Exotika, láska a dobrodružstvo (G. Foley - Hriešna túžba)

15.12.2016 15:32

Je priam neuveriteľné, s akou ľahkosťou dokáže americká spisovateľka Gaelen Foley skĺbiť romantiku, dobrodružstvo a napätie, a napriek množstvu vydaných kníh prísť vždy s niečím novým. Jej nevyčerpateľná fantázia sa pretavuje do príbehov, ktoré čitateľov strhnú už počas prvých strán a nedajú mu vydýchnuť až do konca. Nečudujem sa, že aj u nás vznikla početná základňa jej fanúšikov, netrpezlivo očakávajúcich nové romány. A vydavateľstvo Slovenský spisovateľ im (nám) v tomto smere rado vyhovie. Hriešna túžba je síce definovaná ako prvá časť trilógie, ale jej ústrednými postavami sú členovia rodiny Knightovcov, dobre známej rodiny z predošlej sedemdielnej série. Hoci ide o inú vetvu príbuzných, stretneme sa aj s pôvodnými postavami, čo iste poteší znalcov skorších titulov. 

"Gerogiana Knightová netrpezlivo poháňala kobylu vpred, vyhýbajúc sa rikšiam, chodcom aj posvätným kravám, až kým konečne nedorazila na breh rieky, kde okolo pohrebnej hranice postávalo asi päťdesiat ľudí. Vysokánske plamene sa ako obrovské jazyky ťahali až k azúrovej oblohe. Z odporného pachu zhoreného mäsa sa jej obracal žalúdok, ale nedala sa tým odstrašiť. Išlo predsa o život mladej ženy, navyše jej priateľky. Musí ju zachrániť."

Georgiana Knightová vyrastala v Indii ako dcéra britského diplomata spolu so svojimi dvoma bratmi. Pravidlá vysokej anglickej spoločnosti sú jej preto vzdialené, hoci nezabúda na česť a dobré meno rodiny. Musí ich chrániť o to viac, že dostala meno po škandalóznej tete, a ako sa vraví, jablko nepadá ďaleko od stromu. Georgiana si nadmieru váži spravodlivosť a rovnosť, preto sú jej niekedy zvyky domáceho obyvateľstva proti srsti. O tom sa na vlastné oči hneď po príchode do Indie presvedčí aj váženy diplomat a vyjednávač Ian Prescott, ktorý má rozhovormi a silou svojej osobnosti zabrániť hroziacej vojne medzi Britániou a indickým nezávislým kráľovstvom. Georgiana s ním cestuje do Džánpuru, pretože maharadžova manželka (resp. jedna z nich) je jej blízkou priateľkou a okrem toho sú tam ako vojenskí príslušníci prítomní aj jej bratia. Ian je spočiatku zhrozený jej prístupom a vlažným postojom voči jej povesti, no veľmi rýchlo je očarený Georgianinou odvahou, rozvahou a lojalitou. Ona sa však nechce vzdať svojej nezávislosti, a preto sa rozbiehajú boje hneď na niekoľkých frontoch...

"V hrudi sa jej rozlievalo vzrušenie. Cítila, ako ju obe jeho ruky nežne hladia. Pečatný prsteň na jeho malíčku bol taký rozhorúčený, že by ju ani neprekvapilo, keby jej ním na pokožku vypálil rodinný erb. Aj ona bola celá ako v ohni. Horela len preňho. Omámene sledovala jeho pery, ktorými jej láskal prsia a stvrdnuté bradavky. Chvíľu sa s nimi nežne hral, ale keď potom jednu vzal celú do úst, drsne zastonala a silno ho chytila okolo krku. Jeho hebké pery ju uspokojovali, no zároveň ešte viac rozpaľovali. Očividne si to užíval. Odhalil jej svoju dekadentnú stránku, ktorú by u uhladeného diplomata nikto nečakal."

Je veľm málo autoriek ako Gaelen Foley. Ak niekomu nestačí len romantika, ale chce prežiť s hrdinami čosi nové, vzrušujúce a neopakovateľné, jej knihy sú na to ako stvorené. Muži totiž nie sú len džentlmeni, ale v prvom rade za pravdu a blízkych bojujúci odvážlivci, a ženy zas neprejavujú len ostych a červeň v tvári, ale stavajú sa po ich boku, neraz so zbraňou v ruke, chrániac seba i svoje ideály. Hriešna túžba má navyše dva rozmery - najprv vás očarí exotickým prostredím Indie, a potom preverí Georgianinu schopnosť adaptácie vo svete londýnskej aristokracie. Obidva sú zvládnuté s ľahkosťou a pútavosťou a ani na chvíľu sa nebudete nudiť. Ak ste doteraz po knihe nesiahli, spravte tak čo najskôr, Slovenský spisovateľ ohlásil ďalší diel s názvom Hriešne fantázie na začiatok marca.

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Exotika, láska a dobrodružstvo (G. Foley - Hriešna túžba)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok