I. Melichová - Labyrint túžby

03.04.2016 08:43

Ženské romány málokedy dokážu prekvapiť. Obohraté témy, predvídateľné konce, nezáživné postavy... To veru neznie lákavo. Našťastie však sem-tam vystrčia rožky knihy, ktoré obohatia zaužívané stereotypy a prinesú čerstvý závan. Inéz Melichová vo svojom debute Labyrint túžby zavedie čitateľa do malej dediny, kde plynú na prvý pohľad obyčajné životy. Pod povrchom však bublajú temné tajomstvá, schopné pohltiť slabšie povahy a tie silnejšie vyzvať na nerovný súboj o pravdu. Už dávno sa mi nestalo, aby ma nejaká postava vytočila tak, ako sa to podarilo tunajšej Alici. Neraz som mal sto chutí ňou zatriasť, zmohol som sa však len na krútenie hlavou a ťažké povzdychy. Inéz Melichovej sa ju podarilo vykresliť naozaj dokonale, nejde o žiadnu tuctovú romantickú hrdinku, ale o osobu, akých je azda v dnešnej dobe stále dosť veľa...  

"Alica si pomyslela, že slušnosť káže, aby mu podala ruku, preto jednu tašku s nákupom položila na zem, no práve v tej chvíli sa jej začala trhať tenká igelitka. Keď zbadala hroziacu katastrofu, bolo neskoro. Na vrchu mala položený balík menštruačných vložiek, ktoré sa spolu so salámou a rožkami vykotúľali na chodník, priamo k nohám jej nového suseda. Okamžite ju obliala červeň. Myslela, že od hanby zomrie."

Po smrti babičky, jedinej príbuznej, je mladá Alica odkázaná už len sama na seba. Je odkázaná na pomoc susedy Františky, ktorá spolu s manželom vedie rodinnú firmu a zamestnáva Alicu za minimálnu mzdu. Ona a jej švagriná Elenka nemajú o Alici vysokú mienku, považujú ju za spomalenú, jednoduchú a nezaujímavú bytosť. Keď sa priamo vedľa nej nasťahuje nový sused, bohatý architekt, vybavia Alici ďalšiu prácu - dvakrát týždenne mu má upratovať dom. Alica nemá z obydlia pána Albricha dobrý pocit. Pôsobí na ňu temne, stroho, a napriek priestoru stiesnene. Dom je plný kníh, obrazov a zariadenia ladeného do čiernej a bielej. Namiesto fotiek mŕtvej manželky má len vystavenú jej urnu a súčasťou domu je aj prístavba, ktorá je celý čas zamknutá... Keď sa tam začnú diať čudné, nevysvetliteľné veci, Alica nachádza isté porozumenie u Adama, ďalšieho suseda. Ten jej už od začiatku dáva najavo, že má o ňu záujem, a ani Alica nie je imúnna voči jeho kúzlu. Adam je síce skúsený, moderný muž, zatiaľ čo ona poriadne nevystrčila nos z ich dediny a nemá ani poriadny mobil, ale napriek tomu sa snažia, aby im vzťah fungoval. Lenže nič nie je také jednoduché a na Alicu začne striehnuť čoraz viac pokušení a nástrah sveta...

"Mal pred sebou ťažké rozhodnutie, pretože vedel, k čomu všetkému dôjde. Keď to urobí. Keď ju bude mať vo svojich rukách. Keď jej telo vystaví bolesti. Na druhej strane, čoraz naliehavejšie si uvedomoval, že sa dostal príliš ďaleko. Do bodu, z ktorého sa nedokáže vrátiť. Pretože kvôli nej už nič nie je ako predtým. A obe sú si tak podobné. Zložil obraz znárorňujúci siedmy kruh pekla, za ktorým sa ukázal v stene zabudovaný trezor. Vyťukal bezpečnostný kód, otvoril ťažké kovové dvere a vybral odtiaľ malý predmet. Podržal ho v ruke, akoby stále pochyboval, či koná správne. Nakoniec sa rozhodol."

V románe Labyrint túžby vidím tri hlavné pozitíva. Prvým a najvýraznejším sú postavy. Sú prepracované, buď vás zaujmú, alebo sa vám znepáčia, ale žiadna vás nenechá ľahostajnými. A to od hlavných až po vedľajšie. Od záhadného Albricha cez grotesknú Františku až po Adama, u ktorého miestami nebudete vedieť, o čo mu vlastne ide. Druhým je mysteriózny motív, ktorý sa začne prejavovať nečakaným nápisom na rôznych miestach a vyvrcholí kdesi medzi nebom a zemou. A napokon filozofické zamyslenia nad životnou motiváciou, slobodou a túžbami človeka. Na to, aká bola Alica v podstate jednoduchá, boli jej myšlienky pomerne hĺbavé, ale o to údernejšie. Záver príbehu mi pripadal trochu urýchlený s ohľadom na dovtedy plynúci dej, tiež sa obávam, že menej pozorní čitatelia ho nemusia celkom pochopiť, no práve jeho pointa ho posúva o niekoľko priečok vyššie. Kniha Inéz Melichovej sa navonok tvári ako bežný ľúbostný príbeh, ale nedajte sa oklamať (prípadne odradiť). Skrýva sa v ňom oveľa viac. 

 

Diskusná téma: I. Melichová - Labyrint túžby

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok