Hlad je najlepší... vrah? (P. May - Tajomstvo tretej hviezdy)

19.05.2019 08:34

Peter May sa preslávil najmä atmosférickými trilermi zo škótskeho prostredia, no sem-tam si odskočí aj do iných krajín. V prípade série Enzo je to Francúzsko, hoci ani tu sa nevyhneme škótskym koreňom. Ústredný hrdina pochádza práve odtiaľ a má rovnaké priezvisko ako hlavná postava inej autorovej série - Finn Macleod. Zem galského kohúta ponúka množstvo motívov a špecifických regiónov a Peter May čitateľom sprostredkúva v každom románe jeden z nich - napríklad pohnutú históriu Paríža, čaro vinárstva či hmlou zastreté bretónske pobrežie. V piatej časti Tajomstvo tretej hviezdy sa ponoríme do miestnej bohatej gastronómie, pretože odloženým prípadom, ktorý Enzo tentoraz rieši, je záhadná smrť slávneho šéfkuchára Marca Frayssea. Dajte si teda pozor. Je vysoko pravdepodobné, že okrem hladu po dobrej knihe na vás zaútočí aj ten skutočný. 

"Enzo v pravej ruke húžval jeho bundu a ľavou sa napriahol na úder. Vrazil mužovi do tvrdého, nepoddajného ochranného štítu hrudného koša. Kosť udrela o kosť, bolesť mu vystrelila až do ramena. Muž sa vytrhol zo zovretia a Enzo počul klopkanie kožených podrážok na dlažbe, keď sa vzďaľovalovali k hlavnému vchodu. Rozbehol sa za ním, nemohol dopustiť, aby mu chlap utiekol." (str. 134)

Výhoda prekladov je v tom, že na novú knihu nemusíme čakať veľmi dlho. V pôvodnom vydaní totiž tento diel vyšiel až šesť rokov po predošlom, čo už je dosť dlhá doba, za ktorú sa dá aj veľa zabudnúť. O to viac, keď sa Peter May nezaoberá vysvetľovaním predchádzajúceho diania. Samozrejme, hlavný motív série je zachovaný - Enzo vyšetruje ďalší zo siedmich prípadov, ktoré spracoval novinár Roger Raffin vo svojej publikácii ako súčasť ich stávky. Ego a snaha o spravodlivosť tak Enza znovu doženú k riskovaniu vlastného života, keď začne pichať do osieho hniezda. V Tajomstve tretej hviezdy sa neprebúdza k životu veľmi starý zločin - došlo k nemu len v roku 2003. Lenže ako je zvykom, všetko má pôvod v hlbšej minulosti, a tak sa cez retrospektívu v pár kapitolách dočítame aj o dianí počas predošlých desaťročí. A čo by to boli za Francúzi, keby kdesi v pozadí nečakal na odhalenie zakázaný pomer medzi obeťou a manželkou jej šéfa? 

"Spomedzi štvrtákov sa vytvorila skupinka chlapcov, ktorí terorizovali mladšie deti. Nič mimoriadne, klasicky si zasadli na oveľa mladšie decká a pod hrozbou násilia z nich mámili desiate alebo hračky, alebo cigarety, alebo hocičo iné, na čo si zmysleli. Bolo krátko pred koncom školského roka, keď si prvý raz vzali na mušku Enza. Iba nedávno mal narodeniny a od tety dostal peniaze. Rozhodol sa, že ich všetky utratí v bufete, nakúpi čipsy a žuvačky... A rabiáti sa k nemu zlietli ako muchy na hnoj. Pretisli sa k Enzovi cez kruh jeho obdivovateľov a vraj nech navalí všetko, čo pri sebe má." (str. 157)

Enzo už síce nepatrí medzi najmladších, no stále nestráca nič zo svojho šarmu. Aj teraz si popri pátraní nájde čas na letmý románik. Len ma trochu zarazil vek jeho novej priateľky vzhľadom na to, ako sa pozerá na vzťah medzi Raffinom a svojou dcérou. Vyznieva to trochu pokrytecky, ale zase, na druhej strane, prečo nie? Niekde predsa zo seba musí vybiť napätie. Občas sa totiž dostane do problémových situácií, ktoré obohatia dej a Enza o pár modrín. Bez nich by to však nebolo ono, pretože Tajomstvo tretej hviezdy je postavené skôr na svedomitom zisťovaní okolností a analýze stôp než na dramatickosti. Každopádne sa naň oplatilo počkať, Peter May je zárukou kvalitného čítania, pretože sa uňho možno spoľahnúť na vyváženosť zápletky, postáv a celkovej atmosféry. Zároveň vyburcuje vašu zvedavosť i očakávanie, ako celá séria napokon dopadne - ohľadom stávky aj Enzovho súkromného života. Aj ten má stále čo ponúknuť, v Tajomstve tretej hviezdy sa napríklad dozvieme viac o Enzovom bratovi. Takže - pripravte si niečo chutné pod zub a ponorte sa do knihy. 

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Diskusná téma: Hlad je najlepší... vrah? (P. May - Tajomstvo tretej hviezdy)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok