G. Foley - Diabol sa žení

04.01.2015 14:24

Gaelen Foley sa slovenským čitateľom predstavila predovšetkým sériou o klube Inferno, kde sa stretávali síce pozornosť priťahujúci, ale zato podľa všetkého skazení a nebezpeční šľachtici. Americká autorka posunula latku historických romancí pekne vysoko, pretože okrem klasického príbehu lásky ponúka predovšetkým dobrodružstvo, napätie a originálne zápletky so sympatickými hrdinami. Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ sa po šiestich dieloch Klubu Inferna rozhodol siahnuť po ďalšej sérii, konkrétne po príbehoch rodiny Knightovcov. Pre mňa trochu nepochopiteľne sa rozhodli začať piatym dielom, ale zážitok z čítania to nijako nenarúša. Príbeh Diabol sa žení je totiž malou odbočkou, pretože sa nevenuje priamo členovi rodiny, ale spoločníčke a priateľke Jacindy, jednej zo súrodencov Knightovcov. Intelektuálne založená Elizabeth Carlislová sa ani nenazdá a stane sa súčasťou sprisahania a pomsty Devlina Diabla Strathmora, ktoré prevráti jej život naruby... 

"Čo sa skutočne stalo tej strašnej noci, keď mu osud vzal rodinu? Ak existovala iskierka nádeje, že za to nesie vinu aj niekto iný okrem neho, bol ochotný vykonať čokoľvek, aby ju objavil. Aj keby ho to malo stáť život a posledný halier z dedičstva, nájde odpovede, a tie mu môžu poskytnúť iba jeho nepriatelia. Len čo zovrie v hrsti pravdu a pochopí, kto bol podpaľačom, pomstí sa im s takou neslýchanou brutalitou, akú ešte nezažili ani z diaľky."

Lizzie sa po vydaji svojej najlepšej priateľky ušlo miesto spoločníčky starej lady Strathmorovej, ktorú si veľmi rýchlo obľúbila. Žije pokojne a hoci je iba na prahu dvadsiatky, v očiach spoločnosti už prešvihla vek na vydaj. Vôbec jej to však neprekáža, jej cieľom je našetriť si dosť peňazí, aby si mohla v Londýne otvoriť kníhkupectvo. Jediné vrásky jej spôsobuje synovec lady - Devlin, ktorý tete iba posiela svoje vysokánske účty, no sotva si nájde čas navštíviť ju. Pod zámienkou zhoršujúceho sa zdravotného stavu ho priláka, no tým nevedomky spustí kolotoč nečakaných udalostí. Devlin sa po rokoch putovania po svete vracia do Anglicka s úmyslom zistiť, kto je zodpovedný za smrť jeho rodiny. Stalo sa totiž obeťami požiaru hostinca, ale ako zistí, ten bol založený úmyselne s cieľom zakryť iný zločin. Prenikne do tzv. Jazdeckého klubu, ktorý je známy skazenosťou, hýrením a orgiami všetkého druhu. A to so zámerom zistiť, ktorý z jeho členov ho pripravil pred rokmi o rodičov a mladšiu sestru. Daruje klubu temný, rozpadávajúci sa objekt pre ich neviazané zábavky, no nie všetci ho radostne prijmú medzi seba. Devlin je pod neustálym drobnohľadom a robí všetko preto, aby jeho nepriatelia nezistili, že jeho slabosťou je pekná a odvážna Lizzie. Lenže svoje city nemôže tajiť donekonečna a napokon sa pre jeho úmysly ocitne v nebezpečenstve aj ona. Navyše o ňu prejavuje záujem aj anjelsky pekný Alec Knight (mimochodom, hlavná postava ďalšieho dielu) a k tomu treba pripočítať aj záhadnú ženu v čiernom, ktorá Devlina prenasleduje... Devlin a Lizzie toho budú ešte musieť veľa preskákať, kým si povedia vytúžené "áno".

"Ako sa moho stať, že znovu dala mužovi šancu, aby ju ranil? Opäť sa v duchu pripútala k šarmantnému svetákovi, nenapraviteľnému samopašníkovi, a do tohto vzťahu vložila viac ako on. Bola hlúpa! Akú to má bujnú predstavivosť, keď si nahovorila, že medzi nimi naozaj niečo bolo! Nebolo nič, len opustenosť mladej čudáčky a nuda zhýralého šľachtica - ktorého na návštevu tety dostal iba úskok!

Historická romanca je žáner, na ktorý sa mnohí pozerajú cez prsty. Nečudo, väčšinou je to stále "o tom istom". No našťastie sú autorky, medzi ktoré patrí aj Gaelen Foley, ktoré vedia, ako ho inovovať a prinášať doň závan jedinečnosti. Jej príbehy sú dramatické, dynamické a udržia si vašu pozornosť od začiatku až do konca. Diabol sa žení nie je výnimkou, je určený pre všetky romantické duše i pre tých, čo chcú na chvíľu len tak vypnúť a preniesť sa do prostredia krásnych, smelých a lojálnych hrdinov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy.

Diskusná téma: G. Foley - Diabol sa žení

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok