Krvavé Šenky robia česť svojmu menu (Hrašková & Ježovičová - Sestra)

23.11.2016 17:44

Vytvárať autorské duo je vždy spojené s istým rizikom. Predsa len, skĺbiť rôzne pohľady na niektoré témy či námety nemusí byť vždy len zábavné, našťastie autorky sú sympatické mladé ženy, takže ich písanie bolo iste príjemné a podnetné. Eva Hrašková je čitateľskej verejnosti známa predovšetkým romantickými príbehmi okorenenými záhadami a napätím a Kristína Ježovičová ponúka hneď niekoľko žánrov od historickej romantiky po psychologické romány. Výsledkom ich spolupráce je krimi Sestra, ktoré zasadili do legendami opradenej obce Krvavé Šenky. Tajomné prostredie im slúži ako skvelé východisko pre príbeh o neúnavnom hľadaní odpovedí na ťaživé otázky, a to aj za cenu narušenia vzťahov či hroziaceho nebezpečenstva. 

"Karin by nik z rodiny nikdy neublížil. Určite nie. Žabomyším vojnám sa nevyhli, to je pravda. Sesternica Jarka sa na jej dvojča hnevala, lebo v minulosti zbalila chlapa, ktorý sa páčil i jej. Iskrilo to medzi nimi a na rodinných stretnutiach Jarka jej sestru všemožne osočovala. Zazeranie sa stalo národným športom, ale ďalej by určite nezašla. Keď však Karin po diskotéke zmizla, práve Jarka bola prvá, ktorá so zúfalstvom v hlase zatelefonovala, ako môže pomôcť..."

Rebeka sa ani po piatich rokoch nevyrovnala s neobjasnenou vraždou svojej sestry-dvojčaťa, Karin. Náhoda ju zavedie do obce Krvavé Šenky, kde bolo objavené jej telo, a to v nej nanovo oživí túžbu dozvedieť sa, čo sa v tú osudnú noc stalo. Bývalý vyšetrovateľ odišiel, ktorý mal na starosti Karinin prípad, odišiel do dôchodku, a na jeho miesto nastúpil mladý a ambiciózny vyšetrovateľ Andrej Postrk. Zdá sa, že odložený prípad ho zaujal, rovnako ako samotná Rebeka. Tá kvôli snahe dopriať sestrinej duši pokoj zanedbáva svoju prácu psychologičky a trpí tým aj jej vzťah. Jej partner Lukáš cíti, ako sa mu Rebeka pomaly odcudzuje a neprejavuje pochopenie voči jej neutíchajúcej posadnutosti hľadaním vraha. Rebeka je otvorená všetkým možnostiam, a preto sa púšťa aj do bližšieho spoznávania Krvavých Šenkov, ich pohnutej krvavej histórie i vplyvu tamojších geopatogénnych zón. Čím viac sa však blíži k odhaleniu pravdy, tým väčšiu hrozbu nebezpečenstva na seba privoláva...

"Rebeka celý čas, pokým Postrk viedol monológ, premýšľala, ako mu predostrieť teóriu o vplyve geopatogénnych zón, aj teóriu, že vrah možno pochádza priamo z Krvavých Šenkov. Podľa slov vyšetrovateľa si však nemohla byť istá, či sa vražda stala práve tam a či si ten netvor, ktorý chladnokrvne zamordoval jej sestru, nevybral miesto ukrytia náhodne. V skutočnosti tadiaľ cestovali pravidelne, keď sa chodili zabávať s priateľmi do nitrianskych podnikov. Do Hlohovca to bola najkratšia a zároveň aj tak trochu najdobrodružnejšia cesta. Vždy si rozprávali príbehy, ktoré o tom mieste kolovali."

Spojiť sily pri vytvorení spoločného románu sa Eve Hraškovej a Kristíne Ježovičovej vyplatilo. Sestra je v podstate klasická kriminálka, ale hlavná postava nepatrí k policajným zložkám. Samozrejme, ani v prípade tohto príbehu sa nevyhneme ich priamemu zapojeniu do deja, máme tu predsa dôležitú postavu Postrka, no celé vyšetrovanie vďaka Rebeke získava omnoho osobnejší a naliehavejší rozmer. Ona ako ústredná hrdinka je "skutočná", omylná, nie je žiadnou superženou, ale človekm z mäsa a kostí... Pre našinca je nesporne zaujímavé aj zasadenie deja do oblasti Krvavých Šenkov. Ich tajomná história a bohaté udalosti vo vás prebudia priam morbídnu zvedavosť zistiť si o nich čosi viac. Rozuzlenie je prekvapivé, dočkáme sa aj dramatického vyvrcholenia a všetko do seba zapadne. Sestra dostojí vašim očakávaniam, tak ako naplnila tie moje, a verím, že naše autorky ešte (spolu) nepovedali posledné slovo.

 

Diskusná téma: Krvavé Šenky robia česť svojmu menu (Hrašková & Ježovičová - Sestra)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok