Zábavná pomsta mužskému pokoleniu (G. Legardinier - Tentokrát to vyjde!)

30.10.2015 10:25

Keď sa dopočujem, resp. dočítam v anotácii, že ktorýsi román oplýva humorom, len sotva unikne mojej pozornosti. Humoru je v literatúre žalostne málo, a preto vítam akýkoľvek prínos autorov v tomto neľahkom smere. Ja sám robím, čo sa dá, ale vždy je dobré vedieť, že nás je viac :-)) V románoch Gillesa Legardiniera nájdete navyše aj typický francúzsky šmrnc, preto ak ste doteraz nemali česť s jeho tvorbou, je najvyšší čas to napraviť. Ja som svoj čitateľský deficit dohnal jeho aktuálnym titulom Tentokrát to vyjde! Názov vyjadruje odhodlanie hrdinky popasovať sa s osudom a vzťahmi, keďže uviazla na bode, ktorý ju ani trochu neteší. Už úvodné strany vás presvedčia, že autor pre Marie pripravil skutočne bizarné situácie, ktoré preveria silu jej osobnosti, nadhľadu a snahy stáť nohami pevne na zemi. 

"Okamžitě mě popadne obrovský vztek. Polykám vodu, plivu ji okolo sebe, ale najednou plavu jako olympijský šampión. Pohání mě múj vztek. Hotový přídavný motor. Já už těch chlapu mám vážně víc než dost! Ať už jste v jakékoli situaci, tak oni se vždycky bez jakýchkoli skrupulí zařídí tak, aby z toho měli co největší prospěch. Jste hezká, snaží se vás zbalit. Topíte se, okradou vás! Z bláta do louže!"

Marie sa spočiatku nachádza v situácii, ktorá je často klasickým východiskom ženských románov. Rozpadol sa jej dlhoročný vzťah, rúca sa jej zázemie a ani v práci to nie je ono. Príbeh našťastie neupadá do obohraných vzťahových klišé, ale razí si vlastnú cestu. Mariin hnev na mužské pokolenie vzrastá čím ďalej, tým viac. Dokonca aj keď skočí z mosta, bezdomovec to využije, aby jej ukradol kabelku. Namiesto sebaľútosti sa Marie rozhodne vložiť energiu do nového plánu a prístupu. Je načase, aby muži pocítili účinky svojej medicíny! Marie tiahne do boja, odhodlaná docieliť, aby tentoraz muži trpeli kvôli ženám. Všetko sa však trochu skomplikuje, pretože okrem plánu pomsty sa Marie púšťa aj do pátrania po autorovi listov, ktoré jej začnú chodiť. Kandidátov je viacero a Marie sa musí mať na pozore, aby sa nenechala očariť tým nepravým. Jej ťaženie je plné nepredvídateľných a uletených situácií, ktoré zvláda s nesmiernou gráciou, iróniou a dávkou cynizmu. Je nemožné si ju nezamilovať! :) 

"Těším se, až dorazím do kanceláře, ale ne kvůli práci. Hlavně jsem moc zvědavá na setkání se svými podezřelými. Dokonce se nemůžu dočkat. V sobotu podvečer jsem si prožila to nejhorší od chvíle, co jsem si myslela, že jsem oslepla, když vyskočilo víčko od šampónu a já to celé dostala rovnou do očí - tři hodiny jsem okolo sebe jen tápavě hmatala, zatímco se mi Hugues celou dobu vysmíval. Dokonce mi ani nijak nepomohl a dál se díval na televizní seriál. A když si pomyslím, že jsem se za to na něj tehdy ani nezlobila..."

Musím sa priznať, že príbehu som prišiel na chuť asi po niekoľkých desiatok strán. Spočiatku sa totiž autor (resp. Marie ako rozprávačka) priveľmi venuje objasňovaniu hrdinkinmu ukončenému vzťahu a pomerom v práci. Potom však začína nadobúdať potrebnú dynamiku a miestami dá pekne zabrať i vašej bránici. Najviac ma bavili Mariine snahy odplatiť sa arogantnému šéfovi a jeho posluhovačovi. Marie je ako postava správne bláznivá, netrpezlivá, ironická, ale aj citlivá, romantická a chápavá. Gillesovi Legardinierovi sa podarilo skvelo pohrúžiť do ženskej postavy. Keby som nevedel, že autorom knihy je muž, veru neviem, či by mi to vôbec napadlo. Ach, tie predsudky... Román Tentokrát to vyjde! vyšiel v českom preklade vydavateľstva Domino, ktoré sa tiež ako obvykle postaralo o výrečnú a pútavú obálku. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Zábavná pomsta mužskému pokoleniu (G. Legardinier - Tentokrát to vyjde!)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok