G. R. R. Martin - Súboj kráľov

11.01.2015 13:57

Jeden z najväčších fenoménov súčasného literárneho a seriálového sveta, Pieseň ľadu a ohňa, zožal podľa očakávania úspech aj na Slovensku. Domáce televízne stanice ho síce stále nezmyselne ignorujú, no vydavateľstvo Tatran sa našťastie rozhodlo priniesť čitateľom pôvodnú knižnú predlohu. Medzinárodná séria bestsellerov odštartovala úvodnou Hrou o tróny a aktuálne u nás pokračuje druhým dielom s názvom Súboj kráľov. Názory ohľadom slovenského prekladu a "uchytenia sa" popri rozšírenej českej verzii razom utíchli po vydaní Hier. Ako sa ukázalo, mudrlanti a notorickí vyrývači odišli s dlhým nosom, čo ma osobne veľmi teší. Pre fanúšikov rozsiahleho príbehu je priam povinnosťou pohrúžiť sa do ďalšieho dobrodružstva, ktoré pokračuje presne tam, kde skončila prvá časť. George R. R. Martin nastolenú latku nepodliezol ani o milimeter, jeho bohatá fantázia a zmysel pre gradáciu sa, práve naopak, každým dielom pomyselne zvyšujú...

"Chvost kométy sa klenul na ružovofialovej brieždiacej sa oblohe ako červená rana, krvácajúca nad kamennými vežami Dračieho kameňa. Majster stál na ošarpanom balkóne svojej komnaty. Práve tam sa zlietali krkavce po dlhej ceste... Majster neveril na znamenia. A predsa... hoci bol Cressen už veľmi starý, jakživ nevidel takú žiarivú kométu ani takú červenú, hrôzostrašne červenú farbu krvi, plameňov a západu slnka. Bohvie, či jeho chrliče už takú videli. Veď sú tu oveľa dlhšie ako on, a budú tu, aj keď sa pominie. Keby len kamenné jazyky vedeli rozprávať..."

Po smrti kráľa Roberta a poprave jeho pobočníka Eddarda Starka nastáva v krajine chaos. O Železný trón prejaví záujem niekoľko následníkov a dobyvateľov a Starkovci navyše túžia po spravodlivej odplate za hlavu ich rodu. Červená kométa je predzvesťou krušných čias plných bojov a utrpenia. Oficiálne je v Siedmich kráľovstvách pri moci rod Lannisterovcov, hoci mladý kráľ Joffrey ostáva v područí svojej matky Cersei. Jaime Lannister, jej brat-dvojča, slávny rytier a neohrozený bojovník, sa stáva väzňom Starkovcov a cennou komoditou pri vyjednávaní s kráľovským dvorom. Starkovci ovládajú nehostinný Sever a Eddardov syn Robb sa vyhlási za tamojšieho kráľa. Nie všetky severské rody však chcú ochotne prisahať vernosť, a tak Starkovci musia rozložiť sily na viacerých frontoch. Ich rodina je roztrieštená, a kým sa opäť v bezpečí spoja, budú musieť vybojovať ešte veľa bitiek... Za morom pokračuje cesta spočiatku krehkej, ale osudom zocelenej princeznej Daenerys, prezývanej Matka drakov. Jej tri "deti" sú zo dňa na deň silnejšie, no ako jediné svojho druhu priťahujú pozornosť chamtivcov a nebezpečných osôb. Daenerys sa musí mať na pozore a nedôverovať len tak hocikomu, ak nechce prísť o draky ako svoju jedinú výhodu v nadchádzajúcej vojne. Uchádzači o trón sa nespoliehajú iba na početné armády a potrebnú taktiku, ale i na (často) temné sily, proti ktorým je neraz ľudská obrana márna. V Súboji kráľov vás čaká skutočne strhujúci súboj mocných nepriateľov s prekvapeniami v každej kapitole...

"Dychčala. Čupla si a roztiahla nohy. Po stehnách jej stekala krv, čierna ako atrament. Vykríkla v mukách či v extáze. A vtom Davos zbadal vrch hlavičky, ako sa z nej tlačilo dieťa. Vyšli dve ruky, naťahovali sa, čierne prsty sa zachytávali na Melisandriných napnutých stehnách; Melisandra tlačila, až z nej vyšiel celý tieň, vyšší ako Davos, týčil sa nad loďou až po strop tunela. Davos naň chvíľu hľadel, no tieň vzápätí prekĺzol cez mreže, a už sa hnal po hladine preč. No aj taký krátky pohľad mu stačil. Poznal ten tieň. Aj človeka, čo ho vrhal."

Druhý diel Piesne ľadu a ohňa je oprávnenou čitateľskou lahôdkou. Či sa dej odohráva v slnečnom Kráľovom prístave, na nehostinnom Severe, v snehových závejoch za legendami opradeným Múrom, alebo na bojovom poli, stále si udržiava vašu pozornosť. 700-stranový príbeh sa číta ľahko, čo je dôsledkom dôkladnej charakteristiky postáv a originality prostredia. Pútavé motívy a zápletky vás určite pohltia a budete netrpezlivo očakávať vydanie ďalšej časti. Z celkového počtu sedem zatiaľ Martin napísal päť dielov. Kto by mal záujem skrátiť si čas vizuálnym stvárnením Súboja kráľov, nech sa zameria na druhú sériu seriálu Game of Thrones.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran

Diskusná téma: G. R. R. Martin - Súboj kráľov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok