G. R. R. Martin - Rytier siedmich kráľovstiev

27.05.2017 08:13

Fanúšikovia Piesne ľadu a ohňa už s ohromnou dávkou netrpezlivosti čakajú na siedmu sériu Hry o tróny a tí, čo dávajú prednosť pôvodnej inižnej verzii, sa už zas nevedia dočkať jej šiestej časti. Je pravda, že George Martin si dáva na čas, no stále je to lepšie ako unáhliť sa a riskovať, že pôjde jeho tvorba kvalitatívne nadol. To však, myslím si, nehrozí. Jeho fantázia doslova nepozná hranice a stále má čím prekvapiť. Priaznivci Západnej zeme môžu zatiaľ siahnuť po knihe Rytier siedmich kráľovstiev. Dej je zasadený do rovnakého prostredia, i keď sto rokov pred udalosťami v ťažiskovom príbehu. Výhodou je, že tomuto titulu môžu venovať pozornosť bez obáv aj tí, ktorí ešte nepoznajú Hru o tróny. Ide o samostatný príbeh, hoci skalní čitatelia v ňom iste postrehnú aj početné odkazy. 

"Princ mal veľa sily, ale Dunk bol mocnejší, väčší a ťažší. Chytil štít oboma rukami a otáčal ho, až kým nepraskli remene. Stála dookola ním mlátil do princovej prilby a zaradom odrážal smaltované plamene. Štít bol hrubší než Dunkov, vyrobený z pevného dubového dreva obitého železom. Plamene zmizli, no Dunk sa nedal zastaviť. Aerion napokon pustil palcát a siahol po dýke, čo mu visela na boku."

Dunka sa ako malého chlapca ujal ser Arlen a odvtedy mu robil panoša. Keď však starý potulný rytier umrel, Duncan si musel nájsť vlastné miesto vo svete. A ako sa najlepšie uviesť medzi uznávaných bojovníkov než víťazstvom na turnaji? Ako správny rytier potrebuje panoša, a súhrou náhod sa ním stane otravný, ale odhodlaný chlapec s prezývkou Egg pre svoju hlavu bez jediného vlasu. Turnaja sa zúčastnia vyhlásení hrdinovia zo známych šľachtických rodov, nevynímajúc ani kráľovskú rodinu. A práve jednému z princov skríži Dunk cestu a hrozí mu nielen verejná potupa, ale aj smrť... Druhý príbeh sa odohráva dva roky po predošlých udalostiach a Dunk s Eggom sa zapletú do problémov na území Studene priekopy. Vládne jej Červená vdova, známa svojou krutosťou. Dlhotrvajúce suchá ju prinútia odkloniť tok rieky na svoje pozemky, čo vedie k prirodzenému konfliktu... Tretia časť vás zaujme svojou dynamikou a poukázaním na neustále politické prieťahy a snahy získať moc. Dračie vajce ako trofej turnaja je veľké lákadlo, predsa len, draky sa už niekoľko desaťročí v Západnej zemi nevyskytujú, no ešte väčším úspechom by bol úspešný prevrat. Dunk, nazývajúci sám seba ako už o niečo skúsenejšieho a vyzretejšieho rytiera ser Duncan Urastený, sa bude musieť opäť poriadne obracať, aby sa zorientoval nielen na bojovom poli, ale aj v zložitých vzťahoch i sám v sebe...

"Keď konečne zložil nevestu na posteľ, priskočil k nej trpaslík a chytil ju za ňadro. Dievčina zapišťala, muži sa rehotali a Dunk chytil kopajúceho trpaslíka za golier a odtiahol ho preč. Chcel ho vyhodiť na schody, no cestou k dverám zbadal dračie vajce. Ležalo na čiernom zamatovom vankúši na mramorovom podstavci. Bolo väčšie ako slepačie vajce, ale nie až také veľké, ako si predstavoval. Utešené červené šupiny sa v žiare sviečok ligotali ako klenoty. Dunk pustil trpaslíka a chytil vajce. Zrazu sa ho zatúžil dotknúť. Bolo ťažšie, než čakal. Keby niekomu rozbilo lebku, neostal by na ňom jediný škrabanec."

Dunk a Egg sú výborne napísané postavy. Dunk pôsobí milo rozpačito, nedá sa inak než fandiť mu v každej chvíli na jeho neľahkej ceste k vybudovaniu slávneho mena. Egg často tvorí jeho protiklad a priznám sa, jeho totožnosť ma prekvapila. Danú pasáž považujem za jednu z najlepších, hoci ich bolo, samozrejme, viac. Či už ide o Dunkovu snahu nadviazať kontakt s opačným pohlavím, alebo vykreslenie súbojov, George Martin nenechal nič na náhodu a aj ten najmenší motív sa ukáže ako opodstatnený. Čo posúva Rytiera siedmich kráľovstiev o niekoľko tried vyššie, sú úžasné ilustrácie. Gary Gianni odviedol perfektnú prácu a niekedy vám oči utkvú na jeho výtvoroch na poriadne dlhú chvíľu. Skvelo dopĺňajú príbeh a podnecujú fantáziu. Vyzerá to tak, že by sme sa s Dunkom, Eggom a ďalšími početnými postavami ešte mohli niekedy stretnúť, určite by som sa tomu nebránil. Najprv som titul považoval za výplň času počas čakania, no musím skonštatovať, že ide o plnohodnotnú samostatnú jednotku.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran

Diskusná téma: G. R. R. Martin - Rytier siedmich kráľovstiev

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok