Mrazivá poviedka s nečakanými zvratmi (G. Flynnová - Predtucha)

10.06.2016 18:44

Gillian Flynnová u mňa zabodovala skvelým trilerom Temné miesta, ktorý vyšiel v slovenskom preklade minulý rok. Páčil sa mi dokonca viac než jej známejšie Stratené dievča. Príbeh o rodine postihnutej satanizmom, zlou finančnou situáciou a napokon niekoľkonásobnou vraždou si pamätám ešte aj dnes. Iste mi dáte za pravdu, že niektoré knihy vyšumia do stratena priam hneď po ich prečítaní. Autorka má jednoducho cit pre udržiavanie napätia a tajomna, čo dokazuje aj v poviedke Predtucha, ktorá pre svoj úspech a záujem verejnosti vyšla aj samostatne. Pôvodne bola totiž súčasťou zbierky iniciovanej Georgeom R. R. Martinom. Aj v nej využila osvedčené prvky mysterióznosti a pohrávania sa s udalosťami. Keď už máte dojem, že viete, o čo ide, náhly zvrat do vás znovu vpichne osteň neistoty.

"Veštkyne vyhľadávajú predovšetkým ženy, zatiaľ čo klienti so záujmom o sexuálnu zábavu sú, pochopiteľne, chlapi, a tak náš podnik musel šliapať ako hodiny. Nedisponovali sme veľkým priestorom, preto sme vždy poslali muža dozadu - prirodzene, postarali sme sa, aby vždy prišiel tesne pred ženskou klientkou. Nevyzeralo by hodnoverne, keby k vám zo zadného traktu doliehali výkriky pri orgazme, kým sa vám zákazníčka sťažuje, že sa jej rozpadá manželstvo."

Hlavná postava a rozprávačka príbehu vystupuje pod prezývkou "Kockáčka". Takto ju označila jej šéfka pre jej záľubu v knihách a nových informáciách. Vzhľadom na ich profesiu to považuje za čosi netradičné. Pracujú v zariadení poskytujúcom dve diametrálne odlišné služby - muži k nim chodia pre sexuálne odľahčenie a ženy hľadajú odpovede na pálčivé otázky o svojom živote medzi nebom a zemou. Na jednej strane ručná práca, na druhej strane úloha veštkyne. Jedna žena však zaujme Kockáčku viac než iné. Jej nevlastný syn sa vraj zmenil pod vplyvom nového domu, zaťaženého tragickými udalosťami z minulosti. Kockáčka v tom vidí možnosť ľahkého zárobku, a preto sa podujme navštíviť záhadný príbytok. Zoznamuje sa tak s Milesom, ktorý je pre jeho macochu Susan zosobnením šialenosti a neustálej hrozby pre ňu i pre jej vlastného synčeka. Susan je presvedčená, že dom ovládajú temné sily a Miles sa kvôli nim zmení na vraždiace monštrum. Cynická prostitútka ani netuší, v akej zvrátenej hre sa ocitla...

"Otvorila som svoj predpotopný laptop a pustila sa do hľadania. Patrick Carterhook. Škripot a bzučanie, a napokon link s článkom Pravý viktoriánsky zločin. Píše sa rok 1893. Obchodnícky magnát Patrick Carterhook sa sťahuje do svojho prezdobeného sídla s manželkou Margaret a dvoma synmi Robertom a Chesterom. Robert, štrnásťročný, je problémový chlapec, šikanuje spolužiakov a týra mačky od susedov. Vo veku dvanástich rokov podpálil jeden z otcových skladov a prizeral sa, až kým nezhorel do tla. Trápi svojho nevpbojného mladšieho brata. Od roku 1896 ho zamykajú v dome..."

Predtuchu prečítate na jeden šup. Keďže je to poviedka, nie je rozsiahla a okrem toho disponuje výborným dejom. Gillian Flynnová dokázala, že nepotrebuje niekoľko stoviek strán, aby rozpovedala pútavý príbeh. Viem si ho však živo predstaviť aj v objemnejšej podobe. Postavy a zápletka sú na to ako stvorené. Kockáčka, jej šéfka, Susan i Miles sú výraznými osobami, ktoré vás pohltia aj na tých pár stranách. Ako som už spomenul v úvode, dočkáme sa niekoľkých zvratov, ktoré v závere do seba pekne zapadnú a pozmenia váš pohľad na celý dej. Autorka si síce odskočila od svojho bežného žánru, ale nebolo to na škodu. Čítanie jej poviedky určite nie je stratou času.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Diskusná téma: Mrazivá poviedka s nečakanými zvratmi (G. Flynnová - Predtucha)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok