Horúce slovenské novinky (Všetko sa raz skončí, Zlatokopka 3)

07.10.2017 09:45

V dnešnej dobe už nie je ničím nezvyčajným, že na pultoch kníhkupectiev sa popri prekladových tituloch omnoho viac vynímajú tie domáce. Našťastie už opadol aj pretlak rýchlokvasných kabelkových románov a svoje miesto na scéne potvrdzujú kvalitné stálice. Medzi ne možno zaradiť aj Katarínu Gillerovú a Luciu Saskovú. Obidve dámy našli svoje autorské zázemie vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. A ani jedna z nich rozhodne nezaháľa. Katke Gillerovej vyšiel v novom vydaní jej štvrtý román Všetko sa raz skončí (okrem toho tento mesiac vyjde aj jej zbrusu nový príbeh Kroky v daždi) a Lucia Sasková potešila svojich priaznivcov treťou časťou jej úspešnej série Zlatokopka. Či už dávate prednosť spoločensko-romantickým príbehom alebo reálnejším obrazom drsnej súčasnosti, v oboch prípadoch iste nájdete čosi pre seba. 

"V Tiborovej prítomnosti som si to tak neuvedomovala, ale keď tu nebol, zdal sa mi tento dom príliš veľký na to, aby som sa v ňom mohla cítiť príjemne, najmä keď som bola sama a za oknom bol už neskorý večer. Nepomáhalo mi ani vedomie, že hore vo svojich izbách spia deti. Ešte aj ten občasný štekot psa kdesi v našej ulici vo mne prehlboval obrovskú priepasť, v ktorej som sa strácala ako zrnko prachu vo vetre." (Všetko sa raz skončí)

Simona, mladá hrdinka príbehu, ktorá pracuje ako asistentka riaditeľa v súkromnej firme, sa úporne usiluje utajiť pred ostatnými kolegami svoj ľúbostný vzťah so šéfom. Uprostred tvrdej reality sa často utieka k spomienkam na nedávnu minulosť – na dospievanie v harmonickej rodine, večné hádky s pubertálnym bratom, nesmelé dvorenie kamaráta z horného poschodia, veselé roky na strednej škole a stratu najlepšej kamarátky. Aj keď sa s ňou život nikdy nemaznal, je otázne, ako zvládne úskalia a prekážky, ktoré pred ňu stavia nová situácia. Podarí sa jej napokon nájsť to, po čom túži? A čo je najdôležitejšie, získa späť rodinu, o ktorú takmer prišla? Okrem prekvapujúcich odpovedí na tieto otázky je román, ktorý sa pohybuje vo viacerých časových rovinách, sugestívnym odkazom iným, že ak im niečo v živote nevyjde, nie sú v tom sami a každá situácia ma svoje riešenie.

"Premýšľala som nad autom, ktoré som mu vrátila. Nad peniazmi, ktoré som, priznávam, ale len medzi nami, vzala. A bolo ich naozaj dosť. No ja som ich potrebovala! Nemala som inú možnosť. Skončila by som na ulici. Navyše Frajer o tom vďaka svojej mame vedel! Prečo to neriešil hneď? Prečo to rieši teraz? Prečo ma chce silou-mocou do niečoho namočiť? Prečo sa ním musím znovu zaoberať, keď som už konečne mala pokoj?" (Zlatokopka 3)

Hlavná hrdinka zisťuje, že ľudia sa síce navonok menia, ale ich vnútro nie, a život beží ďalej, aj keď ten jej sa zastavil. Bola presvedčená, že všetko zlé má už za sebou a svoju pohnutú minulosť môže hodiť za hlavu, keď sa z ničoho nič vynoria staré resty. Jej pokojný život s novým partnerom sa od základov zmení. Odrazu stojí pred súdom a nesúdi ju len zákon, ale aj ľudia okolo nej. Môže sa stať niečo horšie ako to, že dievča zo smotánky sa ocitne vo väzení? Kam až dokáže Frajer zájsť v chorobnej túžbe po pomste a aký osud čaká jeho samého i svojráznu hrdinku bez mena?

"Chýbala mi. Byt bol čudne prázdny a tichý. Prvé dni boli najhoršie. Nepotreboval som v posteli iné ženy. Niežeby mi to nenapadlo. Každému zadanému chlapovi to napadne. Dokonca často práve vedľa jeho spokojnej frajerky. Sme svine, hajzli, úchyláci, ale milujeme vás natoľko, že všetky hriešne myšlienky zaženieme nejakou tou dávkou porna, ručnej práce, kým ste vy v práci, a všetko bude naďalej v úplnom poriadku, aspoň na niekoľko dní. A užijeme si to rovnako aj s vami, vlastne o dosť viac, keďže s citmi je to o niečom inom a nás chlapov to tak celkom baví." (Zlatokopka 3) 

Katarína Gillerová aj Lucia Sasková sa už dávno etablovali v slovenskej literatúre a čitatelia od ich kníh dostanú presne to, očakávajú. Zabudnutie na vlastné (ne)všedné starosti, odpútanie od každodennej reality a dávku zábavného, napínavého i dojemného deja. Ich úspech je zaslúženou odmenou za originalitu, ktorou obohacujú našu knižnú oblasť. Román Katky Gillerovej Všetko sa raz skončí vyšiel prvýkrát v roku 2006 a v novom šate priláka určite aj nových čitateľov. Obálky v jednotnom prevedení navyše dodávajú jej knihám správny punc a nikto si ich nepomýli s inými dielami. Zlatokopka 3 z pera Lucky Saskovej zas ťaží z úspechu svojej postavy ako prototypu ženy, ktorá si viac než na citoch zakladá na materiálnych statkoch. Na udalosti bohatá trilógia však ukazuje aj jej lepšiu stránku a poskytuje tak jej komplexnú charakteristiku. Obe autorky tak pokračujú v nastolenom trende, a hoci svojimi aktuálnymi novinkami nakrátko zaženú smäd fanúšikov po ich knihách, určite sa onedlho stretnú s ďalším zvýšeným dopytom.

 

Diskusná téma: Horúce slovenské novinky (Všetko sa raz skončí, Zlatokopka 3)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok