Vážne témy v romantickom obale (H. Fitzpatricková - Kluk mého srdce)

23.12.2016 16:01

Vydavateľstvo CooBoo je dôkazom, že mladí ľudia čítajú. Vžité stereotypy sa napriek modernej dobe rúcajú čoraz viac a ja som rád, že sa vynára stále viac autorov a autoriek, ktorí cielia práve na neskôr narodených čitateľov. Začalo sa to boomom fantasy a young adult literatúry, no aj reálny svet ponúka množstvo zajímavých námetov. Americká spisovateľka Huntley Fitzpatricková sa už svojimi románmi zapísala do podvedomia aj v našich končinách, a to predovšetkým knihou Môj život u susedov. Početná rodinka poskytla priestor pre pestrú plejádu charakterov, preto nečudo, že sa k nej autorka vracia aj vo voľnom pokračovaní s názvom Kluk mého srdce. Vzhľadom na udalosti v prvej časti sa dej posúva a kým všetko sa začalo ako pomerne sladká romanca pre násťročných, pokračovanie je o niečo vážnejšie a rieši hneď niekoľko spoločensky závažných tém.

"Tak tohle je mý dítě. Počkat, počkat. Ne. Tohle určitě není pravda a já se brzy probudím a pochopím, že to byl jen dost pitomý sen. Aspoň že tu nestojím nahatý, i když se vlastně cítím daleko nahatější než normálně. Upírá na mě modrý očička a zmateně se šklebí jako dětský obličeje na fotkách, který visí na zdi u nás v obýváku. Celý svět kolem se scvrkl do tichého hučení. Asi se brzo pobliju."

Alice toho má od otcovej nehody na svojich pleciach omnoho viac než jej rovesníčky. Mnohopočetná rodina náhle prišla o hlavného živiteľa a mama je navyše znovu tehotná. Poplatky za liečbu a lieky predstavujú vysokú čiastku a každý sa musí obracať, ako vie. Alice sa okrem práci v nemocnici, priateľa a starostlivosti o armádu mladších súrodencov musí navyše potýkať aj s celkom nečakanou komplikáciou v podobe najlepšieho kamaráta jej brata Jacea (mimochodom, hlavného hrdinu knihy Môj život u susedov). Je ním Tim, hviezda školy, idol dievčat a najproblémovejší chalan, akého pozná. Tim sa nasťahoval ku Garretovcom, pretože nezhody s otcom mu už prerastajú cez hlavu. Jeho neviazaný životný štýl je málokomu pochuti, ale on si z reakcií okolia nič nerobí. Situácia v jeho "novej rodine" mu však postupne otvára oči, najmä zásluhou Alice, ktorá ho priťahuje od prvého momentu. Nie je to však dievča preňho, Tim nepreferuje dlhodobé vzťahy, okrem toho za Alice stojí jej lojálne príbuzenstvo. Avšak aj Tim prejde ťažkými skúškami, ktoré preveria jeho charakter, a možno aj on získa pevnejšie miesto vo svete...

"Připadám si trochu jako šmírák, když sleduju jejich tichý štěstí. Nikam se nehoní, nic nepředstírají, všechno si prostě jen tak plyne. Sice je dost trapný, že na ně vejrám a ani na sebe neupozorním, ale ještě horší je právě ta touha. Svírá mě dokonce víc než chuť na chlast nebo cokoli jinýho, co mi dřív přinášelo sladký zapomnění. Místo dotíravého nutkání to ale tupě bolí někde v srdeční krajině. Jase něco řekne, Samantha se zasměje a přitiskne sa k němu, i když je skoro tak malá jako Alice a on je vyčouhlý jako já. Asi ode mě není moc hezký, že závidím nejlepšímu kamarádovi. Miluje Sam, Sam jeho a zbytek počká."

Príbeh je rozprávaný z dvoch uhlov pohľadu, čo ho robí dynamickejším a zároveň ponúka pestrejšie možnosti s prácou na postavách a ich vývoji. Hoci sa musím priznať, že Timova dejová línia ma zaujala viac než Alicina. Asi preto, že musel prejsť väčšou zmenou a jeho spamätávanie sa bolo miestami o niečo zábavnejšie. Ako som spomenul, Huntley Fitzpatricková svojich hrdinov nešetrí a stavia pred nich rôzne nástrahy. Patrí medzi ne zodpovednosť za súrodencov, dlhodobá práceneschopnosť, liečba, závislosť, rodičovstvo v mladom veku, narušené vzťahy s príbuznými... Verím, že v Klukovi mého srdce sa nájdu mnohí čitatelia, a to tak mladší, ako i starší, ktorí už majú za sebou isté skúsenosti. Príbeh má možno trochu pomalší rozbeh, ale napokon vás vtiahne a nebudete mu vedieť odolať.

Recenzný výtlačok poskytla mediálna spoločnosť Albatros Media.

Diskusná téma: Vážne témy v romantickom obale (H. Fitzpatricková - Kluk mého srdce)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok