Svetový fenomén pokračuje! (G.R.R.Martin - Búrka mečov)

11.10.2015 12:04

Séria Pieseň ľadu a ohňa, všeobecne známa aj ako Hra o tróny, je v súčasnosti najväčším fenoménom v žánri fantasy. Je priam neuveriteľné, že prvá časť vyšla už v roku 1996. Nepochybne ide o životné dielo  Georga R. R. Martina , porovnateľné s kultovým Pánom prsteňov, ktorý odštartoval fascináciu sveta bájnymi krajinami a bytosťami v nich žijúcich. Fanúšikovia netrpezlivo čakajú na najnovší šiesty diel (z plánovaných siedmich). Autor vie, ako vzbudiť ich zvedavosť, každou časťou sa vzťahy medzi postavami čoraz viac zamotávajú a nik si netrúfa odhadnúť, akým smerom sa budú ďalej uberať. Smäd po ich osudoch má na svedomí iste aj adaptácia káblovej televízie HBO. Jej seriálové spracovanie zbiera jedno ocenenie za druhým a medzi divákmi (najmä tými, čo nepoznajú knižnú predlohu) pravidelne spôsobuje hystériu. Nie je totiž nič nezvyčajné, že v príbehu nečakane umrie niektorá z obľúbených postáv. A tretia časť Búrka mečov, ktorá aktuálne vyšla v slovenskom preklade Lucie Halovej a Barbory Kráľovej vo vydavateľstve Tatran, nie je v tomto smere výnimkou.

"Od brehu k brehu bolo vidieť len horiace lode a tekutý oheň, nič viac. Pri tom pohľade Davosovi na okamih azda aj zamrelo srdce, a stále si živo spomínal na ten hluk, na praskanie plameňov, sykot pary, na výkriky zomierajúcich mužov a na strašné teplo, čo mu udieralo do tváre, keď ho prúd unášal do toho pekla. Nemusel robiť vôbec nič. Ešte chvíľu, a znova by bol so svojimi synmi, klesol by na dno zátoky, do studeného bahna, kde by mu ryby obžrali tvár."

Po úmrtí kráľa Siedmich kráľovstiev, Roberta Baratheona, sa strhol boj o moc. O Železný trón sa odrazu uchádzalo päť osôb a žiadna z nich sa nemenila vzdať. Keď vojská Stannisa, brata mŕtveho kráľa, zaútočia na hlavné mesto, aby zvrhli mladého a krutého Joffreyho Lannistera, na chvíľu sa zdá, že by sa rovnováha síl mohla pozmeniť. Zásluhou Tyriona Lannistera si však vládnuca dynastia udrží svoje miesto a oslavuje veľké víťazstvo. Najsilnejší nepriateľ je porazený, Daenerys so svojimi drakmi je príliš ďaleko a Robb Stark nie je dostatočne silný, aby sa mohol postaviť Lannisterovcom. K hlavným rodom sa pridávajú ich verní vazali, vojaci, pribúdajú nové postavy a miešajú karty. Daenerys sa potýka s presunom k moru a zháňaním vojska, s ktorým by potiahla proti nepriateľom. Južné oblasti sú však plné samostatných miest, kde vládnu oligarchovia bez akejkoľvek kontroly. Mladá žena si uvedomuje, že ak by obyvateľstvo oslobodila spod ich tyranie, mohla by získať oddaných a verných ľudí pre svoje plány. Robb Stark, vyprovokovaný tým, že Joffrey nechal popraviť jeho otca, sa nevzdáva cieľa - zvrhnúť Joffreyho z trónu a pomstiť tak rodinnú česť. Okrem toho konečne aj on nachádza lásku, čo však narúša dohodu, kedy pred časom uzavrel o spojení jeho rodu s Freyovcami. 

"Jon nešikovne zliezol z kobyly. Zranená noha sa pod jeho váhou podlomila, len-len že nevykríkol. Toto budú muky. Šíp však treba čím prv vybrať, otáľaním sa nič nevyrieši. Jon zovrel v ruke násadu, zhlboka sa nadýchol a trhol dopredu. Zafučal a zahrešil. Príšerne to bolelo, musel prestať. Nedalo sa nič robiť, šíp musel von. Skrivil tvár a skúsil to znova..."

Seba na poste ženícha síce nahradí svojím strýkom, no to nikto zo Starkovcov netuší, aké hrôzy ich čakajú. Ide o udalosť, ktorá otrasie celou sériou a vojde do jej "dejín" ako tzv. Krvavá svadba. Po nej sa Arya Starková púšťa do ďalšieho putovania po krajine v snahe nájsť svoju sestru Sansu. Ich nevlastný brat Jon Sneh pokračuje v službe na Múre, kde bráni kráľovstvo pred nájazdníkmi. Iní pomaly zoskupujú sily a tiahnu na juh, aby si ho podmanili a zničili všetko živé, čo im príde do cesty. Napriek víťazstvu v bitke o Kráľov prístav na tom ani Lannisterovci nie sú dobre. Hlava rodiny, Tywin, ako kráľov pobočník uplatňuje svoje mocenské ciele a prakticky vládne namiesto svojho vnuka. Tyrion síce zvrátil výsledok bitky, ale naďalej čelí nenávisti a opovrhovaniu. Útočisko nachádza v náručí šikovnej prostitútky, no pritom si dobre uvedomuje, aké ťažké je niekomu veriť. A to aj keď ide o jeho vlastnú rodinu. Jeho sestra Cersei sa nikdy netajila svojou nenávisťou, no aj na ňu prichádzajú ťažké časy. Silnejúce hlasy o tom, že jej deti sú plodom incestu, ktorého sa dopustila s bratom Jaimem, jej rozhodne nepridávajú na pokoji. A to práve v čase, kedy vôbec netuší, kde jej milovaný Jaime je. Stal sa bábkou v rukách Starkovcov, výhodnou vojnovou korisťou, no cestou do hlavného mesta na vlastnej koži pocíti, ako ľud nenávidí jeho rod...

"Popri otrhanom vojsku bývalých otrokov vyzeralo jej vlastné vojsko maličké, no oslobodení boli skôr na príťaž. Krajinu, ktorou prechádzali, vyjedli dohola ako kobylky. No predsa sa Dany nevedela odhodlať, aby ich ponechala vlastnému osudu, ako ju nabádal ser Jorah aj jej pokrvní jazdci. Povedala som im, že sú slobodní. Nemôžem im teraz povedať, že sa ku mne nesmú pridať. Zahľadela sa na dym stúpajúci z ich ohnísk a potlačila vzdych. Možno má tú najlepšiu pechotu na svete, ale získala aj tú nahoršiu."

Tretia časť série Búrka mečov vyšla u nás rozdelená do dvoch dielov - Oceľ a sneh a Krv a zlato. Vydanie jednej knihy by zákonite zdvihlo jej trhovú cenu, nehovoriac o tom, že väčší počet kníh sa lepšie vyníma vedľa seba na poličke :) Záujem o rozsiahlu epickú ságu Georga Martina zrejme tak skoro neutíchne. Stále sa vynárajú špekulácie o pokračovaní osudov hrdinov, o filmoch na základe bohatého deja či o predĺžení seriálu aj bez ďalších knižných predlôh. Až čas ukáže, čo z toho sa zakladá na pravde, no jedno je isté už teraz - vydavateľstvo Tatran urobilo správny krok, keď sa rozhodlo priniesť tento svetoznámy príbeh aj slovenským čitateľom. Zároveň dúfam, že autor má v rukáve pripravené ešte ďalšie esá, ktoré vytiahne v pravej chvíli, a napokon sa dočkáme poriadne nadupaného finále.

Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Diskusná téma: Svetový fenomén pokračuje! (G.R.R.Martin - Búrka mečov)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok