj kde sa nachádza, pátranie po pravde spočíva v nahliadaní do minulosti a zisťovaní, či je to skutočne pravda. Autor je scenárista, a tak vie zručne narábať s gradáciou aj stavbou deja. To znamená, že mu veľmi rýchlo skočíte na lep. 

"Žeby všetci vedeli, že je zdrogovaná? Nech už vo vzduchu viselo čokoľvek, ulica tým žila a každým krokom bližšie k domu to silnelo. Keď zdolala vrchol stúpania, pozrela na dom. Otcov kabriolet stál sčasti na príjazdovej cestičke, sčasti na trávniku. Dvere na mieste šoféra boli dokorán. Pridala do kroku. Niečo sa stalo. Niečo zlé. Shelley dačo prehodila, ale Emma ju nepočula, pretože v tej chvíli už bežala." (str. 49)

V roku 1990 z mestečka Manson v americkom štáte Kentucky zmizlo dvojročné dievčatko. Nikto nežiadal výkupné, nikto sa k činu neprihlásil, malá Sammy Wentová sa akoby jednoducho vyparila. Keď za učiteľkou Kimberly Leamyovou v austrálskom Melbourne príde neznámy muž a rozpovie jej tragický príbeh, najprv ho podozrieva, že ju alebo niekoho jej blízkeho chce obviniť z čohosi nekalého. Lenže pri pohľade na Samminu fotku si uvedomí, že vyzer presne ako ona, keď bola malá! A že by mohla byť v skutočnosti kýmsi celkom iným... Pustí sa preto do pátrania na vlastnú päsť, aby odhalila svoj pôvod aj korene dávneho zločinu. Vycestuje do Kentucky, ale ako sa zdá, jej príchod nie je vítaný a viacero ľudí by bolo radšej, keby nechala minulosť odpočívať. Pretože - čo všetko sa môže zdať, ak náhodou Kim nájde odpovede na svoje otázky? Príbeh sa rozvíja v dvoch časových rovinách, a tak o početné zvraty a nečakané prepojenia nie je núdza.

"Uvažovala som, či Molly Wentová po Samminom zmiznutí takto hľadela celé dni, mesiace či roky na okolité lesy, ktoré práve fotografujem, a pýtala sa sama seba, či tam niekde nie je jej malé dievčatko? Iste, Sammy neležala zahrabaná v lese, jej telíčko nepuchlo a nerozkladalo sa aj s hlbokými ranami na krku po útoku toho netvora, čo jej to všetko spôsobil. Celý čas si spokojne nažívala v Austrálii, kde ju s láskou vychovali, kŕmili, šatili, dali do škôl a všetko ostatné." (str. 175)

Tento austrálsky román mi pripadal ako zlatá stredná cesta medzi britskou uhladenosťou a americkou dravosťou. V Nezvestnej totiž natrafíte na pokojnejšie pasáže, kde sa prejavuje Whiteova schopnosť preniknúť do myslenia postáv a vykresliť atmosféru, no zároveň nechýba ani napätie plynúce z nebezpečenstva, do ktorého sa Kimberly dostane. Christian White sa dôkladne venoval väčšine postáv, každá má čosi za sebou a podozrivých zo Sammino únosu je aj po takmer troch desaťročiach niekoľko. Na debutové dielo ide o vyvážený román, ktorý je navyše v slovenskom vydaní obohatený o skvelú obálku. Vydavateľstvo Tatran opäť dokázalo, že si váži autorov aj svojich čitateľov, ktorým poskytuje nevšedný zážitok v podobe vydarených titulov. Nezvestná nepochybne patrí medzi ne, a preto dúfam, že Christian White už chystá pre nás niečo nové. 

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Tatran.

 

Originálny názov: The Nowhere Child
Žáner: Psychotriler
Príslušnosť k sérii: Nie
Preklad: Martin Kubuš
Počet strán: 300
 

Diskusná téma: Intenzívne odhaľovanie záhadnej minulosti (Ch. White - Nezvestná)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok