G. R. R. Martin - Hostina pre vrany

02.09.2016 12:35

Vzhľadom na to, že mám odpozerané všetky doterajšie série seriálu Game of Thrones, čítanie kníh na mňa občas pôsobí zmätočne. Nielen preto, že pri niektorých postavách sa tým pádom dá predpokladať ich ďalší osud, ale aj preto, že televízni tvorcovia niektoré udalosti poprehadzovali, aby im to viac zapasovalo do deja. Hostina pre vrany je štvrtou časťou Piesne ľadu a ohňa, čiže v rámci nej predstavuje prelom medzi prvou a druhou polovicou. Ako napovedá názov, dianie rozhodne nebude pre hrdinov (a antihrdinov) prechádzka ružovou záhradou. Vojna piatich kráľov sa síce skončila, ale to neznamená, že spolu s ňou odišli do zabudnutia aj mocenské ambície a osobné túžby. Práve naopak, na povrch sa dostávajú ďalšie krivdy a ako je u tunajších postáv zvykom, ani jedna nemieni stáť bokom. 

"Ak je Tywin Lannister skutočne mŕtvy, nikto nie je v bezpečí... Cersei mŕtveho v prvej chvíli vôbec nespoznala. Mal vlasy ako otec, to hej, ale bol to niekto iný, určite, niekto menší a starší. Nočnú košeľu mal vykasanú až na prsia, od pása nadol bol nahý. Šíp ho zasiahol do brucha medzi pupkom a ohanbím, bol zapichnutý tak hlboko, že vytŕčali iba pierka. Chlpy na slabinách mal zlepené zaschnutou krvou. A krv sa mu zrážala aj v pupku."

Predošlý diel Búrka mečov (v slovenskom vydaní rozdelený do dvoch kníh) priniesol množstvo zvratov a zanechal čitateľov v netrpezlivom očakávaní, čo sa bude diať s ich obľúbenými postavami. Hostina pre vrany však môže byť pre niektorých tak trochu sklamaním, pretože sa zameriava predovšetkým na dianie v hlavnom meste - v Kráľovom prístave. Väčší priestor tak dostávajú Lannisterovci a kontinentálne machinácie okolo vlády nad Siedmimi kráľovstvami. Cersei je stále rovnako prefíkaná a manipulatívna, no práve preto ju majú fanúšikovia tak radi. Od dobrých postáv sa nečakané zvraty a prekvapenia predsa len očakávajú o niečo ťažšie. Jej brat a milenec Jaime opäť ukazuje aj svoju kladnú stránku, čím pomaly stiera prvotný dojem o sebe. Keďže máme v tejto časti odstup od niekoľkých významných stálic, stretneme sa aj s početnými novými postavami. Niektoré sa mihnú len nakrátko, ale aj tu sa prejavilo Martinovo majstrovstvo. Aj toho najnepodstatnejšieho člena Západozeme sa snaží vykresliť špecificky, aby zaujal. Ktovie, možno sa niekto z nich ešte neskôr vráti, preto je vhodné zanechať v mysli čitateľa naňho aspoň malú pamiatku. Horúci Dorn, nehostinné Železné ostrovy, Arya Starková potulujúca sa po krajine a hľadajúca svoje ja i svoju rodinu, priveľmi ambiciózny a trpiaci Theon Greyjoy, múdry a starostlivý Sam Tarly... krajov a postáv je neúrekom, tak sa nebojte. Možno vám budú chýbať niektorí vaši obľúbenci (Tyrion, Jon, Daenerys...), ale autor to bohato vynahradí v ďalšej časti.

"Keď ma začujú, vyslobodia ma a smradľavého najvyššieho vrabca dovlečieme do Červenej bašty v putách. Kričala, kopala a kvílila pri dverách aj pri okne, až kým ju nerozbolelo hrdlo. No nik jej neodpovedal, nik jej neprišiel na pomoc. V cele sa zotmelo. Aj ochladilo. Cersei sa rozochvela. Ako ma tu môžu nechať takto mrznúť? Som kráľovná. Pomaly začínala ľutovať, že roztrhala košeľu. Na slamníku v rohu našla deku, zodratú handru z tenkej hnedej vlny. Bola drsná a škrabala, ale nič lepšie nemala. Cersei sa pod ňou schúlila, aby sa toľko netriasla, a zanedlho zaspala od vyčerpania."

Diskutovať o kvalitách Hostiny pre vrany je zrejme zbytočné. Ako som už spomenul, najvýraznejšou zmenou je absencia azda najobľúbenejších postáv série. Ale ako sa vyjadril sám George Martin, radšej im poskytne potrebný priestor v ďalšej knihe, akoby mal ich línie deliť do dvoch kníh a znížiť tak celkový dojem. Asi sa nájde len veľmi málo tých, ktorí by o danej sérii nepočuli. Ide o jedno z najslávnejších diel fantasy literatúry, ktoré sa nebojí udržiavať čitateľa v napätí neistotou a náhlymi zvratmi. Martin vytvoril prepracovaný svet, kde sa možno neraz stratíte a sem-tam vám pri menšej pozornosti ujde nejaká súvislosť, ale bohatstvo námetov a zápletiek vám aj tak nedá vydýchnuť. Nikdy neviete, s akou záhadou, konfliktom či postavou autor vyrukuje. Fanúšikov čakajú ešte dve (slovenských tri) knihy Piesne ľadu a ohňa, čiže kvalitnému čítaniu ani zďaleka nie je koniec.

Knihu poskytlo vydavateľstvo Tatran.

Diskusná téma: G. R. R. Martin - Hostina pre vrany

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok