H. Mankell - Neviditeľný múr

11.10.2014 15:13

Švédskeho autora kriminálnych príbehov Henninga Mankella iste netreba zvlášť predstavovať. Séria románov s neohrozeným detektívom Wallanderom ako ústrednou postavou si dokázala získať milióny priaznivcov. A to nielen vďaka obľúbeným knihám, ale i zásluhou kvalitného televízneho spracovania. Wallander je známou postavou už od deväťdesiatych rokov a Mankell tak svojím spôsobom kliesnil cestu ďalším škandinávskym autorom. Vytvoril typ hrdinu, ktorý sa viac než živých nepriateľov obáva vlastných vnútorných démonov a bezmocnosti pri boji proti nim. Neuspokojivý rodinný život a sklamanie z vývoja ľudskej spoločnosti sú cítiť z každej jeho myšlienky a ani vy ako čitatelia sa neubránite určitej dávke znepokojenia, kam ten svet speje...

Túto otázku si Wallander kladie najmä v súvislosti so zločinom, ktorý spáchali dve mladé dievčatá, z toho jedno z nich dokonca neplnoleté. Čo ich viedlo k tomu, že prepadli a zabili taxikára cestou z baru? Išlo im len o peniaze, alebo ich k tomu hnalo čosi viac - skazenosť, či nebodaj potešenie zo zabíjania? 

"Vrátil sa včerajší nepokoj a spomienka na zarážajúci emocionálny chlad Sonje Hokbergovej. Snažil sa predvedčiť sám seba, že napriek všetkému musí mať nejaký súcit, len on ho nevidel. Ale márne. Skúsenosť mu našepkávala, že sa, bohužiaľ, nemýli."

Napätie sa vystupňuje, keď delikventka Sonja vďaka nepozornosti vyšetrovateľov utečie priamo cez hlavný vchod policajnej stanice. Rozbieha sa rozsiahle pátranie, až ju napokon objavia za naozaj bizarných okolností. Veľká časť južného Švédska počas chladnej noci skončí bez prúdu a pracovník elektrární zažije najväčšie prekvapenie v živote, keď zistí, čo danú udalosť spôsobilo... Wallander okrem prípadu Sonje a jej kamarátky musí prísť aj na príčinu a motív smrti staršieho muža, ktorého smrť spočiatku nebola považovaná za úmyselnú. Čo je však neskôr viac než zarážajúce, je zistenie, že všetko - od zločinu dievčat cez výpadok prúdu až po mužov skon - spolu súvisí a stopa vedie k priam národnému sprisahaniu. 

"Švédsko bolo krajinou, kde sa zväčšovali staré rozdiely a neustále sa zjavovali nové, krajinou, kde stále menší počet ľudí, ktorý sa vodilo dobre, ohraničoval neviditeľný plot. Narastali vysoké múry, čo ich oddeľovali od ľudí na okraji spoločnosti - vylúčených, závislých, nezamestnaných."

Ekonomické rozdiely, zlá sociálna situácia, odsúvanie "nepotrebných" na okraj spoločnosti... Mankell nastoľuje v Neviditeľnom múre aktuálne otázky, no odpovede na ne rozhodnie nie sú ľahké (a, bohužiaľ, ani veľmi uspokojivé). Wallander nie je žiadny akčný hrdina, ktorý nakráča do miestnosti plnej zločincov a všetkých skosí hlava-nehlava, napriek tomu by ste ho chceli mať na svojej strane. Je odhodlaný napomôcť spravodlivosti za každú cenu, potrestať zlo a aspoň čiastočne očistiť svet od špiny, čo ho zaplavuje. Kriminálna novinka je inteligentným, napínavým čítaním, presvedčte sa o tom sami :-).

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy.

Diskusná téma: H. Mankell - Neviditeľný múr

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok