Fanatizmus nepozná hranice (D. Mann - Lov Líšky)

31.12.2018 07:58

Lov Líšky sa odohráva len niekoľko mesiacov po akcii v Mexiku (Lov Šakala), kedy tím SEALov čelil bossovi drogového kartelu. Jeho pomstychtivosť na seba nedala dlho čakať a členovia tímu sa musia vrhnúť na ďalšiu misiu, aj keď ešte pociťujú odovzdy tej predošlej. Príbeh minulých dielov série nemusíte poznať, vždy ide o samostatné romány. Špeciálna jednotka šiestich drsných chlapov sa zúčastňuje tých najnebezpečnejších výprav po celom svete a čelí šialencom s plánmi neraz ohrozujúcimi životy tisícok nevinných. To sa musí zákonite prejaviť aj v ich osobných životoch. Autori série Don Mann a Ralph Pezzullo sa ním, našťastie, nezaoberajú vo veľkej miere, ale sústredia sa predovšetkým na čistokrvnú akciu. Väčší priestor dostáva v podstate iba vodca tímu Tom Crocker, ktorý sa tak stáva akýmsi prototypom príslušníkov tímu SEAL. 

"Bez volání o pomoc sa vrhl rovnou do akce. V předklonu se protáhl dovnitř dodávky, kde spatřil urostlého muže s černým vousem a tetováním v podobě pavouka na krku, jak Jareda tiskne v zápasnickém zámku. Druhý muž, usazený na sedadle řidiče, se mu snažil přidržet cosi před ústy. Aniž by řekl jediné slovo, Crocker zabořil pěst do obrova zátylku. Ten vyhekl a zalapal po dechu. Crocker ho vzápětí udeřil znovu, tentokrát do obličeje." (str. 17)

Dej začína okamžitou akciou, čím sa odlišuje od niektorých minulých kníh. A ja túto zmenu vítam. Bolo totiž zvykom, že autori predstavovali SEAL tím aj mimo samotných akcií, v ich prípravnej fáze v zázemí, čo zahŕňalo napríklad výstup na vysokohorské štíty. Niežeby to nebolo zaujímavé, ale v rámci celkového deja to pôsobilo nadbytočne. V Love Líšky takéto miesta nenájdete, ide o jednoliaty príbeh bez odbočiek, čím sa (minimálne u mňa) zaraďuje medzi najvydarenejšie. Spočiatku sa síce v "prestrihoch" dozvieme aj o problémoch v Crockerovom manželstve, ale ako som už spomenul, je to len okrajové a neskôr už autori nemajú potrebu sa k tomu vracať. Napokon, ani nemajú kedy. Čitatelia by im zrejme ani neodpustili, keby sa uprostred bojovej vravy zrazu otočili k manželskej poradni... Lov Líšky nás zavedie predovšetkým do vojnou zmietanej Sýrie, ale nahliadneme aj do Turecka, Francúzska či na medzinárodnú výletnú loď.

"Tohle bylo skoro až moc snadné, pomyslel si Crocker, když vjeli do městské čtvrti, která kdysi měla byt dosti luxusní, avšak nyní byla zcela zničená. Syrské letectvo všechno srovnalo se zemí. Minuli půl tuctu bloků stojících vedle malého parku s rozštípanými, umírajícími eukalypty, aniž spatřili jediné světlo nebo jakoukoli známku života - s výjimkou příležitostných hlodavců. Bezmála každá budova nesla stopy poškození fosforovými bombami. Zatraceně moc lehké, pomyslel si znovu Crocker. Od Syřanů na letecké základně očekával mnohem silnější odpor." (str. 179)

Zaujímavé je, že tentoraz celkom netušíme, kto sa ukrýva pod označením "Líška". Isté náznaky sa síce objavia, ale konkrétna totožnosť ostáva zahmlená. Viac ako po osobe sa totiž pátra po ôsmich kanistroch so sarinom, plynom útočiacim na nervový systém. Ten sa nachádza na sýrskom území, kde proti sebe bojujú režim prezidenta Asada, rebelská armáda a džihádisti z ISIS. V nastolenom chaose je pomerne ťažké odhadnúť, kto stojí za snahou získať sarin, kto je Líška a komu sa dá či nedá veriť. A je to práve Crocker so svojím tímom, kto predstavuje jasne stanovené hodnoty. Páči sa mi, že Don Mann a Ralph Pezzullo nebadane rozvíjajú viacero motívov, takže keď sa nazdávate, že je koniec, ešte vás čímsi prekvapia. Lov Líšky je teda kvalitatívne vysoko a robí česť celej sérii:

Lov Vlka (2016)
Lov Škorpióna (2017)
Lov Sokola (2018)
Lov Šakala (2015)
Lov Líšky (2018)

 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Fanatizmus nepozná hranice (D. Mann - Lov Líšky)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok