Siedmy (a záverečný) diel dobrodružnej série (G. Foley - Zvodcove tajomstvá)

26.03.2016 09:48

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ po sérii o rodine Knightovcov uzatvára ďalšiu - príbehy členov nechválne známeho klubu Inferno. Sedemdielna dobrodružná jazda začala u nás v roku 2012 a Gaelen Foley sa okamžite dostala na popredné priečky obľúbenosti. Historická romanca je žáner, na ktorý sa mnohí pozerajú cez prsty. Nečudo, väčšinou je to stále "o tom istom". No našťastie sú autorky, medzi ktoré patrí aj Gaelen Foley, ktoré vedia, ako ho inovovať a prinášať doň závan jedinečnosti. Jej príbehy sú dramatické, dynamické a udržia si vašu pozornosť od začiatku až do konca. Napriek tomu, že boj tajného rytierskeho rádu spracovala až v siemich dieloch, ani jeden nenudí a zachováva si vysokú latku. Pozornosť čitateľa udržiava aj istou nepredvídateľnosťou - nemôžete si byť istí, ktoré postavy sa odrazu stanú obeťou boja medzi dobrom a zlom. Rovnako je to aj vo Zvodcových tajomstvách...

"Viedol ju do útrob hory pod opátstvom sv. Michala a starobylou školou Rádu, v ktorej sa chlapci z dobrých rodín postupne menili na smrtiacich bojovníkov. Takých ako muž v cele tam dole. Len on jej teraz mohol pomôcť. Keby jestvoval nejaký iný spôsob, s najväčšou radosťou by ho vyskúšala. Situácia však bola zúfalá. Nebol čas premýšľať nad bezpečnejšími riešeniami."

Virginia, dcéra niekdajšieho vodcu Rádu archanjela Michala, vyhľadá jeho bývalého člena, momentálne si odpykávajúceho si trest v škótskom väzení. Žiada od neho pomoc pri riešení prípadu zmiznutých dievčat. Ako súkromná vyšetrovateľka v sebe nezaprie otcove gény a zmysel pre spravodlivosť. Popri tom však musí dbať aj na svojho syna, ktorý má tiež vlastnú hlavu. Nick, lord Forester, túži po slobode viac než po čomkoľvek inom. Túžba po nej ho napokon, paradoxne, dohnala až za mreže. Preto okamžite skočí po ponuke odhodlanej Virginie, keďže v tom vidí príležitosť dostať sa konečne von. Virginia zas má aj osobné pohnútky. Okrem pomoci uneseným mladým ženám chce pomôcť aj uväznenému fešákovi. V mladšom veku túžila byť členkou klubu Inferna, tajnou agentkou Rádu, ale jej otec Virgil jej to, samozrejme, nedovolil. Preto len z diaľky sledovala jeho členov a najmä príťažlivého Nicka... Napriek tomu si našla cestu k naprávaniu krívd a napokon sa jej podarilo aj nadviazať kontakty s Nickom. Lenže cena za to môže byť privysoká...

"Pretŕčala sa pred ním, vábila ho a pritom nemala v úmysle pustiť ho k sebe. Takmer si vzdychol, rýchlo sa však spamätal. Veď teraz predsa nevidí nič viac než rozhalený kabát a pod ním obyčajné tmavozelené cestovné šaty. Tá žena má štýl, pomyslel si s potešením. Skúmal ju ďalej a priam ho dojalo, keď si všimol, ako ostýchavo si strčila ruky do huňatého rukávnika, aby sa zahriala. Pripadalo mu to tak krásne dievčensky očarujúce, akoby nevedomky priznala svoju zraniteľnosť. Ako ju však poznal, v tej prekliatej veci mala určite skrytý revolver. Veď to bola Virgilova dcéra."

Niektorým čitateľom sa nepáči, že Gaelen Foley natiahla sériu o klube Inferno až na sedem častí a vyhlasujú, že jadro tvoria len prvé štyri. Zvyšné tri sú vraj len tlačením na pílu. S tým sa dá čiastočne súhlasiť, výhoda je však v tom, že kým prvé štyri diely by som radšej odporúčal čítať v stanovenom poradí, zvyšok série sa dá pokojne absolvovať aj samostatne. Trochu ma mrzí, že sa nezachovalo znenie názvov z predošlých častí (Môj...), takto vyzerajú Zvodcove tajomstvá ako osobitná jednotka. Nič to však nemení na fakte, že ide o vydarenú romancu s poriadnym dobrodružstvom, silnými postavami a zaujímavým prostredím. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Siedmy (a záverečný) diel dobrodružnej série (G. Foley - Zvodcove tajomstvá)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok