H. Fieldingová - Bujná fantázia Olivie Joulesovej

21.03.2015 08:10

Helen Fieldingová je britská autorka, dobre známa predovšetkým vďaka úspešnej knižnej (i filmovej) sérii o trampotách Bridget Jonesovej. Romantická komédia o obyčajnej žene a jej ceste k šťastiu si získala priazeň miliónov fanúšikov, mňa nevynímajúc. Druhá časť sa mi zdala dokonca lepšia ako prvá, čo sa často nestáva... Priznám sa, že záver trilógie, ktorý vyšiel len nedávno, som ešte nemal možnosť čítať, no vo vydavateľstve XYZ vyšiel preklad jej o niečo staršieho románu Bujná fantázia Olivie Joulesovej. Púšťal som sa doň s vidinou ľahkého, vtipného a romantického čítania, a moje predstavy sa naplnili už na prvých stranách. Opäť sa stretávame s hrdinkou, ktorá nie je na prvý pohľad až taká výnimočná, no oplýva nebývalou fantáziou, ktorá ju vženie do bláznivého kolotoča zábavných, ale aj napínavých situácií. 

"Myslím, že som objavila Usámu bin Ládina."

Kate sa rozosmiala. A smiala sa dosť dlho. Olivia zvesila plecia a dotknuto zažmurkala. Kate O´Neillová bola nielen jej priateľkou, ale aj zahraničnou korešpondentkou Sunday Times.

"No dobre," ozvala sa napokon Kate. "Koľko si toho vypila?"

"Nie som opitá," bránila sa Olivia pobúrene.

"Si si istá, že to nie je vzkriesený Abraham Lincoln?"

"Sklapni," zahriakla ju Olivia. "No vážne. Veď sa nad tým zamysli. Kde by bol Usáma bin Ládin lepšie skrytý, než rovno na očiach každému, tam, kde ho nikto neočakáva?"

Olivia pracuje ako externá dopisovateľka pre rôzne noviny. Jej najnovším príspevkom má byť reklamný článok o novom kozmetickom prípravku, preto cestuje na jeho prezentáciu do slnečného Miami. Spočiatku bežná služobná cesta sa však rýchlo zmení na začiatok jej životného dobrodružstva. Nielenže získa viacero nových námetov a vďaka tomu aj možnosť predĺžiť si pobyt mimo Anglicka, ale predovšetkým spozná Pierra Ferama, uznávaného a veľmi príťažlivého obchodníka a producenta. Olivii sa však na ňom čosi nepozdáva, a čoskoro príde veci na koreň - je to najhľadanejší terorista na svete - Usáma bin Ládin! Presvedčená o svojej pravde ho sleduje a aj keď je po krátkom čase ochotná pripustiť omyl, stane sa čosi, čo rozhodne nečakala. V Miami dôjde k teroristickému útoku, ktorý má pravdepodobne na svedomí Al-Káida. To nemôže byť náhoda! Olivia využije svoj šarm, aby prenikla k Pierrovi bližšie, dokonca ho nasleduje aj do Los Angeles, strednej Ameriky či Egypta v snahe dokázať sebe i celému svetu, že nejde iba o výplod jej bujnej fantázie...

"Olivia prešla za roh budovy, chvíľu hľadela na otvorené more, na jachty v prístave, na modrú oblohu. Potom sa znova pozrela na OceansApart a mala pocit, akoby prepla televízor z dovolenkového programu na katastrofický film. Vertikálna polovica lode sa veľmi rýchlo potápala a voda okolo nej vrela. Druhá polovica mala na trupe veľkú čiernu dieru a nakláňala sa. Stále z nej šľahali plamene a stúpal dym. Medzi plameňmi horiacimi na celej hladine sa vznášali trosky."

Helen Fieldingová ostáva verná svojej povesti. Bujná fantázia Olivie Joulesovej vás pobaví, zaujme, nechýbajú ani napínavé pasáže a trefné myšlienky hlavnej postavy. Olivia je veselá, vnímavá a hoci sa často vlastným pričinením dostáva do komplikácií, napokon sa z nich vždy šarmantne vymaní. Počas celého deja pritom nie je jasné, či je Pierre iba obeťou jej predstáv, alebo je skutočne nebezpečným zločincom. Preto vám neostáva nič iné, iba spolu s Oliviou cestovať po svete a hľadať dôkazy. A buďte si istí, že to bude skvelá jazda!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: H. Fieldingová - Bujná fantázia Olivie Joulesovej

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok