Trochu iný Sherlock Holmes (H. W. Pettyová - Lock & Mori)

09.04.2016 18:07

Kniha o svojskom pohľade na kultové postavy detektívnej literatúry je premenlivá a nestála. Začína ako tínedžerská romanca, pokračuje v štýle rodinnej drámy a napokon vyvrcholí ako kriminálny triler. Heather Pettyová vzala Sherlocka Holmesa a jeho úhlavného nepriateľa Jamesa Moriartyho a vsadila ich do súčasného Londýna na strednej škole. V záplave kníh pre mladých dospelých bolo zrejme len otázkou času, kedy sa niekto pokúsi o niečo podobné. Verím, že v mladších čitateľoch to vzbudí záujem aj o pôvodné príbehy slávneho detektíva, zatiaľ čo klasiky znalí sa rozdelia na dva tábory. Jedni budú pobúrení, ďalší sa na tom dobre pobavia. Ja sa radím skôr k druhej skupine. Lock & Mori sa síce tvária ako ľahké čítanie, ale autorka sa najmä v závere nebojí pritvrdiť, čo sa azda ešte viac rozvije v nasledujúcich dieloch. 

"Rozhodla jsem se představit si zločin jako jednotlivé kroky při řešení rovnice, abych přišla na to, jak mohl skončit v tak krkolomné pozici. Rovnice jsou jednoduché. Ke každé věci, kterou znáš, připíchneš špendlík a mezi ně píšeš pravidla, jako provázky, a spojuješ jeden špendlík s dalším tak dlouho, dokud nevyřešíš všechny chybějící části. V tomhle případě jsem se ale nedokázala posunovat po provázku vedoucím od první neznámé."

V Regent´s Parku dôjde k vražde, čo vzbudí zaslúženú pozornosť. James Moriartyová, pomenovaná po otcovi a prezývaná Mori, sa ňou nezapodieva až do chvíle, kedy ju školský podivín Sherlock Holmes nezavedie na miesto činu. Spočiatku berú riešenie zločinu ako hru, ale postupne Mori odhaľuje súvislosti medzi aktuálnou vraždou a staršími zločinmi. A keby len to, dokonca existuje priama spojitosť s jej matkou, ktorá pred niekoľkými mesiacmi umrela. Po jej smrti sa detektív Moriarty, Morin otec, rapídne zmenil. Stal sa z neho alkoholik a násilník, pred ktorým nie je v bezpečí Mori ani jej traja mladší bratia. Síce uzavrela s Lockom dohodu, že si budú zverovať všetky novinky ohľadom vyšetrovania, ale keď naberie osobný ráz, uzavrie sa do seba a pokračuje sama. Keď začne vnímať početné zločiny komplexne a nachádza v ňom istý vzorec, je si vedomá veľmi blízkeho nebezpečenstva. Vrah má istý cieľ a pred sebou ešte niekoľko presne vytipovaných obetí. Mori sa snaží nielen o ich záchranu, ale aj o to, aby vrahova identita neprenikla na verejnosť...

"Otec mi vrazil pěst do břicha takovou silou, že mi vyrazil dech a upadla jsem na kolena. Shodil mě na zem a já se okamžitě schoulila do klubíčka, protože jsem čekala, že mě svými ošoupanými botami dorazí. Lapala jsem po dechu déle, než jsem čekala - dost dlouho na to, aby otec oddusal zpátky do domu. Nepohnula jsem se, dokud se hudba znovu nespustila. Trylkující piano. Hudba mého útěku. Nemotorně jsem se postavila na nohy a shrbeně utekla z domu tak rychle, že jsem si sotva stihla vzít tašku a klíče. V mojí mysli křičela pořád dokola jediná myšlenka. Nikdy víc."

Ani po prečítaní knihy neviem celkom zosúladiť svoje dojmy. Najprv ma až tak neohúrila, hoci ma bavilo sledovať Sherlocka a Mori (aj iné postavy, ako napr. Lockovho brata Mycrofta či Johna Watsona, ktorý bol zatiaľ v úzadí) v novom prevedení. Ich spoločné vyšetrovanie mi pripadalo vzhľadom na priebeh a rýchle odhalenia príliš pritiahnuté za vlasy (polícia akoby skutočne nerobila vôbec nič, čo bolo priveľmi nereálne) a aj v závere akoby sa autorka snažila obrátiť pokojný príbeh hore nohami bombastickým vyvrcholením. Plusom bolo, že dej je rozprávaný z pohľadu Mori. Sherlock je tak až na druhej koľaji, ale Mori bola predsa len o niečo zaujímavejšia, takže to nevadí. Kniha sa číta ľahko a na konci ste raz-dva. Dôsledky deja sa pravdepodobne ešte vyostria v pokračovaní, ktoré určite neobídem. Už len zo zvedavosti, ako sa Pettyová pohrá s novým námetom. Azda tiež vychytá muchy nerovnováhy z Locka & Mori a bude sa iba zlepšovať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Trochu iný Sherlock Holmes (H. W. Pettyová - Lock & Mori)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok