G. Foley - Hriešne fantázie

10.06.2017 11:44

Gaelen Foley to opäť dokázala. Napriek narastajúcemu počtu kníh, ktoré už má na svojom konte, stále dokáže priniesť vydarený príbeh bez toho, aby sa opakovala či vykrádala predošlé knihy. Jej tvorba sa vyznačuje nádychom exotiky a dobrodružstva, fanúšikovia jej série Klub Inferno mi iste dajú za pravdu. Hriešne fantázie sú druhou časťou príbehov o súrodencoch Knightovcoch, ktoré vychádzajú z ďalšej známej série - síce tiež o Knightovcoch, ale ide pritom o inú vetvu rodiny. Nadšenci tohto nekonvenčného šľachtického rodu sa môžu aj tu tešiť na staré známe postavy, ale romány sa dajú, samozrejme, čítať aj samostatne. Aktuálna novinka sa venuje Derekovi, obávanému veliteľovi kavalérie bojujúcemu v ďalekej Indii proti Maráthskej ríši, ktorý, ako to už býva, natrafí na životnú lásku celkom nečakane. 

"Derek zamračene sledoval, ako jeho záhadná kráska uniká preč. Všetko v ňom kričalo, aby sa za ňou rozbehol, ale vedel, že by ju tým nahneval. Navyše v ňom stále pulzovalo jej bolestivé odmietnutie. A Derek Knight sa pred žiadnou ženou nebude plaziť ani sa jej doprosovať! Zmätene však postával ešte aj po tom, ako zahla za krušpánom obrastený roh bludiska a zmizla mu z očí. Aká výstredná mladá dáma! Nepochybne prinášala so sebou problémy."

Derek Knight prichádza po rokoch v Indii do Londýna, aby pred vládnym výborom obhájil potrebu uvoľniť tri milióny libier pre jeho armádu. Plukovník ho vyslal, pretože mal na to nielen vlohy, ale potreboval sa upokojiť po dlhých bojoch a strachu o bratov život. Gabriel schytal šíp do hrude namiesto Dereka, čo ho privádza na myšlienky, že je možno načase venovať sa aj niečomu inému než vojne. Naproti tomu Derek nechce o ničom takom ani počuť, sláva a bohatstvo sú preňho prvoradé. Počas pobytu v Londýne si naplno užíva pozornosť dám z vyššej spoločnosti a na maškarnom bále stretne záhadnú krásku, ktorá ho skutočne zaujme. Netuší, kto to je, ale ani toto tajomstvo pred ním neostane dlho skryté. Lily Balfourová prišla do mesta uloviť bohatého (a podľa možností aj hlúpeho) manžela. Jej rodina sa náhle ocitla na mizine a jej vydaj je jediná šanca, ako uchrániť svoje príbuzné . Dokonca má už aj vyhliadnutú "obeť" - Edwarda Lundyho, bývalého vojaka, člena vládneho výboru a človeka, čo potrebuje získať vážnosť ženbou so šľachtičnou. Všetko by do seba krásne zapadlo, nebyť zhýralého krásavca Dereka, ktorý v Lily prebúdza vášne a sny z detstva o neohrozenom hrdinovi...

"Nemôže ju nechať, aby sa vydala za zločinca odsúdeného na šibenicu. Ak by sa jej meno akokoľvek spájalo s odhaleným zločincom - nieto ešte v manželstve -, jej dobrá povesť by bola navždy v troskách. A kto by sa s ňou potom oženil a pomohol jej zachrániť rodinu? V žiadnom prípade nemohol dovoliť, aby ju postihlo také nešťastie. Dopekla, to teda nie! Bude dávať pozor na každý jej krok, či o tom Lily bude vedieť, alebo nie. A ak sa ukáže, že vinníkom je Lundy, potom, premýšľal, si bude musieť zobrať k srdcu bratovu radu a sám sa oženiť s krásnou zlatokopkou."

Dejisko Hriešnych fantázií spočíva predovšetkým v Anglicku, no napriek tomu ani tu nie je núdza o typickú exotiku. Kto čítal predošlý diel (Hriešna túžba), vie, že polovica z neho sa odohrávala v Indii. Kúsok z nej si bratia Knightovci priviezli aj do Londýna a atmosféra tak hneď dýcha o čosi zaujímavejšie. Derek je skvelá hlavná postava, rovnako ako Lily, toto je jedna z najväčších autorkiných devíz. Gaelen Foley sa v žánri historickej romantiky vyslovene našla, navyše v jej knihách nájdete aj čosi navyše - vychádzajú totiž zo skutočných dobových reálií, a tak sa môžete dozvedieť čosi viac o bojoch v Indii, chode Východoindickej spoločnosti či činnosti vtedajších vládnych výborov. Tvoria skvelú kulisu pre rozohratie pútavého deja a rovnako aj romantiky, erotiky a vnútorného prežívania postáv. Po prečítaní budete rovnako ja dúfať, že na ďalší diel (tentoraz o Gabrielovi) nebudeme čakať dlho. A zároveň verím, že nás čaká ešte množstvo iných preložených diel od tejto skvelej autorky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: G. Foley - Hriešne fantázie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok