Desivé, zvrátené... a skvelé (G. Flynnová - Temné miesta)

24.07.2015 11:23

Vlani dobyl kiná film Stratené dievča (Lost girl), nakrútený podľa knihy Gillian Flynnovej. Príbeh o pátraní po zmiznutej manželke zožal veľký úspech, a tak nečudo, že filmári siahli aj po ďalšej autorkinej knihe. Temné miesta vyšli aj u nás zásluhou vydavateľstva Tatran a rovno vám poviem, že sa mi páčili viac ako ich vychvaľovaný predchodca. Aj tu sa ponárame hlboko do psychiky postáv, odhaľujeme ich túžby, bolesti a zvrátenosti. Miestami som sa pozastavil nad Flynnovej štýlom a zamýšľal som sa, či je fakt taká dobrá spisovateľka, alebo je aj ona sama istým spôsobom narušená (to berte, prosím, ako kompliment). Do vnútra postáv prenikla totiž tak dôkladne a všetko - od atmosféry stredoamerického mesta cez chudobné farmárske pomery až po satanistické rituály - vykreslila až s neuveriteľnou detailnosťou. Nikto ju nemôže obviniť z povrchnosti či nedotiahnutia námetov. Dej sledujeme v dvoch časových obdobiach - v súčasnosti a počas 2. januára 1985, kedy došlo k hrôzostrašnej rodinnej masakre. 

"Môj otec Runner bol cvok, ožran a násilník, nikto si ho nevážil - malý zákerný bitkár. Moja mama mala štyri deti a nevedela sa o ne postarať. Chúďatká z krachujúcej farmy, čo smrdeli a stránili sa druhých, v škole pôsobili vždy zanedbane: často prišli bez raňajok, v roztrhaných košeliach, stále soplili a ostávali doma pre zapálené hrdlo. Ja a moje dve sestry sme priniesli najmenej štyrikrát do triedy vši a nakazili spolužiakov. Špinaví Dayovci."

Libby Dayová je čerstvá tridsiatnička, ktorá žije s biľagom rodinnej tragédie. Keď mala sedem rokov, jej brat Ben vyvraždil celú jej rodinu - zaškrtil a sekerou zabil jej dve sestry a brokovnicou zastrelil matku. Ona sa zachránila vďaka tomu, že sa jej podarilo ujsť oknom do chladnej noci. Bena odsúdili na doživotie a Libby putovala po rôznych rodinách, až kým nedospela. Lenže nastal okamih, kedy jej došil všetky peniaze, a musí nájsť spôsob, ako vyžiť. Preto prijme ponuku Vražedného klubu - spoločenstva zapálených hľadačov pravdy, že jej budú platiť za informácie o jej detstve, rodine a celom prípade. Spočiatku bizarná cesta k rýchlym peniazom však v Libby nielenže otvára staré rany, ale zároveň si kladie stále ďalšie otázky. A tie napokon vyvolajú pochybnosti a začne sa pýtať, či jej brat Ben posadnutý Satanom skutočne vyvraždil jej rodinu, alebo sedí už vyše štvrťstoročie za mrežami nevinne? Libby sa púšťa do pátrania, vyhľadáva mená a osoby z minulosti a zisťuje, čo sa presne odohralo. Ben bol čudák, čelil outsiderstvu, drogám, zlej partii, vyznávačom Satana, dokonca aj obvineniu zo sexuálneho obťažovania maloletých dievčat. Boli to však klebety alebo mali všetky tie reči reálny základ? Postupné odhaľovanie pravdy so sebou prináša nečakané odpovede, ale aj hroziace nebezpečenstvo...

"Na býka na zemi bol smutný pohľad, vyzeral tak zúbožene, že v Benovi sa zdvihol odpor. Ruky mu zvierali sekeru čoraz silnejšie, zviera bolo treba zabiť, skrátiť mu trápenie, a tak zdvihol ťažkú sekeru čo najvyššie nad hlavu a spustil ruku, lebka strašidelne zaprašťala, zviera zaryčalo naposledy, vo vzduchu sa rozprskli čiastočky mozgu a kostí, potom sa dostavil príjemný pocit dôkladne ponaťahovaných svalov aj pliec - a Ben sa opäť zahnal sekerou, lebka sa rozpolila, býk bol konečne mŕtvy, zašklbalo mu iba prednými nohami."

Psychologický krimitriler Temné miesta sa vám dostane pod kožu. Gillian Flynnová je výborná rozprávačka, dokonca aj prakticky nesympatickú postavu hlavnej hrdinky Libby dokáže podať tak, že jej držíte palce a napriek všetkému si ju obľúbite. Aj ostatné postavy - Ben, Runner, celá dayovská família, členovia Vražedného klubu či Benova partia z mladosti - sú opísané verne, akoby boli osobami z mäsa a kostí. Príbeh je temný, depresívny, miestami zvrátený, ale stále pútavý a otázka, kto a ako vykonal krvavý čin, vám nedá pokoja. Recenzie vravia, že film nakrútený podľa knihy nie je až taký dobrý, no ja osobne ho nevynechám. Som zvedavý, ako sa tento román pretavil do vizuálnej podoby.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran

Diskusná téma: Desivé, zvrátené... a skvelé (G. Flynnová - Temné miesta)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok