G. R. R. Martin - Hra o tróny

18.08.2014 10:22

Fantasy séria Pieseň ľadu a ohňa sa už takmer dve dekády teší veľkej obľube čitateľov, no až jej seriálové spracovanie pod záštitou káblovej televízie HBO spôsobilo celosvetový ošiaľ. Seriál je nazvaný podľa prvej časti série Hra o tróny, ktorá sa konečne dostáva na pulty kníhkupectiev aj v slovenskom preklade. Už od oznámenia, že vydavateľstvo Tatran sa podujme na tento čin, sa ozývali hlasy nespokojencov (žeby sme boli na Slovensku?) s domácimi ekvivalentmi mien a názvov, "faktu", že český preklad je mnoho kvalitnejší a pod. Čo na tom, že išlo skôr o zvyk, pretože naši západní susedia sa do vydania pustili pred nami a aj tamojšie televízie vysielali GoT skôr ako naše (ktoré ešte stále v tomto smere nepochopiteľne čušia). Čo sa kvality prekladu a celkového prevedenia knihy týka (rozmery, grafika, edičné úpravy...), Tatran sa veru nemá za čo hanbiť. Na rozdiel od niektorých iných jeho konkurentov sa totiž snaží poskytnúť čitateľom aj kvalitu, nie iba kvantitu titulov. Kniha sa číta veľmi dobre, forma zodpovedá obsahu a boj o moc i obyčajné šťastie v krutom svete vás dozaista pohltí... 

Dej Hry o tróny je bohatý, rozvetvený a ani na chvíľu nenudí. V centre diania sú tri rody - Starkovci, Lannisterovci a Targaryenovci. Starkovci, dalo by sa povedať, sú tí "dobrí" - hrdí, čestní, lojálni a ochotní položiť život za svoje ideály a ochranu blízkych. Dlhé generácie žijú na nehostinnom a chladnom severe v Zimovrese a ich rodinným heslom je "Zima sa blíži". Dá sa to chápať aj vo význame, že prichádza čosi zlé... Eddard Stark, hlava rodu, bol už zamlada verným priateľom kráľa Roberta, ktorý ohlásil svoju návštevu Zimovresu. Prichádza za Nedom s ponukou, aby sa stal jeho novým pobočníkom, pretože ten predošlý umrel (veľmi rýchlo vysvitne, že nie dobrovoľne). To však pre Eddarda znamená, že musí opustiť domov a odísť s kráľovskou suitou do Kráľovho prístavu, hlavného mesta ríše. Spolu s ním odchádzajú aj jeho dcéry, aby spoznali život na dvore, a staršia z nich - Sansa - je navyše zasnúbená s kráľovým rozmaznaným a krutým synom. 

Lannisterovci si užívajú všetky výsady ich spoločenského postavenia - Cersei je totiž Robertovou manželkou a teda kráľovnou ríše Siedmich kráľovstiev. Je pyšná, márnivá... a prežíva ľúbostný románik so svojím bratom-dvojčaťom Jaimem. Jaime pôsobí ako vysnený ideál žien, rytier na bielom koni, odvážny a neúprosný... Počas prevratu dopomohl Robertovi k ceste na trón, keď zabil pôvodného panovníka, za čo si vyslúžil prezývku Kráľovrah. Nemá žiadne škrupule a ide bezhlavo za svojimi cieľmi. Neváha dokonca ani zabiť (takmer) malého Starkovho syna, ktorý ich prichytí s Cersei v nie celkom vhodnej polohe... Eddarda vníma ako nepriateľa, pretože čestný a priamy muž na kráľovskom dvore, navyše s veľkou mocou, mu môže pekne zavariť, ak sa pustí do odhaľovania miestnych tajomstiev... Netreba zabudnúť ani na Tyriona Lannistera, Zmoka, ktorý prišiel na tento svet ako zohyzdený trpaslík, ale zato s jasnou mysľou a podrezaným jazykom. Hoci je často nepríjemný, nadradený a pomstychtivý, má aj svoju svetlejšiu stránku, čo z neho robí jednu  z najobľúbenejších postáv celej série.

Targaryenovci sú kráľovským rodom, ich otec bol zvaraždený a Robert si uzurpoval ich trón. Pôvodný dedič Viseris sa s tým nechce zmieriť a kuje plány na odvetu. Vydá svoju sestru Daenerys za khala Droga, ktorý velí početnej armáde. Dúfa, že sobášom si zabezpečí podporu švagra a poskytne mu vojsko, aby získal trón späť. Lenže spočiatku poddajná sestra Danny si postupne uvedomí vlastnú kráľovskú moc a beda každému, kto sa jej ako Dračej dcére postaví do cesty...

Hra o tróny je všeobecne známa kniha. Síce som už videl seriál, ale napriek tomu som rýchlo podľahol čaru jeho predlohy. Nezabudnuteľné postavy, akcia, rozmanitosť prostredí i charakterov, to všetko robí z Piesne ľadu a ohňa skutočný čitateľský zážitok. Tento titul by nemal chýbať žiadnemu fanúšikovi ani milovníkovi kníh. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Diskusná téma: G. R. R. Martin - Hra o tróny

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok