Inšpiratívny príbeh módnej ikony (I. Kelly - Vivienne Westwoodová)

17.10.2015 11:45

Životopisy nepatria medzi moje obľúbené žánre. Na môj vkus sú totiž málo "dejové" a vždy sa radšej zaujímam o vlastný život ako o tie cudzie :-)) Keď už však po nejakom z nich siahnem, väčšinou ide o tituly z vydavateľstva Metafora. Jeho edícia je tvorená zaujímavými knihami, ktoré mi z času na čas predsa len dokážu rozšíriť obzory. V poslednom čase to bola napríklad kniha o manželkách Ernesta Hemingwaya alebo priam fascinujúci príbeh obrazu Dáma v zlatom od Gustava Klimta. V týchto dňoch vychádza pod hlavičkou Metafory prvý autorizovaný životopis módnej legendy Vivienne Westwoodovej, a keď som dostal ponuku prečítať si ho ešte pred vydaním, potešilo ma to. Už prvé strany ma totiž presvedčili, že nepôjde len o priblíženie návrhárkiných vrcholných momentov, ale že je v jeho moci preniesť čitateľa na prehliadkové móla a zažiť ruch a vzrušenie zákulisia takmer ako na vlastné oči. 

"Dáma britské říše vévodí světové módě a patří k nejslavnějším Angličankám na planetě. Tady v Paříži by vlastně ani nemusela být, klidně by mohla spát na vavřínech nebo se jimi kochat, vždyť je „Coco Chanel moderní doby“. Na Dálném východě je mnohem slavnější než britská královna nebo Madonna. Navíc pořád drandí na kole po Battersea Bridge Road a i na začátku osmého desetiletí svého života každý den pracuje."

Ian Kelly strávil s Vivienne Westwoodovou dosť času na to, aby spoznal jej osobnú minulosť, zanietenie pre prácu i rôzne charakterové črty. Dlhé rozhovory, exkurzy do niekoľkých predošlých desaťročí a prebdené dni a noci počas dôležitých prehliadok dali vzniknúť knihe, ktorá si vás rýchlo podmaní. Tá začína autentickým opisom zákulisia počas Parížskeho týždňa módy. Vivienne sa prejavuje ako energická, pracovitá a rozhodná žena, ktorá má všetko pod palcom a nič ju nedokáže vyviesť z miery. Napriek tomu nemáte pocit, že by tam vládol stres, práve naopak. Prvé strany naznačujú, že spoznáte silnú osobnosť, žijúcu legendu a symbol punku. Vivienne sa narodila začiatkom štyridsiatych rokov, a hoci spočiatku prejavovala živý záujem o umenie, neverila si natoľko, aby začala s jeho štúdiom. Dala sa na dráhu učiteľky, no všedný život nebol nič pre ňu. Manželstvo s Derekom Westwoodom sa jej rozpadlo, a keď druhý raz otehotnela (už však s niekým iným), zanechala učenie a počas materskej dovolenky sa viac venovala navrhovaniu oblečenia. Postupne sa vypracovala do tej miery, že jej meno a značka obleteli celý svet. Neuveriteľný osud sledujete ako ucelený príbeh o zrode ikony, ktorá sa nevzdala a dokázala sebe i ostatným, že treba ísť za svojimi snami.

"Legenda Vivienne Westwoodové sestává ze tří částí. Jednak je to punk. V současné době hraje prim aktivismus. A mezi tím je něco naprosto výjimečného a také klíčového, nutného k tomu, abychom pochopili Vivienne i vazbu mezi ní, punkem a politikou: Vivienne je bezostyšná kulturní elitářka. Nepíše se mi to snadno, protože bych mohl odradit čtenáře, kteří zrovna nemusejí vysoké umění nebo nejsou zastánci významného přínosu historie. Vivienne však navždy zůstane v paměti historie jako zástupkyně všech tří úzce propojených oblastí svého života i tvořivosti."

Vivienne Westwoodová sa aktívne podieľala na tvorbe svojho životopisu. To síce zvádza k úvahám, že ovplyvnila informácie v ňom obsiahnuté, ale na druhej strane - jej osud a pôsobenie majú pôsobiť (a aj pôsobia) nesmierne inšpiratívne. Okrem toho, každý má právo na nejaký ten prešľap. Dôležité predsa je, ako sa s tým človek vyrovná a nakoľko sa z neho poučí. Známa anglická návrhárka pendluje medzi svetovými mestami módy a nezdá sa, že by sa s tým rozhodla čoskoro skoncovať. Jej modely už dávno nie sú určené len hŕstke vyvolených, jej kolekcie sú dostupné i verejnosti. V knihe nájdeme aj vyjadrenia iných slávnych osobností - hercov, politikov, spevákov či modeliek. Vivienne je totiž skutočnou ikonou - nielen pre svoje nadanie, ale aj pre ďalšie aktivity. Vysoko oceňujem aj grafické spracovanie knihy - text je doplnený o množstvo fotiek, nákresov a plagátov, ktoré dotvárajú jej celkové vyznenie. Ako som povedal - aj ja ako neveľký fanúšik životopisov som bol týmto titulom očarený. Ich priaznivci budú pravdepodobne teda viac než nadšení.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: Inšpiratívny príbeh módnej ikony (I. Kelly - Vivienne Westwoodová)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok